14 Август 2020петък18:00 ч.

Позиция

Лъжите на премиера

При социализма нямаше цигански гета, г-н Борисов

/ брой: 94

visibility 2202

Доц. Стоян ВЛАЙКОВ

Нетърпими станаха демагогията, злословието и хулите на премиера Борисов, съзнателно и тенденциозно изричани по всеки повод с цел да уязви БСП. Възмутително бе изказването му, когато възникна проблемът с ромските гета. Той първо се побратими с циганите, нарече ги братя и приятели, нахвали ги, че без тях България не може, защото те обирали нечистотиите на страната. Унизителна за тях характеристика. И след това изтърси, че при социализма циганите били затворени в гета, във всеки град били изолирани в махали и квартали, които са били едва ли не концлагери; циганите били лишени от права, изоставени, онеправдани. И още търпим последствията от това, заключи Борисов. 

Никой от журналистите, разбира се, не реагира. А думите на премиера са безскрупулна и безсрамна лъжа. Защото точно при социализма циганите бяха равноправни с другите граждани, приобщени към обществените организации и селищните общности, с осигурена работа, заемаха и ръководни длъжности, а децата им учеха.

Дълги години в миналото преди 1944 г. над Стара Загора като черно петно се бе залепил цигански катун на Чадър могила, развъдник на болести, просия, паразити и престъпления.  Мръсотията вонеше до небето. Социалистическата власт разпрати живеещите там по селата, където бяха настанени в къщи, включиха се в ТКЗС, дадена им беше земя за лично ползване, а децата им бяха записани в училище. Нито един циганин след това не избяга от селото, макар че никой не ги пазеше. Те за пръв път се почувстваха хора. В Нова Загора имаше голяма циганска махала, с отделно свое училище с български учители и задължително начално и основно образование. Учениците се включваха в честванията и празниците на града. Момчета от циганската махала учеха в гимназията, няколко от тях станаха инженери. 

Момичетата от циганската общност в Сливен трудно можеха да бъдат различени от българските, обличаха се елегантно, работеха в текстилните предприятия, където добиха и култура на поведение. В обществените организации и в администрацията на града работеха младежи и девойки от тази малцинствена група. Имаше и доста смесени бракове. Къде е сливенското гето, г-н Борисов?

В гр. Мадан, Меката на рудодобива и вавилонското стълпотворение (прекарах там 12 години като журналист), имаше много мъже от циганската общност в миньорските бригади, бяха членове на профкомитети, привличани и в апарата на профсъюза на миньорите в града. Младеж от харманлийско работеше в Градския народен съвет. От Харманли дошъл чак в Мадан, за да стане служител. Как ли се е измъкнал от "гетото"?

Колективът на фабрика "Бук" на гара Гурково бе съставен почти само от ромски младежи. Такива имаше и в електропорцелановия завод в с. Николаево. В текстилната фабрика в Твърдица работеха девойки от местната общност. В кое гето бяха затворени те, г-н Борисов? 

И в духовната област циганите се проявяваха изключително добре. В Кърджали режисьор на турския ансамбъл за песни и танци беше ром. Ръководител на ансамбъла за цигански песни и танци в Русенска област беше известният Хасан Чинчири. Има ли сега такъв ансамбъл, г-н Борисов? Многобройни цигански оркестри свиреха на сватбите по селата. И те ли бяха затворени в гета? В художествената самодейност се изявяваха цигански  групи и колективи. 

Във военните поделения също имаше командири от циганската общност. В поделението, в което служех, имаше двама лейтенанти роми. Единият беше ЗКПЧ - политически офицер. В моята рота трима отдельонни командири бяха младежи от това малцинство. Има ли сега такива, г-н Борисов?

Циганите бяха маргинализирани след налагането на демокрацията по седесарски. Първо президентът Желев ги настърви да се върнат на Чадър могила, защото били насилствено изселени. И отново, както в далечното минало, на могилата се лепна предишното вонящо петно. След това циганите поискаха да бъдат електрифицирани и водоснабдени. Тогава Желев се покри. После той обяви, че скитничеството и чергарството били в кръвта и във вековната традиция на циганите, и не бива да им се пречи. Видяхме резултатите от тази "вековна традиция" - незаконни постройки от дъски, брезент и картон, без хигиенни условия, окупиране на частни и общински имоти, насилствено събаряне на жалките жилища и отново незаконно окупиране на други земи. След 1990 г. от предприятията бяха уволнени първо почти всички цигани. Децата им престанаха да ходят на училище, станаха просячета и крадци. От СДС обещавафа на циганите безплатно ползване на ток и вода, за да гласуват за тях. Сега същото правят ГЕРБ. Много селища, махали и катуни посети Цветан Цветанов със сладки речи, за да осигури гласовете им. Така се създадоха гетата, а не при социализма.

А на Борисов трябва да му се припомни, че той и неговият баща като членове на БКП и служители в МВР (Борисов беше даже зав.-катедра в школата на ДС) също са градили този социализъм, а майка му като народна учителка го е пропагандирала. ДПС пък не бива да забравя, че Борисов е провеждал възродителния процес сред българските турци в гр. Дулово.

Всяка лъжа, заблуда и клевета на Борисов трябва да се изобличава. "Аз знам как се сваля безработица" - похвали се той и излъга, че при Тройната коалиция тя била 12-13%, даже 15-16%. Подла лъжа. При Тройната коалиция безработицата е 5,6%, а неговото правителство още в първия мандат я вдигна на 12,3%. След това тя спадна, защото много специалисти и младежи, включително лекари и медицински сестри, напуснаха страната. Правителството на Орешарски остави 8 млрд. лв. фискален резерв, а Борисов го оплю, че не му е оставил никакви пари. Свалил бил той, великият самодържец, държавния дълг на 20%, а всъщност го вдигна от 12,3% при Тройната коалиция на 30% при третото му правителство. Вземаме нов заем от 10 млрд. лв., а още не сме изплатили предишния кредит от 16 млрд. лв., взет през 2016 г. в съучастие на всички парламентарни групи без "БСП за България". Сега всички те позорно мълчат.

Домашните ремонти ще намаляват данъците

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 155

Лаптопите най-търсени в кризата

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 155

Българите карат най-старите коли в Европа

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 155

59 на сто от хората правят застраховки по задължение

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 155

Израел възобновява полетите до България

автор:Дума

visibility 98

Франция изпраща военни в Крит

автор:Дума

visibility 334

/ брой: 155

Помпео с антикитайска обиколка в Европа

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 155

Ама кой щял да дойде, като се махне Борисов

visibility 749

/ брой: 155

Протестите са на народа

visibility 454

/ брой: 155

Ива Уорън: Футболът е не само страст, но и работа

автор:Мони Георгиев

visibility 189

/ брой: 155

Датата

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 155

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ