03 Април 2020петък02:30 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Маестро Емил Табаков записа свои творби с оркестър "Билкент"

/ брой: 82

автор:Дума

visibility 631

Емил Табаков представя в новия си диск, издаден от музикална къща "Гега ню", две свои творби, записани с турския симфоничен оркестър "Билкент", научи ДУМА от Калина Маринова. Произведенията са създадени в различни години: Концертът за виолончело - през 2006 г., а пиесата за оркестър "Ad Infinitum" ("Към безкрая") - през 1989 г. Те са част от богатото и разнообразно творчество на композитора. Първата му по-значителна творба е балетът "Сашка", създаден през 1967 г. още като студент в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" - София, а до днес е автор на още един балет, 8 симфонии, 9 концерта за различни инструменти, 5 пиеси за симфоничен оркестър, камерни и крупни вокално-инструментални творби.
Не по-малко впечатляваща е и диригентската му кариера. Започва я като диригент на Русенската филхармония; следва Камерният ансамбъл "Софийски солисти", Софийската филхармония, Белградската филхармония, Симфоничният оркестър "Билкент" - Анкара, Симфоничният оркестър на Българското национално радио. Емил Табаков е дирижирал оркестри и оперни спектакли в Германия, Англия, Дания, Швеция, Полша, Франция, Италия, Русия, Исландия, Румъния, Австрия, Швейцария, САЩ, Австралия, Канада, Япония, Южна Корея, Сингапур, Тайван, Бразилия, Израел, Холандия, Южна Африка и др. Осъществил е записи на повече от 250 симфонични и оперни произведения (един от първите компактдискове, издаден от "Гега ню", е с "Жар птица" на Стравински и Концерт за оркестър от Табаков, записани под негово диригентство със Софийската филхармония.
Солистът на Концерта за виолончело Тим Хю е лауреат на конкурса "Чайковски" в Москва и е първи челист в Лондонския симфоничен оркестър. Като солист се изявява в Обединеното кралство, Испания, Германия, Холандия, Португалия, Турция, България, САЩ...
Интересна е историята на симфоничния оркестър "Билкент". Той е създаден през 1993 г. и е първият частен международен оркестър в Турция. В него свирят музиканти от университета "Билкент" - Анкара, и от още 12 държави. Съставът е работил с много известни солисти и диригенти, а от 2002 г. до 2008 г. негов музикален директор е Емил Табаков.
 

БНБ въвежда мораториум върху кредитите

автор:Дума

visibility 32

Българите очакват тежка финансова криза

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 64

Проф Дуранкев: Необходима е нова данъчна система

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 64

ООН: Храните по света рязко са поевтинели

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 64

Замразяват кредитите на британците за три месеца

автор:Дума

visibility 47

Евросъюзът взе на мушка Унгария

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 64

Рекордна смъртност в САЩ за денонощие

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 64

КОВИД-19 е най-активен при 4 градуса

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 64

"Бацилът", който изгражда имунитет...

автор:Таня Джаджева

visibility 133

/ брой: 64

Направихме най-модерния вестник

visibility 107

/ брой: 64

Ентусиазъм и отговорност

visibility 94

/ брой: 64

Честит рожден ден, ДУМА!

автор:Юрий Борисов

visibility 81

/ брой: 64

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ