08 Декември 2021сряда03:06 ч.

Културата е обликът на нацията

/ брой: 272

автор:Андрей Пантев

visibility 2356

Дейците от всички области на културата протестираха вчера заради това, че държавата ги обрича на агония. Културните дейци проявиха гордо търпение, както казват декабристите в Сибир, с това, че досега не поставяха този въпрос. И техният жест е достоен за уважение, след като те като носители на различни добродетели търпяха доста дълго време да бъдат поставяни в това окаяно положение, състояние и перспектива. Така че тук говорим не толкова за пари, колкото за пренебрежение към това, което правят те. Именно поради това децата мечтаят да станат не дейци на културата, а да станат брокери и бизнесмени.
Културата е обликът на нацията, макар че в същото време това е най-неясната дума, която може да бъде изпълнена с различно съдържание. По някой път имитацията на култура е по-опасна, отколкото нейното отсъствие. Затова, когато влезем в библиотека или музей, ние сме респектирани от тишината на едно мъртво богатство. Това наше уважение и респект би трябвало да бъде пренесено и към тези, които работят там. Много хора като мен са започнали кариерата си като музейни работници, както се казваше навремето, или пък като библиотекари. Те са във вечно съприкосновение с тайнството култура. Дефиницията на термина "култура" никога няма да бъде пълна. Културата се усеща. Културата е чувство за съпринадлежност към етнос, към религия, но най-вече - към народ.
Днес виждаме, че най-голямата научна библиотека - тази на БАН, не може да се абонира за едно списание и учените са лишени от достъп до световните постижения. Виждаме, че най-голямата университетска библиотека - тази на СУ, не получава субсидии и преподавателите се чудят как да я поддържат със собствени приходи. Да не говорим за библиотеките в страната. Сред показателите за университет или за научна институция на първите места е това с каква библиотека разполага. Там, където библиотеката е бедна, не може да има не само култура, но и наука и изкуство. Затова можем само да подкрепим всички тези хора, които протестират сега. И които толкова дълго време мълчаха от неудобство, от финес, от чувство за мярка.
От друга страна, не може да има култура в толкова окаяна страна като нашата и в общество в криза. Когато едно общество е болно, всички негови съставни компоненти са болни също. Не може да има култура там, където въпросът за битово оцеляване е всекидневие. Така че, напълно подкрепяйки тези основателни, скромни при това искания, не бива да забравяме, че това е част от целия наш интелектуален климат и от закърняването на функциите на нашите държавни институции.
Може да има култура и без държавна политика, но не може да няма държавна политика към културата. Това не значи ухажване на културните дейци, поставянето им над другите слоеве в обществото, но там, където няма грижа за носителите на култура, тя не може да изпълнява своята обществена функция за запазването на национална културна идентичност. Ето например читалищата - тази уникална, създадена по естествен начин наша културна институция. Там хората днес работят почти за без пари, в някои селища читалищата са отново възрожденски храмове. Читалищата не трябва да загиват, защото с тях загива и респектът към книгата, който е отличителна черта на българите. Ние се смятаме, поне досега, за хора на книгата. Ако и това загубим, то е много по-страшно, отколкото загуба на територии дори.
В днешно време държава без култура е една изкуствена конструкция, която рано или късно подлежи на корозия и на уязвимост, на раболепие и присъединение към други територии. Ние нямаме "Сони", нямаме "Тойота" и "Мерцедес", ако нещо имаме, то е това, което е създала културата ни. Музеите ни олицетворяват едно съединение, една симбиоза между антично наследство, средновековно великолепие и първите стъпки на модерната българска държава. Ако и това бъде пренебрегнато, тогава какво ни остава друго? Нищо. Един чужденец се впечатлява от България заради това, а не заради хотелите на Златни пясъци.
Ако културната ни общност запази своята самоличност (не казвам самобитност, защото самобитност имат и племената в долината на Ориноко), ако възприеме културни стандарти от чужбина, но запази своите позитивни особености, тогава на нея й е предоставено едно ако не спасително, то значимо бъдеще. Ако прекалено много имитира другите - от език до ТВ шоута, тя ще бъде една безлична част от еднообразието на всички други страни, които се изживяват само като туристическа дестинация. Това трябва да разберат институциите на държавата.

Партиите оптимисти за съставянето на кабинет

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 236

Медици от УМБАЛ "Лозенец" излязоха на протест

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 236

Застрояват с десетки блокове зелен клин на София

автор:Деси Велева

visibility 177

/ брой: 236

МРРБ обвини КЕВР за фалит на ВиК сектора

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 236

Готвят нови изисквания за имотите

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 236

Икономиката забави ръста до 4,6%

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 236

Жилищата в София поскъпнаха с 63%

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 236

Минск възразява срещу опитите за натиск

автор:Георги Христов

visibility 201

/ брой: 236

Китай с контрамерки за бойкота на САЩ

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 236

Откриха следи от кокаин в британския парламент

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 236

Социални протести в Австралия

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 236

Полза нулева

автор:Евгени Гаврилов

visibility 176

/ брой: 236

Безумие: 39 ВУЗ за икономика у нас

автор:Велиана Христова

visibility 364

/ брой: 236

София не старее, но и не блести

автор:Деси Велева

visibility 114

/ брой: 236

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ