31 Май 2020неделя16:29 ч.

Зовът на дивото

Любовта при сърните

/ брой: 214

автор:Любо Николов

visibility 1932

През размножителния период сърните устройват темпераментни игри на гоненица. Те си подсвиркват тихо и проточено, а после чакат. Щом сръндакът дочуе нежното подсвиркване на сърната, любовта пламва в гърдите му и той се понася като ослепял по посока на нейния зов.
Сърната го забелязва и от този момент започва гоненицата. Отначало тя изчаква, за да види дали мъжкият си заслужава, а после се впуска в силен бяг. Бягството й не е сериозно. То е игра за привличане на вниманието, защото сърните виждат много по-добре предметите, които са в движение. Освен това всички животни, които умеят да тичат бързо са настроени да преследват бягащите обекти - например кучето се нахвърля с много по-голяма готовност върху бягащ, отколкото върху неподвижно стоящ човек. И накрая бягството е част от вродената предбрачна игра, която трябва да доведе до щастливия епилог на любовта.
Сръндакът незабавно се втурва след сърната и я преследва упорито, а тя обикновено бяга във все по-малки кръгове около някой храст или дънер, като стъпките на двете животни описват своеобразен кръг на любовта. Едва когато влюбените се изморят и сръндакът започне да диша често, настъпва съешването, пламенно и темпераментно поради предшестващата го гоненица.
Навярно нещо подобно са правили и хората в онези времена, когато са обитавали пещерите и дупките, издълбани в земята.

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 1305

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 520

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 100

Буря повреди Тадж Махал

автор:Дума

visibility 1

Гърция ще допуска чужденци от всички страни

автор:Дума

visibility 87

Принц Йоаким е заразен с коронавирус

автор:Дума

visibility 104

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 691

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1857

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ