18 Май 2021вторник10:15 ч.

А

Позиция

Метаморфози и катарзис

Как републиката ни стана не само парламентарна, но и апартаментална...

/ брой: 111

автор:Лозан Такев

visibility 2028

Метаморфози и катарзис са две особено модни за времето ни понятия. Прекалено много са примерите, от които става ясно съдържанието и приложението им по време на Прехода. 

Ако на 20 години си приел идеите на комунистическата партия, влязъл си в нея доброволно, а на 40 си изневерил на сърцето и подведен от разума и практицизма, си влязъл в ПП "ГЕРБ", без тя да има определени идейни основи, означава ли на първо време истински катарзис!? И благодарение на тая метаморфоза или катарзис си влязъл в парламента, дори си станал негов шеф, после си опитал да поемеш държавата като бъдещ главнокомандващ, или да станеш поне "майка на нацията", станал си след това жалко фиаско министър на правосъдието, минал си край някакъв изкоп и си харесал бъдещото си луксозно жилище в елитен софийски квартал, което е било и причина за националната отговорност да напуснеш високия пост, но не и апартамента. Не е ли обяснение, че една преференциална цена става причина и за ново определение на републиката ни!? Да, защо да е само парламентарна тя, като на практика се оказва, че е и апартаментална...

Колко други също внесоха свой дял в това наименование - и Цветан Цветанов, и Ваня Колева, и Пламен Георгиев, и Борис Сарафов, и Вежди Рашидов, а край тях иде плеяда от гербери, които именно за това са станали членове, съратници и симпатизанти на Гражданите за европейското развитие...

А ако напишеш книгата "Шайка", в която доказваш, че Бойко Борисов, Цветелина Бориславова, Цветан Цветанов, Аню Ангелов и останалите шайкаджии водят "талантливо" и стабилно страната ни към дъното, а после ти самият влезеш в шайката, станеш дори народен представител на "Шайката" и с всякакви "документи" доказваш противното, а с махленския си речник и непрекъснати компромати биеш по опозицията, какво ще да е това явление в българския демократичен процес? Какво освен метаморфоза и обясним катарзис е да се съберат в едно в кухнята, столовата и спалнята сребърни лъжички и дантелени завивки с филията с мас и помията в кочината на двора за прасето в Банкя!?

Примери колкото щеш... Онзи ден "уволняваш" чрез билбордове и премиера, а вчера вече си му станал личен съветник в Министерския съвет. Или днес си му и конституционен съдия... Вчера говориш открито, че Борисов е за затвора, а днес си народен представител от гражданската му квота и като "наемен убиец" стреляш в който и да е, само да е от опозицията срещу лидера на ГЕРБ!

Същото е и парадоксалното съвпадение на политическите процеси, в които си едновременно ярък опонент, яростно осъждаш политиката на една партия, хулиш с коментари управленското й поведение и... влизаш на избираемо място в листата й на едни европейски избори като коалиционен партньор на метаморфозата и катарзиса - като коалиционен партньор на довчера руганото с позволени и непозволени средства лице на лидера й! Това ли е хубавият ден за българската демокрация!?

Метаморфозите и катарзисът в обществото ни имат своите лични данни. И своите лични бащини и фамилни имена. Знаете ги, досещате се кои са... Антон Тодоров, Спас Гърневски, Яне Янев, Атанас Семов, Методи Андреев, Георги Марков, Тома Биков, Спас Панчев, Александър Йорданов... и т. н. Развиват се хората!

Няма да се уморя да припомням достоверните примери на Прехода, който ни научи на фалшиви новини, на скандални коментари, на нагло поведение и който направи уродливи демократичните усилия да станем истинско гражданско общество. То обаче трудно излиза на жълтите плочки и няма желание вече да сложи жълти жилетки на своя протест, то е видимо уморено.

Говорителят на кабинета: Няма да спрем дотук за ББР

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 93

Задава се ново поскъпване на олиото

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 93

300 евро е глобата за шофиране без маска в Гърция

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 93

Токът на борсата - най-скъп от пет месеца

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 93

Левите и независимите печелят в Чили

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 93

Израел удари 35 военни цели в Газа

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 93

НАТО отработвала удари срещу Беларус и Русия

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 93

Кратки новини

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 93

Всеки на власт - под лупа!

автор:Валентин Георгиев

visibility 221

/ брой: 93

Бруталното изопачаване на историята

visibility 340

/ брой: 93

Датата

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 93

Трудната съдба на един велик паметник

автор:Велиана Христова

visibility 573

/ брой: 92

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ