03 Април 2020петък02:27 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Здраве

Лекарства, които "изморяват"

/ брой: 44

автор:Дума

visibility 388

Очаквате да се почувствате уморени, ако вземете хапче за сън, но други видове лекарства също могат да причинят умора. Това е една от най-често срещаните нежелани реакции на лекарствата с лекарско предписание и тези без рецепта.

Когато лекарствата ви уморяват, често причината е в химикалите в мозъка ви, наречени невротрансмитери. Нервите ги използват, за да пренасят съобщения един към друг. Някои от тях контролират колко будни или сънливи се чувствате, обясняват от WebMD. Медиците консултанти на сайта поясняват, че някои от най-разпространените лекарства, които могат да ви уморят, са тези срещу алергия (антихистамини) - дифенхидрамин, бромфенирамин, хидроксизин, меклизин.

Усещане за умора причиняват и някои антидепресанти, както и лекарства за тревожност. Някои от тези медикаменти могат да ви накарат да се почувствате сънливи или слаби за няколко часа или дни.

Някои лекарства за кръвно налягане като бета-блокери (атенолол), метопролол тартрат, метопролол сукцинат и пропранолол хидрохлорид (индетрал) работят, като забавят сърцето. Това също може да предизвика умора.

Различните видове онкотерапии също предизвикват умора, променяйки нивата на протеини и хормони в тялото. Тези медикаменти убиват раковите клетки, но и увреждат или унищожават някои нормални клетки. Тогава тялото трябва да изразходва допълнителна енергия, за да фиксира или почисти клетките.

Лекарствата, които контролират гаденето или лекуват диария, могат да предизвикат сънливост.

Повечето мускулни релаксанти не работят директно върху мускулите. Вместо това те работят върху нервите в мозъка и гръбначния стълб, за да накарат мускулите да се отпуснат. Въздействието им върху нервната система може да ви кара да се чувствате уморени.

Опиоидните лекарства срещу болка действат като химикалите, които тялото произвежда за контрол на болката, наречени ендорфини. Често срещани са морфин, оксиморфон, оксикодон и др.

Лекарства срещу припадъци или епилепсия, наричани антиконвулсанти, могат да работят върху мозъчните клетки. Някои от тези лекарства са същите, които лекуват тревожност, като бензодиазепините. Други често срещани лекарства против припадъци са карбамазепин, фенобарбитал, фенитоин и др. 

Ако видът лекарства, които приемате, не е посочен тук, проверете листовката за пациента за думи като "може да причини сънливост". Това ще ви помогне да знаете какво да очаквате.

Лекарите са категорични, че ако лекарство ви кара да се чувствате изморени, не трябва да спирате с приема му. Преди всичко съобщете на лекаря си и с него обсъдете как да преодолеете това странично действие с разходки, упражнения, консумация на по-малко кафе или чай, промяна на часа на прием и пр. Важно е лекарството да не влияе на другите медикаменти, които приемате. И не вземайте на своя глава лекарства, които да ви държат будни!

БНБ въвежда мораториум върху кредитите

автор:Дума

visibility 32

Българите очакват тежка финансова криза

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 64

Проф Дуранкев: Необходима е нова данъчна система

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 64

ООН: Храните по света рязко са поевтинели

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 64

Замразяват кредитите на британците за три месеца

автор:Дума

visibility 47

Евросъюзът взе на мушка Унгария

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 64

Рекордна смъртност в САЩ за денонощие

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 64

КОВИД-19 е най-активен при 4 градуса

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 64

"Бацилът", който изгражда имунитет...

автор:Таня Джаджева

visibility 133

/ брой: 64

Направихме най-модерния вестник

visibility 107

/ брой: 64

Ентусиазъм и отговорност

visibility 94

/ брой: 64

Честит рожден ден, ДУМА!

автор:Юрий Борисов

visibility 81

/ брой: 64

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ