18 Юни 2021петък09:08 ч.

Писмо от София

МЪДРОСТТА НА БУЗЛУДЖА

/ брой: 145

автор:Анжел Вагенщайн

visibility 2362

...Сърцето ми се възрадва от тази гледка: не от 70-те хиляди червени шапки и знамена - виждали сме колко лесно човек може да смени и шапката, и партийното си знаме! Не, не от тях се възрадвах, а от 70-те хиляди червени сърца. Тях не можеш набързо да подменяш според ветровете на времето!
    И отново си спомних призива на нашия Продев, на Ремсиста, някога произнесени от същата тази трибуна: "Горе сърцата, другари!" И ги видях, почувствах с всичките си сетива ритъма на седемдесет хиляди червени сърца. Прибавих и моето, умореното, въпреки, че не бях там, на Бузлуджа. Не тая обида, че никой не се сети да ме покани и ми помогне да измина пътя, а аз вече съм затруднен да го сторя без чужда помощ: точно преди 80 години, съвсем точно преди осемдесет! - през късното лято на 1938-ма изкачих първото хълмче на Ремса, най-лекото и романтичното, без да подозирам какво дълго и съдбовно изкачване ме очаква по дългия път към Върха.
    Изслушах внимателно словата - очаквани и вече изричани, най-често познати и излишно парадни, но и парадите имат своите стереотипи. Корнелия говори добре и от сърце, зададе лесни въпроси с трудни отговори, но премълча няколко думички - основните думички, без които радикалната промяна е невъзможна и които сега срамливо премълчаваме. Може би така трябва, но живея с надеждата, че ще настъпи и тяхното време!
    И ако нещо наистина ме впечатли, това е упоритостта на господин Станишев, който би трябвало отдавна да разбере, че мястото му не е на тази трибуна - подобно на един негов немски съмишленик, който мълчаливо слезе от европейската! И как се възрадвах, когато той, както го е правил винаги, когато в своята словесна безпомощност няма какво да каже, се провиква "БСП! БСП! БСП!", с надеждата, че ще го последва вълна от масови възгласи. Но този път... Този път на втория, че и третия път, поляната отвърна с мълчание. Дано се досети, че трябва да взема подръка доведените от него джендъроносци и ги отведе отгдето са дошли!
    Защото Бузлуджа доказа своята вековна мъдрост!
    И така, на път към Върха! Той ще бъде дълъг, стръмен и труден, но горе сърцата, скъпи мои, мили мои другари!
 

Путин и Байдън приеха обща декларация в Женева

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 115

Китай изстреля пилотируем космически кораб

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 115

В Испания отпадат маските на открито

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 115

Вучич критикува подхода на Косово

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 115

Подлост

автор:Георги Георгиев

visibility 120

/ брой: 115

Заедно с теб

автор:Ева Костова

visibility 162

/ брой: 115

Истерясване

автор:Валентин Георгиев

visibility 99

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ