26 Юли 2021понеделник02:00 ч.

Любовта в четири цикъла

/ брой: 58

автор:Дума

visibility 909

Искрена изповедност, бистрота на езика и чувството, пастелна мекота на образа бликат в новата стихосбирка на Анелия Янковска-Сенгалевич "Незрима светлина" и обгръщат с оживотворяваща обич стихотворенията, посветени на хората, оставили следа в живота на авторката. Завладяна от темата за любовта, поетесата се опитва да обхване нейната многопластовост в четири цикъла - "Родени за любов", "Когато сме двама", "Да помълчим и да говорим" и "Силата на любовта".
Ранима и изстрадана, поезията на Анелия Янковска носи ясни послания за трудното ни, объркано в ценностите си всекидневие - глътка жива вода от детството може да възроди света; две души се сливат неразривно не в страстта на влюбването, а в изпитаната в горнилото на живота обич; майчината сянка се вгражда в моста, свързващ миналото с бъдещето; любовта към ближния и онази любов, която като незрима светлина препълва битието ни, е извор на надежда и в отвъдното. В поетическите образи трепти пламъчето на светлия говор, на човечността. Присъства и вълнението от красотата на българската природа с морските вълни, със зелените хълмове, с "езерото с небесна повърхност"...
Илюстрациите на Тихомир Тодоров допълват деликатната красота на поетичната атмосфера и допринасят за елегантното оформление на стихосбирката.
Анелия Янковска-Сенгалевич е член на Съюза на българските писатели. Завършила е СУ "Св. Кл. Охридски", специалност българска филология. Носителка е на първа награда и златен медал от националния студентски конкурс за поезия "Димчо Дебелянов" - Копривщица (1977), и награди от VII Национален конкурс за поезия "Веселин Ханчев" - Стара Загора (1990) и II национален литературен конкурс за учители "Васил Карагьозов" - Ямбол (2010). Стихосбирката "Незрима светлина" е нейната четвърта книга, която ще има премиера на 15 март от 18 ч. в пиано бара на Столичната библиотека (пл. "Славейков" 4). Книгата ще бъде представена от литературната критичка Благовеста Касабова и актрисата Йорданка Кузманова. На рояла ще бъде проф. Богдана Попова. Входът е свободен.

БНБ: Икономиката ще нарасне с 4,1% през 2021 г.

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 141

Енергийният холдинг с временен борд

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 141

Запазваме висок кредитен рейтинг и без Борисов

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 141

Държавната петролна компания пред закриване

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 141

САЩ критикуват Скопие заради корупцията

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 141

Френският Сенат одобри КОВИД-пропуски

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 141

Турция отхвърли искане на ЮНЕСКО за "Света София"

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 141

Литва ще пренасочва мигранти из Евросъюза

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 141

По политиките ще ги познаете

автор:Валентин Георгиев

visibility 60

/ брой: 141

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ