17 Май 2024петък11:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Кулинари и майстори-занаятчии възродиха позабравени традиции

/ брой: 38

автор:Дума

visibility 125

В истински празник на традициите в българската национална кухня се превърна гостуването на програмата "Жива кулинарна традиция" в родния град на Иван Вазов - Сопот. Балканското градче бе второто, което прие инициативата, целяща да насърчи младите да опознаят и възродят запазените от векове обичаи.
Участниците от гимназията по туризъм "Ген. Владимир Заимов" и техните класни ръководители прекараха няколко часа в кухнята на училищния ресторант "Бон апети", където под вещото ръководство на шеф Пеньо Иванов, организатор на  фестивала "Пъстра трапеза", демонстрираха приготвянето на характерни за региона рецепти.
Специално за програмата Мария Пейчева, Миглена Андреева, Мартина Бозукова, Костадин Цанков, Деяна Димитрова и Марина Маринова, Александрина Димитрова, Десислава Василева и Диана Мазакова, приготвиха специалитетите "Сирене в гювече", "Коледна тавичка", "Каша от чушки (сиврия) от туршия", "Суван кюфте", "Биди по свеженски", "Задушена скара по сопотски", "Яйца с картофи", "Задушени гъби по овчарски", "Яхния със задушени сини сливи". Сред гостите бяха и майсторите-занаятчии от местното еснафско сдружение "Сопотски еснафъ", които показаха традиционни техники и изпълнението им.
Кукерите - ученици от IX и X клас, и танцова фолклорна формация "Копсис" към Професионална гимназия "Ген. Владимир Заимов" представиха  ритуала "Трифон Зарезан". Общо шест са градовете, избрани да приготвят традиционни нашенски рецепти, и след Сопот идват Видин, Враца, Сливен и Гоце Делчев. Общият брой на събраните рецепти е 300, като от тях от всеки регион бяха подбрани 50, а след това - по 10. Целта е да се насърчат подрастващите да изследват и опознават българското кулинарно наследство и да развият талант и въображение.
 

Еврокомисията ни отписа за еврото догодина

автор:Дума

visibility 997

/ брой: 90

Прогнозират добър летен сезон, откриват го в петък

автор:Дума

visibility 949

/ брой: 90

Лозарският сектор е в трудна ситуация

автор:Дума

visibility 925

/ брой: 90

Рекордните 6,73 млрд. лв. осчетоводени неправилно

автор:Дума

visibility 838

/ брой: 90

Атентат срещу Роберт Фицо

автор:Дума

visibility 1018

/ брой: 90

ЕС одобри пакта за миграцията

автор:Дума

visibility 1006

/ брой: 90

Гърция забрани телефоните в час

автор:Дума

visibility 962

/ брой: 90

Накратко

автор:Дума

visibility 908

/ брой: 90

С теб сме, Роберт!

автор:Дума

visibility 1000

/ брой: 90

Сами сме срещу мобилните оператори

visibility 1064

/ брой: 90

Имитация на нормално

visibility 947

/ брой: 90

БСП срещу статуквото и в защита на националните интереси

автор:Дума

visibility 1007

/ брой: 90

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ