20 Септември 2020неделя08:33 ч.

Любовта в четири цикъла

/ брой: 58

автор:Дума

visibility 915

Искрена изповедност, бистрота на езика и чувството, пастелна мекота на образа бликат в новата стихосбирка на Анелия Янковска-Сенгалевич "Незрима светлина" и обгръщат с оживотворяваща обич стихотворенията, посветени на хората, оставили следа в живота на авторката. Завладяна от темата за любовта, поетесата се опитва да обхване нейната многопластовост в четири цикъла - "Родени за любов", "Когато сме двама", "Да помълчим и да говорим" и "Силата на любовта".
Ранима и изстрадана, поезията на Анелия Янковска носи ясни послания за трудното ни, объркано в ценностите си всекидневие - глътка жива вода от детството може да възроди света; две души се сливат неразривно не в страстта на влюбването, а в изпитаната в горнилото на живота обич; майчината сянка се вгражда в моста, свързващ миналото с бъдещето; любовта към ближния и онази любов, която като незрима светлина препълва битието ни, е извор на надежда и в отвъдното. В поетическите образи трепти пламъчето на светлия говор, на човечността. Присъства и вълнението от красотата на българската природа с морските вълни, със зелените хълмове, с "езерото с небесна повърхност"...
Илюстрациите на Тихомир Тодоров допълват деликатната красота на поетичната атмосфера и допринасят за елегантното оформление на стихосбирката.
Анелия Янковска-Сенгалевич е член на Съюза на българските писатели. Завършила е СУ "Св. Кл. Охридски", специалност българска филология. Носителка е на първа награда и златен медал от националния студентски конкурс за поезия "Димчо Дебелянов" - Копривщица (1977), и награди от VII Национален конкурс за поезия "Веселин Ханчев" - Стара Загора (1990) и II национален литературен конкурс за учители "Васил Карагьозов" - Ямбол (2010). Стихосбирката "Незрима светлина" е нейната четвърта книга, която ще има премиера на 15 март от 18 ч. в пиано бара на Столичната библиотека (пл. "Славейков" 4). Книгата ще бъде представена от литературната критичка Благовеста Касабова и актрисата Йорданка Кузманова. На рояла ще бъде проф. Богдана Попова. Входът е свободен.

Тир се запали на АМ „Тракия”

автор:Дума

visibility 1

86 са новите случаи на COVID-19

автор:Дума

visibility 12

Пленумът на БСП се събра за последно преди Конгреса

автор:Дума

visibility 441

Касата ще поема тестовете на ученици под карантина

автор:Дума

visibility 219

Половината алкохол у нас бил нелегален

автор:Дума

visibility 378

/ брой: 179

Петкова се активизира за фактурите на "Топлофикация"

автор:Дума

visibility 461

/ брой: 179

Проф. Вучева за новия заем: ГЕРБ никога не се отчитат

автор:Дума

visibility 618

/ брой: 179

Как търпим това десет години?!

visibility 937

/ брой: 179

Ще покаже ли ЕС сила във външната политика?

visibility 475

/ брой: 179

Датата

автор:Дума

visibility 381

/ брой: 179

Английските "щикове" и 9 септември

автор:Христо Георгиев

visibility 791

/ брой: 178

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ