01 Октомври 2020четвъртък00:38 ч.

Позиция

Магическото име на магическия човек - ген. Мицо Гетовски

11 март - Ден на ракетните войски и артилерията

/ брой: 57

автор:Димитър Копривленски

visibility 4283

Той можеше да е жив и днес. Щеше да е на 91 г. Неговият пръв помощник и достоен наследник през годините в командването на артилерията генерал-лейтенант Димитър Тодоров е в 95-годишнината си. И бодро размахва бастунката по конференции, ръководи ветераните в район "Оборище" и постоянно повтаря: "Дължа го на армията. Продължих започнатото от ген. Гетовски през 1960 г." Младият ген. Мицо Гетовски не е пръв командващ Ракетните ни войски и артилерията. Пръв командир на артилерията в новосъздадената Българска народна армия е участникът в Септемврийското въстание 1923 г., полковникът от Червената армия, ген. Иван Михайлов, следват генералите Ангел Ангелов и Иван Стефанов. Първата тройка е последвана от 35-годишния полковник Мицо Иванов Гетовски от с. Борован, Врачанско.
Много са и днес артилеристите и ракетчиците, които знаят и помнят, тачат по мъжки и по военному своя колега, началник и приятел ген. Гетовски. Не са малко и стигналите и надминалите го по звание и длъжност. Но никому не е прикачено най-точното, почти "народно звание" - "магически"! Българските ракетчици са общопризнати първенци във Варшавския договор. По пътя ни към НАТО една натовска страна, един поне учебен снаряд да бе дала на българските артилеристи, та да имат барем малко покритие думите и напъните им в изпълнение на командата "Бегом към НАТО!"...
Ген. Мицо Гетовски е роден на 8 август 1924 г. в бедно селско семейство. До спасителния 9 септември 1944 г. има още цели двадесет години. А идването му трябва да се подпомага. Тази истина борованчето Мицо, пък и всички мизерстващи, сякаш всмукват с порите си от живота. Основното образование, как да е, избутва. До обяд на училище, след обяд - кога на нивата, кога с кравата. Но гимназията е чак в Бяла Слатина, трябва квартира, такса, някой лев. Записва се, започва, прекъсва за година, работи по тухларниците, продължава... И няма как да не стигне до РМС. Приет е за член, избран е за отговорник на ремсова група още на 15-16 години. Родното му село не е откъснато от борбите за по-добър живот. Партийната и ремсовата организация имат 50-ина членове. Балкана са хванали и 14 партизани. Баща му също е ятак на отряд "Гаврил Генов", майка му и тя помага. Докато в началото на 1944 г. след провал младият Мицо става "Пашката", нелегален и партизанин в ІV чета на "Бачо Киро" от отряд "Гаврил Генов". От септември 1944 г. вече е член на партията. Следва участие в Първата фаза на Отечествената война като доброволец. Завърналият се от фронта Мицо Гетовски е изпратен в школа за запасни офицери, после продължава подготовката му като кадрови офицер във Военното училище. Следва Артилерийската академия "Дзерджински" в Москва. От 1959 г. полк. Гетовски става командващ артилерията. Постигнато е много. Но предстои стократно повече, на вратата на времето чукат Ракетните войски. Генерал Гетовски положи само началото. Напусна ни твърде млад на 12 февруари 1963 г. Генералско звание му е присвоено в края на 1962 г., за да стане и остане най-младият генерал - артилерист и ракетчик.
 

Каракачанов за F-16 : Правим проучване, не сделка

автор:Дума

visibility 70

Докладът на ЕК - шамар за властта

автор:Павлета Давидова

visibility 97

/ брой: 186

Българите пазаруват храна и горива с кредит

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 186

Четвърт от сметките за парно ще се преизчисляват

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 186

Хартиените двулевки излизат от употреба от януари

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 186

БНБ запази правилата при кредитирането

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 186

Макрон призова за по-независима Европа

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 186

Грозни нападки в първия дебат Тръмп-Байдън

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 186

Османи: Ще засилим контактите с България

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 186

Унгария отхвърля новата идея за финансиране в ЕС

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 186

Война между БКП и ЮКП за Македония 1941-1945 г.

автор:Христо Георгиев

visibility 126

/ брой: 186

Анатом на социалния крах през "прехода"

visibility 89

/ брой: 186

Целта: възраждане на България

visibility 87

/ брой: 186

Датата

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 186

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ