29 Май 2020петък23:09 ч.

Мащабите на проф. Емил Янев

12 разговора с маестрото представя новата книга на Иван Вълов

/ брой: 51

автор:Огнян Стамболиев

visibility 1202

Оркестров и хоров диригент, педагог, музикален писател, общественик - немалко са хипостазите на проф. Емил Янев, чиято 80-годишнина отбелязахме наскоро. Писателят и журналистът Иван Вълов е имал добрата и твърде навременна идея в продължение на една година да осъществи 12 разговора с маестрото и така да съхрани чрез неговото слово не само богатата му и интересна житейска и творческа биография, но и един период от историята на българската музикална култура. А този период е забележителен по своето развитие и мащаби. Жалко е, че днес управляващите започнаха най-безжалостно да рушат граденото с години от държавата и от няколко поколения всеотдайни български музиканти. Едно от безспорните имена сред тях е проф. Емил Янев. Личност с цялостен облик, оценката за когото не може да предизвика спорове и разногласия. У този пределно честен творец и човек делото не се различава от словото, а словото му е винаги честно и продиктувано от съвестта. Такъв го виждате и в тези 12 пространни разговора, водени деликатно и умело от Иван Вълов.
Много неща могат да се научат от тях - освен богатата информация за различни събития, за наши и чужди музиканти и културни дейци, тук е и картината на времето от началото на кариерата му, трудните, но градивни за българската музикална култура години от 1950-а до промените от 1989-а и кризисните години на още неприключилия преход.
Тук ще изброя само част от институтите, за които проф. Емил Янев е работил: Софийската и Плевенската филхармония, хоровете "Г. Кирков", "Трудова песен" и "Хр. Морфова", младежкият оркестър на Софийското музикално училище, академиите в София и Пловдив и не на последно място - чудесният Колегиум музикум "Банкя", (просъществувал трийсет години, след което ликвидиран!). Една дълга и плодотворна кариера в услуга на българската музикална култура. Предполагам, че броят на музикантите, с които е работил Емил Янев, е впечатляващ, както и на неговите ученици и студенти.
Бих казал, че книгата "В лабиринта на петолинието" (изд. "Изток-Запад") е много интересна и любопитна и като четиво. Маестро Янев притежава не само душевно благородство (винаги е отдавал заслуженото на своите колеги, без капка завист и опити за омаловажаване на успехите им!), но и приятно чувство за хумор.
Мисля, че мащабите на една личност се определят не само от това, което е създал (а Емил Янев е градил оркестрови и хорови формации, обучавал е млади музиканти, написал е редица книги, които ще останат след него), но и от това - как е проживял своя живот, какво значение е имала неговата личност за съвременниците, какво е сторил той да подбуди околните към хубавото и съвършеното. А със своята творческа дейност и с поведението си той винаги е успявал да направи това.

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 839

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 364

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 100

Гърция се отваря за чужди туристи от 15 юни

автор:Дума

visibility 138

Меркел: ЕС да поеме повече отговорност в света

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 100

Конгресът гласува за санкции срещу Китай

автор:Дума

visibility 311

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 432

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1406

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 432

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ