23 Септември 2021четвъртък02:55 ч.

ново:

България празнува 113 години Независимост България празнува 113 години Независимост

Обезболяващият убиец фентанил

Заплаха

Лекарства с етикет "Смърт"

Фармацевтичната мафия победи в битката между тютюневите босове и наркобароните в САЩ

/ брой: 58

автор:Петър Герасимов

visibility 2822

Днес, 20-на години след яростната атака срещу големите цигарени компании, те са в очевиден нокдаун, ако мога да употребя този спортен термин. И как не, след като конкуренцията в лицето на наркобароните и услужливи "пазители на закона" в Щатите нанесоха жестоки финансови удари върху тютюневия монопол. За две десетилетия мъжагата каубой, който бе рекламно лице на "Боро", бе изпратен в пенсия и повечето от заводите в САЩ "дръпнаха шалтера", както се казва.

И настъпи в Америка златното време на "белия прашец" - на всички видове естествена и изкуствена дрога, която човек може да си представи. Резултатите? Милиони и милиони наркозависими, особено сред бедните слоеве на Щатите. Колумбийските и мексикански барони на дрогата триумфираха заедно с колегите си от Севера. Изглеждаше, че пазарът на наркотици е широко отворен в САЩ - веднъж и завинаги.

Но както се казваше в мистичния филм "Туийн пийкс", "не всичко е такова, каквото изглежда. Нелегалният и полулегален пазар (имам предвид марихуаната) си вървеше спокойно в "Страната на свободата. Изведнъж обаче стана ясно, че милиони хора - и то в активна възраст, и то със солидно положение - хвърлят милиарди за официално продавани "лекарства срещу болка".

Звучи невинно нали? Какво по-хуманно нещо е да облекчиш мъката на страдащия, да прогониш с едно чудодейно махване неприятното страдание. Оказа се обаче, че редица от тези 

препарати са истински опиати 

и то много по-силни от традиционнитe, произвеждани от тъповатите бандити и контрабандисти.

По-силни ли? Това не е точната дума. Едно от тях е 50 пъти по силно от хероина! След този факт как ви се струва медицинското шишенце с подобни хапчета "срещу болка"? Те наистина премахват страданието, но оттам пътят към привикването, свръхдозирането и "тихата смърт" е понякога много кратък.

Но да погледнем официалните данни: всеки божи ден повече от 130 души в САЩ умират след предозиране на лекарствени опиати, наричани от благоприличие "опиоиди".

"Злоупотребата и пристрастяването към опиоидите, включително предписаните болкоуспокояващи синтетични опиати като фентанил, е сериозна национална криза, която засяга общественото здраве, както и социалното, и икономическо благосъстояние", констатира Си Ен Ен.

Американските медии изтъкват, че според центровете за контрол и превенция на заболяванията общата "икономическа тежест" на злоупотребата с опиати по лекарско предписание само в САЩ възлиза на $78,5 милиарда годишно. Красива цифра, нали? Според мен само тази цифра е достатъчна, за да предизвика истински нервен шок сред традиционните производители и търговци на дрога. Няма контрабанда, няма полиция, няма съд - всичко с "опиоидите" е легално и красиво. 

Тази прелюбопитна история започва някъде в края на 90-те години на миналия век, когато солидни фармацевтични компании от САЩ уверяват медицинската общност и широката публика, че пациентите "няма опасност да се пристрастят" към произвежданите и предлагани на пазара лекарства за обезболяване - опиоидите. 

А лекари и аптекари се втурват да ги предписват и продават 

за щяло и нещяло.  Малък пример, едно "научно твърдение" за безопасността на въпросните медикаменти е препечатано в 660 различни издания. За броени години от новия век търговията с "хапчетата на смъртта" добива огромни размери. Злоупотребява се с предписването на подобни "лекарства", с тяхната реклама и употреба. И естествено случаите на свръхдозиране започват да нарастват. 

През 2017 г. повече от 47 000 американци са загинали в резултат на предозиране с опиати, включително рецептурни опиоиди и незаконно произведен фентанил, (най-мощния засега) синтетичен опиоид. Запомнете зловещото име "фентанил" - черешката върху тортата на американската фармацевтична мафия. Именно това лекарство е 50 пъти по-силно от хероина! 

През миналата година близо 2 млн. души в САЩ страдат от психични разстройства и телесни недъзи, свързани с употребата на "болкоуспокояващи". 

В Щатите вече отдавна се говори за опиоидна криза - явление, добиващо с всеки изминал ден характер на национална епидемия. Ето и някои данни от здравоохранителните органи (къде са били всъщност, когато са разрешавали тези "лекарства"? - курсивът мой):

- приблизително 21% до 29% от пациентите, на които са предписани опиоиди за хронична болка, злоупотребяват с тях;

- между 8 и 12 процента развиват нарушения (т.е. зависимост) при употребата на опиоиди; 

- приблизително 4 до 6 на сто, които злоупотребяват с лекарствените опиоиди, преминават към тежки видове дрога;

- около 80% от хората, които употребяват хероин, са злоупотребили с предписаните опиоиди.  

Регионът на Средния запад в САЩ отчита свръхдози от лекарствени опиати, които се увеличават със 70% от юли 2016 до септември 2017 г. Предозирането на опиати в големите градове нараства с 54% годишно темпо.

Според мен може да вярваме на тези данни, защото техният източник са американски Центрове за контрол и превенция на заболяванията. Макар че и контролът, и превенцията - по всичко личи - са позакъснели доста. 

Всъщност не закъснели, а престъпно "проспали" появата и мълниеносното разпространение на т.нар. свръх болкоуспокояващи"

Само един отделен, малък пример за едно малко, забутано южноамериканско градче (или село?). В тази типична американска общност от 2900 (Да!) жители - според електронния в. "Чарлстън газет" хуманните фармацевтични компании на САЩ са доставили над 20 милиона (Да!) "хапчета срещу болка" на две аптеки, които се намират на четири преки разстояние една от друга. Добър търговски удар, нали? А може ли, драги читатели, да си представите мащабите в големите градове и мегаполисите на САЩ? А какви са мерките срещу тази наистина е национална криза?

Президентът Доналд Тръмп даде нареждане на Министерството на здравеопазването 

да обяви извънредно положение в здравеопазването 

заради кризата с лекарствените опиати. Дори спешно е спрян един - представете си - ЕДИН - болкоуспокояващ препарат. А другите? Както казва народната поговорка, "След дъжд - качулка".

Според Си Ен Ен през миналата година 62 497 души в Америка са починали заради злоупотреба с обезболяващи. А загинали при автомобилни катастрофи са 40 000 души.

Както изтъкват американските медии, опиоидните болкоуспокояващи не само не са забранени в Америка, но тъкмо свободната им продажба ги прави все по-разпространени сред обществото и то сред най-младите. 

Още в края на миналия век милиони американци се пристрастяват към обезболяващите заради масовото им изписване от лекарите и производството от фармацевтичните компании, които бълват едно след друго рекламни уверения за "бързо и ефикасно" спиране на болката. В онези години обаче лекарствата с етикет "Смърт" взимат само 10 000 жертви, а в наши дни вече гонят цифрата 70 000.

А "хапчетата на смъртта" на основата на опиоиден алкалоид като викодин, оксикотин, перкоцет продължават да се предлагат по американските аптеки и да се произвеждат с милиони от фармацията на САЩ. Въпреки извънредното положение.

В близките години ще бъдем свидетели на това как ще завърши новият тур от престъпната схватка - този път между наркобароните и  фармацевтичната мафия. И аз съм почти убеден, че мутрите с колумбийско или мексиканско сомбреро ще отстъпят първенството на солидните професори с бели престилки, завършили престижни американски университети. Щом и здравето е търговия, всичко е предрешено. Още един симптом в подкрепа на факта, че обществото в САЩ е жертва не само на опиоидна криза, но и на дълбоко общо заболяване. 

 

Независимостта се гради с усилията на посветени държавници

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 182

Обезличаването на партийните идеологии може да е опасно

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 182

Бизнесът иска 840 млн. лв. компенсация за скъпия ток

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 182

Борисов поискал оставката на шефа на Столичния общински съвет

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 182

Над 82 млрд. лв. прахосала администрацията за 23 г.

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 182

Цигарите и алкохолът - с нови бандероли от януари

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 182

Правителството изтегли още 300 млн. лв. заем

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 182

Ще мислят как да подпомогнат авиопревозвачите

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 182

Словакия осъди прокурор, разследващ корупцията

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 182

Европейците не желаят Студена война срещу Китай и Русия

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 182

Радев призова за реформа на ООН

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 182

Виена затяга мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 182

Момчето си отива

автор:Деси Велева

visibility 137

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ