20 Септември 2019петък15:46 ч.

Летни опасности за децата

И най-внимателните родители могат да се поддадат на погрешни разбирания

/ брой: 156

автор:Гергана Алексова

visibility 1476

Ако попитате работещите в Бърза помощ как наричат дългите, прекрасни, мързеливи дни, сигурно ще се изненадате - сезонът на травмите. И това важи особено за децата. Статистиката сочи, че това действително е пикът на различни инциденти, свързани с жегата, включително и удавяния. Но това едва ли ще промени настроението на хората да търсят разнообразие и забавление в топлите летни дни, най-вече около морето и други водни басейни.
Ето няколко погрешни схващания, които могат да развалят доброто лятно настроение.
Партитата около басейн са безопасни, стига да има възрастен наблизо
Много фатални случаи стават именно когато има възрастен наоколо. Проблемът обикновено е в настъпващата суматоха, а решението е да има определен човек, който да наблюдава само водата, защото това е мястото, откъдето идва опасността. В басейна не трябва да има излишни играчки, които да пречат на видимостта.
Не трябва да се притеснявате от слънчево изгаряне през облачните дни
Можете да изгорите много и в напълно облачен ден. Мрачното време, без значение колко облачно е, не влияе върху количеството вредно UV излъчване, на което е изложен човек. Съветът на специалистите е особено децата задължително да носят шапка и дрехи, които ще намалят вредата от слънчевото лъчение. Това е особено важно за децата под 6 месеца. Нанасяйте и слънцезащитен лосион - SPF фактор 15 е достатъчен, особено ако е подбран така, че да предпазва и от UVA и от UVB лъчите. Слънцезащитните лосиони трябва да се нанасят поне 30 минути преди да излезете, а много от тях - и отново на всеки два часа или веднага след плуване или изпотяване.
Жегата не е проблем преди юли и август, когато са най-високите температури
Изтощението от жегата и ударът са по-често срещани в началото на сезона, защото човешкото тяло има нужда от време, за да се приспособи.
Надуваемите топки и играчки предпазват децата във водата
Тези играчки са направени за забавление, не за предпазване. Те създават погрешно чувство за сигурност и у децата, и у родителите им.
Нищо няма да се случи на децата в басейна през краткото време, през което ще вдигнете телефона или ще си вземете студена напитка
Всъщност само за секунди детето може да потъне. За две или три минути може да изгуби съзнание. За четири или пет минути под вода човешкият организъм получава необратими мозъчни увреди или се стига до фатален край. Според статистиката в повечето страни удавянето е втората основна причина за неволна смърт при децата между 1 и 14 години, повече са само фаталните случаи при транспортни инциденти.
Децата трябва да пият само когато са жадни
Докато ожаднее, детето вече може да е дехидратирано. На организъм с тегло 45 кг са нужни поне 150 мл вода на всеки 15 минути.
Безопасно е да се остави детето в столчето в колата, докато шофьорът излезе за малко
Температурата в колата може да се повиши изключително бързо през лятото, което може да доведе до мозъчна увреда, бъбречна недостатъчност и смърт за броени минути. Когато температурите навън са между 26 и 38 градуса, температурата в колата бързо може да се покачи до над 75 градуса. С температура навън 28 градуса вътрешната температура в колата може да достигне 42 градуса в рамките на 15 минути, дори с прозорци, отворени по 5 см всеки. Логично децата са по-малко способни да издържат на екстремна жега от възрастните.
Добрият родител никога не би забравил детето си в колата
Всъщност се случва нерядко децата да заспят на задната седалка, а стресираните и заети родители да ги забравят. Може да използвате визуални подсещания, например да слагате плюшена играчка в столчето за детето, когато самото то не е в него, и да премествате играчката на предната седалка до шофьора, когато детето е в колата. Плюшената играчка ще ви напомня, че детето е отзад.
 

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 181

Лаура Кьовеши става главен прокурор на ЕС

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 181

САЩ правят коалиция в ООН срещу Иран

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 387

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 354

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 262

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 194

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ