01 Април 2020сряда18:36 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Мадрид притиска Вашингтон заради радиоактивно замърсяване

/ брой: 25

автор:Дума

visibility 422

Испанските власти засилват натиска върху Съединените щати във връзка с почистването на замърсено с плутоний село при сблъсък на американски бомбардировач и танкер преди повече от 40 години, съобщава ДПА, като се позовава на публикация в испанския всекидневник "Паис".
През януари 1966 г. американският бомбардировач Б-52 се сблъсква с въздушен танкер по време на презареждане с гориво над село Паломарес в Югоизточна Испания, при което изпуска четири атомни бомби. Две от бомбите бяха намерени непокътнати, една - на земята, а другата - в морето. Но неядрени експлозиви в другите две бомби се взривиха, като замърсиха почвата с токсичен плутоний, част от който остана и до днес в Паломарес. След катастрофата САЩ транспортираха около 1300 кубически метра заразена почва до американски ядрен резерват.
"Историческа аномалия е фактът, че САЩ не са почистили такова място, намиращо се в съюзническа западноевропейска държава", коментира Франсиско Кастехон, представител на природозащитна организация. "Не се знае точно колко плутоний е останал в зоната, защото съдържанието на атомните бомби е военна тайна, казва Кастехон. Според изчисленията количеството му е около килограм, което по думите на Кастехон е много, тъй като плутоният е силно токсичен при вдишване или поглъщане.
Редовните медицински прегледи засега не са доказали повишаване на случаите на рак или други заболявания сред 1500-те жители на селото. "Замърсената земя се използваше за отглеждане на храни, а някои хора дори живееха тук, докато местността не беше отделена с ограда през 2006 г.", посочва активистът. Замърсената територия е около 60 хектара.
Вашингтон не проявява голям ентусиазъм към такива планове, вероятно защото се бои, че може да отприщят лавина от подобни искания от страни, където Съединените щати са провеждали ядрени опити, коментира испанският всекидневник.

КЕВР утвърди цената на газа: по-ниска с 42%

автор:Дума

visibility 36

7,8 млрд. лв. нов дълг и дефицит от 3,5 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 62

Коронакризата обхвана 63 предприятия

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 62

Между 15-16 лв. за килограм агнешко по Великден

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 62

Поуките от 100 години социалистическо строителство

visibility 553

/ брой: 62

Не ви вярваме!

автор:Ина Михайлова

visibility 1300

/ брой: 62

Глобална или национална Европа?

автор:Николай Шопов

visibility 215

/ брой: 62

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ