18 Февруари 2020вторник08:07 ч.

Летни опасности за децата

И най-внимателните родители могат да се поддадат на погрешни разбирания

/ брой: 156

автор:Гергана Алексова

visibility 1667

Ако попитате работещите в Бърза помощ как наричат дългите, прекрасни, мързеливи дни, сигурно ще се изненадате - сезонът на травмите. И това важи особено за децата. Статистиката сочи, че това действително е пикът на различни инциденти, свързани с жегата, включително и удавяния. Но това едва ли ще промени настроението на хората да търсят разнообразие и забавление в топлите летни дни, най-вече около морето и други водни басейни.
Ето няколко погрешни схващания, които могат да развалят доброто лятно настроение.
Партитата около басейн са безопасни, стига да има възрастен наблизо
Много фатални случаи стават именно когато има възрастен наоколо. Проблемът обикновено е в настъпващата суматоха, а решението е да има определен човек, който да наблюдава само водата, защото това е мястото, откъдето идва опасността. В басейна не трябва да има излишни играчки, които да пречат на видимостта.
Не трябва да се притеснявате от слънчево изгаряне през облачните дни
Можете да изгорите много и в напълно облачен ден. Мрачното време, без значение колко облачно е, не влияе върху количеството вредно UV излъчване, на което е изложен човек. Съветът на специалистите е особено децата задължително да носят шапка и дрехи, които ще намалят вредата от слънчевото лъчение. Това е особено важно за децата под 6 месеца. Нанасяйте и слънцезащитен лосион - SPF фактор 15 е достатъчен, особено ако е подбран така, че да предпазва и от UVA и от UVB лъчите. Слънцезащитните лосиони трябва да се нанасят поне 30 минути преди да излезете, а много от тях - и отново на всеки два часа или веднага след плуване или изпотяване.
Жегата не е проблем преди юли и август, когато са най-високите температури
Изтощението от жегата и ударът са по-често срещани в началото на сезона, защото човешкото тяло има нужда от време, за да се приспособи.
Надуваемите топки и играчки предпазват децата във водата
Тези играчки са направени за забавление, не за предпазване. Те създават погрешно чувство за сигурност и у децата, и у родителите им.
Нищо няма да се случи на децата в басейна през краткото време, през което ще вдигнете телефона или ще си вземете студена напитка
Всъщност само за секунди детето може да потъне. За две или три минути може да изгуби съзнание. За четири или пет минути под вода човешкият организъм получава необратими мозъчни увреди или се стига до фатален край. Според статистиката в повечето страни удавянето е втората основна причина за неволна смърт при децата между 1 и 14 години, повече са само фаталните случаи при транспортни инциденти.
Децата трябва да пият само когато са жадни
Докато ожаднее, детето вече може да е дехидратирано. На организъм с тегло 45 кг са нужни поне 150 мл вода на всеки 15 минути.
Безопасно е да се остави детето в столчето в колата, докато шофьорът излезе за малко
Температурата в колата може да се повиши изключително бързо през лятото, което може да доведе до мозъчна увреда, бъбречна недостатъчност и смърт за броени минути. Когато температурите навън са между 26 и 38 градуса, температурата в колата бързо може да се покачи до над 75 градуса. С температура навън 28 градуса вътрешната температура в колата може да достигне 42 градуса в рамките на 15 минути, дори с прозорци, отворени по 5 см всеки. Логично децата са по-малко способни да издържат на екстремна жега от възрастните.
Добрият родител никога не би забравил детето си в колата
Всъщност се случва нерядко децата да заспят на задната седалка, а стресираните и заети родители да ги забравят. Може да използвате визуални подсещания, например да слагате плюшена играчка в столчето за детето, когато самото то не е в него, и да премествате играчката на предната седалка до шофьора, когато детето е в колата. Плюшената играчка ще ви напомня, че детето е отзад.
 

Пламен Димитров: С 20% скача токът, ако спрем "Марица изток 2"

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 33

Законът за водоснабдяването готов до средата на май

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 33

Горанов пак ще тегли заем

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 33

МЗХ праща подвижни мандри и кланици в планинските райони

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 33

Стачка блокира транспорта и институциите в Атина

автор:Дума

visibility 0

Заразата в Ухан плъзнала от лаборатория

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 33

Все повече македонци подкрепят договора с България

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 33

Лавров и Помпео преговаряха в Мюнхен

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 33

Кризата в журналистиката ни е без прецедент

автор:Велиана Христова

visibility 109

/ брой: 33

В помощ на прокуратурата

автор:Евгени Гаврилов

visibility 102

/ брой: 33

Датата

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 33

Очакват ви 300 находки от дълбините на времето

автор:Велиана Христова

visibility 404

/ брой: 32

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ