21 Юни 2021понеделник20:07 ч.

Любка Рондова и Илия Луков с първи дуетен албум

"Хоро се вие" излиза на CD и DVD, песни от него ще бъдат представени днес на фестивала "Насред мегдана в Арбанаси"

/ брой: 125

автор:Дума

visibility 1437

"Хоро се вие" е първият дуетен албум на Илия Луков и една от най-обичаните народни певици - Любка Рондова. Това е проект на продуцентска къща "Пирина" и "Орфей мюзик", който в 12 песни съчетава не само два дълбоки и искрени гласа, но се явява и своеобразен символ на вярата и непрестанния стремеж на нас, българите, към сплотеност, свързаност и несломимост независимо от обстоятелствата. Песните са "Оро на Манастиро", "На гурбет отидох, Маре", "Чиво е тея девойче", "Миряно моме", "Край Вардаро", "Море кога одеф", "Доста, доста, лично, бре Стойне", "Замръкнал ми е Димитър", "Не задевай се, мори Недо", "Дор три ми пушки пукная", "Залюбил дедо три моми" и "Вино пиям, ем ракия".
За самия Илия Луков хорото винаги е било носител на българското единение. Неслучайно именно той е инициаторът за "Най-дългото хоро на света", чиято цел е да обедини българите зад граница и да повдигне националния дух на нашите сънародници в чужбина.
Изборът на Любка Рондова не е случаен. Тя е не само изпълнителка и голяма патриотка, но и преподавателка по народно пеене, културен деец и изследователка на песенния фолклор от Македонския край. Песните, които се включват в този уникален и първи дуетен албум и изпети на съответните наречия, са от много и различни краища на страната ни. Но не само от съвременната й територия, а и песни, наследени от българите, намиращи се извън днешните граници на България.
"Хоро се вие" на CD и DVD е в музикалните магазини от "Орфей мюзик" и с медийното съдействие на БНР, научи ДУМА от Доника Вълева.
Съпътстващата програма към Националния фолклорен фестивал "Насред мегдана в Арбанаси" ще включва специален концерт на открито на Илия Луков и Любка Рондова днес от 19 ч. По време на двудневното събитие те ще бъдат единствените участници, чиито имена са вече утвърдени в българската фолклорна музика. От тази година "Насред мегдана в Арбанаси" е новото име на провеждания от 1989 г. фестивал "Хоро сред село" в с. Арбанаси. Събитието ще включва богата допълнителна програма извън възобновения му конкурсен характер.
По време на втория ден - утре, от 11 ч. на сцената в парка ще се състои ревю-концерт на авторски български национални костюми с авторка Соня Костуркова, представени от млади фолклорни изпълнители. В дните на събитието в сградата на читалище "Иларион Драгостинов", Регионален исторически музей - Велико Търново, ще представя три специални изложби от своите фондове. Гостите на фестивала ще могат да се включат в училището по танци за всички възрасти, изложба на изящни старинни занаяти "Имало едно време", представена от Национално движение "Седянка" във фоайето и двора на читалището, както и редица събития за деца като например "Деца рисуват "Насред мегдана в Арбанаси" с ръководител художника Иван Иванов.

 

Фалираха 10% от фирмите за текстил и обувки

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 116

Българските зеленчуци изчезват от пазара

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 116

Чуждите инвестиции намаляха с 63 на сто

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 116

Путин дава милиарди за социални мерки

автор:Дума

visibility 309

/ брой: 116

Иранците избраха краен консерватор за президент

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 116

Армения гласува на предсрочни избори

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 116

Съсипия

автор:Валентин Георгиев

visibility 334

/ брой: 116

Заедно сме по-силни

автор:Юлия Кулинска

visibility 357

/ брой: 116

130 години БСП - 130 депутата в бъдещия парламент

автор:Деси Велева

visibility 497

/ брой: 116

Невероятните приключения на акад. Николай Тодоров

автор:Мирослав Попов

visibility 422

/ брой: 116

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ