15 Август 2022понеделник03:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Западна България облачността ще е значителна, след обяд купесто-дъждовна. На много места там ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Има условия и за градушки. В източните райони ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 26° и 31°, в София - около 25°. Днес над Западна България облачността ще е значителна, след обяд купесто-дъждовна. На много места там ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Има условия и за градушки. В източните райони ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 26° и 31°, в София - около 25°.

Снимки Авторката и Природонаучен музей в Черни Осъм

Места

Мечка реве, вълк вие в Черни Осъм

Природонаучният музей събира фауната на Централна Стара планина в стотици препарирани животни, колекция от пеперуди очарова

/ брой: 141

автор:Надежда Ушева

visibility 877

Надежда УШЕВА


Прекрасен начин да избягате от жегата и шумотевицата на града е да посетите интересния Природонаучен музей в троянското село Черни Осъм. То е разположено на северните склонове на Средна Стара планина, по двата бряга на едноименната река. В района се намира и резерватът "Стенето", който е част от Националния парк "Централен Балкан". Музеят разполага с три зали. В тях може да се разгледат над 700 експоната, които предават илюзията, че човек е сред природата. Напълно реалистично е усещането, разхождайки се между препарираните животни.

В Атракционната зала са представени едри бозайници. Веднага грабва вниманието семейство благородни елени, мъжкият се нарича рогач, женската - кошута. Внушителна е кафявата мечка - в зависимост от ареала, който обитава, оцветяването й е от светлокафяво до черно. Скалният орел е най-едрата дневна хищна птица с размах на крилата 220 см, обяснява за ДУМА Йорданка Якимова, експерт маркетинг и реклама в музея. Други животни от горската фауна са семейство сърни. Мъжкият се нарича сръндак и има рога, а женската - сърна. Тук е изложен и вълкът. В залата се намира още един представител на едрите бозайници - дивата свиня. Характерно за нея е, че кучешките зъби силно нарастват и се показват навън. Семейство видри са хищни бозайници, обитаващи скалисти брегове на реки, блата и езера. Видрата е отличен плувец и лови жертвите си още под водата. В зала "Атракционна" се чуват записи на рев на мечка, виене на вълк и грухтене на дива свиня. 

В следващия салон чрез фотоси са отразени природни забележителности от района, а в остъклените витрини са изложени различни риби (балканска пъстърва, главоч, балканска черна мряна, бяла мряна, речен кефал и др.), земноводни (дъждовник, тритони, жаби - бумки, крастави жаби, чесновници, дървесница и др.) и влечуги (костенурки - блатна, сухоземна; гущери, смок стрелец, смок мишкар, жълтоуха водна змия, сива водна змия, пепелянка, усойница), които живеят в Средна Стара планина. И още над 120 вида птици (скален орел, кръстат орел, ястреби, мишелов, бухал, забулена сова, горска улулица, щъркели, чапли, лебеди, патици, славей, синигер, папуняк, земеродно рибарче, авлига, синявица, черешарка, червенушка и др.). Тук се намира и жълтоглавото кралче - най-малката птичка в Европа!

На втория етаж любопитните погледи ще привлекат бозайници, сред които благородни елени, елен-лопатар, чакали, дива коза, диви котки, белки, златки, катерици, лалугери, диви зайци. А във фотоси са представени техните местообитания. В отделна зала са подредени над 9000 пеперуди и насекоми, дарени от семейство Щиркови през 2017 г. Преди повече от 40 години проф. Тодор Щирков дарява на музея 48 кутии с препарирани пеперуди. След време синът му проф. Петър Щирков посещава музея и вижда колко добре е поддържана колекцията на баща му. Той решава да дари и останалите, близо 180 кутии. Тази експозиция е най-интересната, отбелязва Якимова.

Началото е поставено през 1956 г.

Илия Христов Илиев, местен учител по биология, с ученици от кръжок в черноосъмското училище започва проучвателна и събирателска дейност за онагледяване на уроците по биология, като препарира птици и бозайници. Любопитната сбирка, подредена в училищните коридори, привлича природолюбители от цялата страна. През пролетта на 1976 г. тя е разположена в специално построена сграда и от 1 януари 1977 г. е преустроена в отдел "Природа" към Окръжния исторически музей в Ловеч. През 1992 г. експозицията придобива статут на Природонаучен музей. Днес той работи всеки ден от 8 до 17 ч.

Целта е да отрази фауната на Централна Стара планина. В едно посещение зрителите могат да се запознаят с толкова животни, колкото в природата трудно се срещат за десет години. Показвайки красотата и разнообразието на животинския свят, музеят е прекрасен кът за естетическо и екологично възпитание, добавят домакините. И с готовност отговарят на въпросите на ДУМА.


Пешеходни и велосипедни турове предлагат познавателен и атрактивен туризъм

- Каква посещаемост има музеят средно на година, предизвиква ли интерес у публиката?

- Посещаемостта за изминалата година е 24 501 души, като за първото шестмесечие на 2021 г. посетителите са били 11 201. За първата половина на 2022 г. обаче те са 15 946. Всички събития, които музеят организира, експозициите и мястото, на което се намира, предизвикват голям интерес. Сами извеждаме статистика от Google Analytics, където всекидневно гости пишат отзиви, качват снимки и препоръчват посещението. Силно впечатление у хората оставят едрите бозайници и особено колекцията от над 9000 пеперуди и други насекоми. Гордеем се с добро посещение от ученически и туристически групи, лагери, зелени училища. Дори деца на годинка се усмихват на животните и се учат да възпроизвеждат техните звуци. 

- Институцията предлага и образователни програми - разкажете за тях.

- Те са на разнообразни теми и за различни възрасти. Чрез тях подрастващите се докосват до природата и уникалното биоразнообразие на Средна Стара планина и България. Музеят надгражда знанията, натрупани в училище, и е атрактивно място за съпреживяване с цялото семейство. 

- Какви изненади сте подготвили през лятото? 

- Планирани са три дни на професията рейнджър и три гостуващи изложби. Това са Натура 2000 Зелени Балкани, карикатури на XXV Габровско биенале, хибридна документална изложба "Мечка - беглец от цивилизацията". Предстоят и нови експозиции. Участваме и в редица фестивали. С всички наши дейности обогатяваме културния живот на община Троян. Ще стартираме пешеходни и велосипедни турове в региона, предлагайки познавателен и атрактивен туризъм. 

- Как и откъде набавяте експонатите? Какъв е пътят им до музея?

- Както във всички природонаучни институти, основната цел е съхранението на съществуващата експозиция. Няма целево попълване или подновяване. До музеите достигат индивиди, пострадали при ПТП или при други условия, но не винаги те стават за обработване и излагане. Мисията ни е съхраняване на колекциите и предлагане на природонаучни знания. 

- С какво е ценен този музей? 

- Запознаване с животинското биоразнообразие на региона, разпространяване на природонаучни знания и такива за опазване на околната среда, живот в хармония с природата. Музеят е културна институция от местен и национален мащаб.

- Какви са реакциите на хората? Споделят ли впечатленията си с екипа?

- "Много ни хареса!" - това са думите, които чуваме всеки ден! Положителните коментари може да се видят в нашия профил в интернет, а също често се вписват приятни впечатления в книгата на музея. Така разбираме, че мисията е изпълнена.

 

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

 

 

 

Държавата дава 800 млн. лв. на "Булгаргаз"

автор:Дума

visibility 361

/ брой: 156

Смениха шефа на АПИ

автор:Дума

visibility 698

/ брой: 156

НАП: Строители крият 480 млн. лв. данъци годишно

автор:Дума

visibility 396

/ брой: 156

Трети сме по износ на ток в Европа

автор:Дума

visibility 350

/ брой: 156

Нов вирус тръгва от Китай

автор:Дума

visibility 328

Осуетени атаки срещу Запорожката АЕЦ

автор:Дума

visibility 581

/ брой: 156

Украински заплахи

автор:Юри Михалков

visibility 488

/ брой: 156

Зануляване

автор:Марин Милашки

visibility 702

/ брой: 156

Ами ако Москва напълно спре доставките на газ?

автор:Дума

visibility 721

/ брой: 156

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ