06 Юни 2023вторник17:09 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над планинските райони от Западна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър с източна компонента. Максималните температури ще са между 23° и 28°, в София - около 23°. Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над планинските райони от Западна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър с източна компонента. Максималните температури ще са между 23° и 28°, в София - около 23°.

Малта ще обединява ЕС повторно

Наболелите проблеми пред съюза са приоритети на ротационното председателство на средиземноморската страна

/ брой: 11

автор:Кристиела Симеонова

visibility 2045

Миналата седмица на официална церемония във Валета Малта пое 6-месечното ротационно председателство на Съвета на Европейския съюз. На нас този сериозен ангажимент ни предстои догодина - от 1 януари до 1 юли 2018 г. България ще ръководи заседанията на всяко равнище в Съвета. Този период ще е изключително труден, тъй като навярно тогава преговорите с Великобритания за излизане от ЕС ще са навлезли в решителна фаза. А и не е само това - главоболията на съюза с лопата да ги ринеш...
Именно заради купищата предизвикателства, най-тежките в 60-годишната история на съюза, Малта е избрала за лого на председателството си думата "Reunion" - повторно обединяване. Тя събира в себе си всичко, което Валета иска да постигне в този труден момент за ЕС, както става ясно от програмата на председателството. В същността си тази концепция означава възстановяване на връзките с европейските граждани на всички нива - помежду им, с техните правителства, с ЕС като цяло и със света. "Това не е законодателна програма, това е философия и начин на работа. Тя означава вслушване и работа за хората, справедливо споделяне на предимствата и недостатъците от еврочленството и възстановяване на чувството за сътрудничество и добросъседски отношения в тези изключително неспокойни времена", разяснява идеите и целите си Малта. ЕС трябва да се обърне към хората, защото неспиращите политически трусове показаха точно колко малко настоящите властови елити разбират ежедневните нужди и тревоги на обикновените хора.
Макар и най-малката нация сред 28-те страни членки, Малта е убедена, че може да предложи силно лидерство и да даде старта на борбата срещу разногласията и недоволството, които са обзели Евросъюза.
Гражданите в центъра поставя малтийското председателство, което ще се стреми да измести фокуса от европейските институции и да го върне към обикновените европейци. Ще окуражи ЕС да се вслуша в тях, да установи какво поражда липсата на доверие и посява семената на националистични настроения и да намери нови начини за рестартиране, за вдъхване на нова енергия на европейския проект. За да постигне това, Валета е изготвила серия от въпроси, чиито отговори трябва да допринесат за основната цел - повторно обединяване. Тези въпроси формират стълбовете на председателството на Малта.
Как да осигурим на всички граждани чувството, че както проблемите, така и ползите от европейското членство са разпределени справедливо и поравно? Това е първият въпрос, който задава Валета, като дава за пример проблема с мигрантската криза, от която най-тежко страдат страните по външните граници на ЕС.
Второ, как да сме сигурни, че гражданите могат да разберат, да повярват и да се включат в европейския проект? Как можем да им помогнем да се почувстват лично свързани, за да участват с желание в неговото развитие? Как да ги накараме да усетят, че "ЕС е за мен"?
Трето, как да сме сигурни, че правата на всеки гражданин на ЕС са защитени, независимо от неговата възраст, етническа принадлежност, пол и сексуална ориентация? Че неравенството е на занижени нива и възможностите в нашите общества са равни за всички?
Четвърто, във времена, когато властовите елити са изгубили доверието на разочарованите граждани, чрез какви механизми можем да върнем вярата в тях? Как можем да гарантираме, че управниците се отчитат честно за действията си пред своите избиратели? И не се поддават на изкушенията на корупцията?
И последно, как да направим така, че икономическите ползи на ЕС да достигат до всички негови граждани, а не само до корпорациите и техните акционери?
Търсейки отговори на тези въпроси, Малта поставя основните приоритети на своето председателство, което през следващите шест месеца ще се съсредоточи върху шест основни области: миграцията, единния пазар, сигурността, социалното приобщаване, съседните на Европа региони и морския сектор.
На официалната церемония във Валета на 11 януари премиерът на Малта Джоузеф Мускат обяви миграцията като основен приоритет. Валета ще търси компромис между останалите членки на съюза за приема на бежанци. Мускат призна, че няма "магическа пръчка", с която да раздвижи блокиралите преговори по предложения постоянно действащ механизъм за автоматично разпределяне на бежанци по квоти. Валета ще работи за бързото прилагане на вече одобрените мерки. Конкретните цели са свързани със засилване и ускоряване на действието на общоевропейската система за убежище. Сред малтийските приоритети е и ревизията на Дъблинския регламент, от която най-голяма полза ще имат страните по външните граници на ЕС, каквато е и България. Малта иска да даде тласък на изграждането на по-цялостен подход към миграцията, включително във вътрешен и външен аспект. В тази връзка ще се фокусира върху завършване на работата върху европейския план за външни инвестиции, който да съдейства за устойчивото развитие на Африка и региона и по този начин да се изкоренят причините, които предизвикват мигрантските потоци.
Конкретните мерки, свързани с единния пазар, са: край на таксите за роуминг в Европа; осигуряване на равни права на потребителите във всички страни членки; фокус върху европейското законодателство, което да адресира адекватно предизвикателствата пред малките и средните предприятия; разширяване на времето на действие и финансовия капацитет на Европейския фонд за стратегически инвестиции; засилване на енергийната сигурност за всички европейски граждани; работа по постигане на споразумение за достъп до безжичен интернет във всеки град и село на ЕС.
Сигурността е сред ключовите за малтийското председателство области. Подобряване обмена и управлението на информация между страните членки; действия в борбата с финансирането на тероризма; постигане на напредък по текущите инициативи за по-добро управление на външните граници на ЕС, включително създаване на европейска система за регистриране при влизане и излизане на граждани на трети страни; подобряване на управлението на системата за съдебно сътрудничество Евроюст - това са сред конкретните мерки за този приоритет.
Що се отнася до социалната политика, Валета ще се съсредоточи върху постигането на по-голям баланс между половете на пазара на труда.
Заради ефектите, които търпи Европа, от нестабилността на регионите отвъд нейните граници, малтийското председателство ще се фокусира върху ангажимента на ЕС по стабилизиране на съседните му страни.


Ротация

Председателството на Съвета на ЕС се сменя на ротационен принцип между държавите членки на всеки шест месеца. През този период председателството ръководи заседания на всяко равнище в Съвета, спомагайки да се гарантира непрекъснатостта на работата на ЕС в Съвета. Държавите членки, които изпълняват председателството, работят в тясно сътрудничество в групи от по 3 държави членки, наречени тройки. Тази система е въведена с Договора от Лисабон през 2009 г. Настоящата тройка е съставена от Холандия, Словакия и Малта. България е в една тройка с Естония и Австрия.


Задачи

Председателството отговаря за това да насочва и стимулира работата на Съвета по законодателството на ЕС, да осигурява приемственост в изпълнението на програмата на ЕС, систематичност на законодателните процеси и сътрудничество между държавите членки. Планиране и ръководене на заседанията на Съвета и на неговите подготвителни органи и представляване на Съвета в отношенията му с другите институции на ЕС - това са двете основни задачи на председателстващата страна.

Ранен достъп на България и Румъния
до системата на Шенген


Миналата седмица министърът на вътрешните работи на Малта Кармело Абела съобщи пред БНР, че страната му търси възможности за ранен достъп на България и Румъния до визовата информационна система, преди да се реши проблемът с пълноправното им членство в Шенген. "Търсим начини как да си сътрудничим по-тясно с тези две държави, докато те се присъединят към Шенгенската зона. Има вече предложение, съгласувано с Еврокомисията, за достъп до системата ВИС. Трябва да получим становище и от правната служба на Съвета дали предложението юридически е възможно. За първи път ще го обсъждаме на ниво експерти и представители в работна група другата седмица (тази седмица - бел. ред.)", обясни Абела.
В момента полицейските служби у нас не могат да проверяват през единната компютърна система за обмен на данни дали Шенгенските визи на влизащите у нас чужденци са валидни или не.


Премиерът на Малта Джоузеф Мускат по време на официалната церемония във Валета
БГНЕС


Малта е една от европейските страни, подложени на най-голям мигрантски натиск
БГНЕС

Вносът от Украйна не секва

автор:Дума

visibility 708

/ брой: 105

До 46% скок на водата в Перник и Софийска област

автор:Дума

visibility 475

/ брой: 105

Повечето работещи в сивия сектор не го смятат за нарушение

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 105

Дефицит от 3% невъзможен

автор:Дума

visibility 382

/ брой: 105

Пълна абдикация

автор:Мая Йовановска

visibility 495

/ брой: 105

Лео Меси и парите

автор:Марин Милашки

visibility 478

/ брой: 105

Референдумът срещу джендър идеологията е все по-актуален

автор:Дума

visibility 657

/ брой: 105

Посланици на мрака

автор:Александър Урумов

visibility 530

/ брой: 105

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ