Практична кухня
Кулинарната революция на Джейми Оливър
/ брой: 297
Обявен за готвач номер 1 на всички времена във Великобритания, Джейми Оливър започва да готви на осем години в ресторанта на родителите си "Крикитърс" в Клейвъринг, Есекс. Тъй като училището не му върви, той напуска, за да се занимава по-сериозно с кулинария. След завършване на готварска школа Джейми започва работа в прочутия лондонски ресторант "Нийл стрийт", а след това в "Ривър кафе", където е забелязан от екипа на телевизионна продукция. Първата тв поредица, която той води, се казва "Голият готвач" и има за цел да разкрие тайните на добрата храна. Шоуто е отличено с няколко награди, а Джейми печели симпатиите на зрителите с вродения си чар и непринуденост. Последвалите няколко успешни кулинарни програми и съпътстващите ги книги, превърнали се в бестселъри, са постижения, с които биха се задоволили повечето готвачи. Но не и Джейми Оливър. Към края на 2001 г. той поема огромно предизвикателство - решава да открие ресторант, в чиято кухня специално да обучава необразовани и безработни млади хора. Впоследствие инициативата се превръща в традиция и готварските курсове се ръководят от благотворителната фондация "Джейми Оливър".
Три години по-късно Джейми Оливър се впуска в най-мащабното начинание в кариерата си, провокиран от ниското качество на храната в училищните столове във Великобритания. Той отива в училищата, за да информира и мотивира децата и работещите в кухнята да избират здравословна храна вместо вредните полуфабрикати, които учениците често консумират. Джейми организира национална кампания "Храни ме по-добре" и събира онлайн петиция в подкрепа на здравословната храна в училищата. Амбициозният готвач се обръща с исканията си към Министерския съвет и оттам отпускат 280 милиона лири, за да се подобри качеството на храната в училищните столове във Великобритания и да се повиши квалификацията на работещите там.
Телевизионните поредици на Джейми са излъчвани в над 100 страни, сред които и България, където зрителите могат да го гледат по кулинарния канал "24Kitchen". Готварските му книги са преведени на повече от 30 езика, а сега имаме възможността, благодарение на ИК "Хермес", да ползваме практичната "Моето меню за 30 минути". Подобно на повечето хора, работя много и се прибирам в къщи късно вечер. И тъй като мога да готвя, от понеделник до петък винаги приготвях набързо вечерята, като импровизирах с каквото имаше в хладилника. Този начин на готвене обикновено отнемаше повече време, отколкото предполагах, и накрая, когато всички се бяха нахранили, вече трябваше да си лягаме, разказва Джейми. Затова започнах да планирам вечерята предварително, като действах по-бързо и се фокусирах върху идеята да сготвя хубава храна в рамките на 20-30 минути, след като се прибера в къщи. В "Моето меню за 30 минути" разкривам техниките и малките хитринки, благодарение на които хората ще успеят да приготвят бързо вкусна храна, споделя авторът.