02 Юни 2020вторник02:06 ч.

Между пастите и гилотината

/ брой: 9

автор:Наталия Гергова

visibility 923

Казват, че между гениалността и лудостта има само една крачка. Може би това е причината един безспорен гений като Алберт Айнщайн например по-скоро да прилича на човек, който не е съвсем с всичкия си. Може би това е и причината, поради която си избираме управници, които оприличаваме на гении, а после се оказва, че всъщност не са на себе си...
Ако инфлацията е повече от 4-5 процента, би трябвало да се включи в цената на тока от 1 юли, каза вчера председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев. Това изказване ни тласка към някои разсъждения за инфлацията и последиците от нея.
Азбучна истина е, че когато цените се покачват, доходите на хората губят покупателната си способност - те могат да купят по-малко стоки, да почиват вместо на море на село или пък въобще да се лишат от почивка. При всички положения домакинствата ще трябва да се задоволят с по-малко, ако парите, които получават, не се увеличават със същото темпо, с което растат цените. Това са инфлацията и последиците от нея. През 1923 г. например инфлацията в Германия била такава, че на всеки два дни цените са се удвоявали. Затова давали заплата на работниците по два пъти на ден, за да могат да изпреварят следващото покачване на цените и да си купуят храни и други стоки от първа необходимост.
Азбучна истина е и това, че цената на тока влияе върху инфлацията. Поскъпването на електроенергията води до покачване на цените на оранжерийните зеленчуци например. Определено в посока нагоре ще тръгнат и цените на хляба (които и без това се повишават заради покскъпващата пшеница). Със сигурност ще плащаме повече за фризьорски услуги, както и за хотел (почивката съвсем отива "на кино"). По-дълбоко ще бъркаме в джоба, ако влезем в кафене, закусвалня, сладкарница или пък, не дай Боже, в ресторант. Това си е отвсякъде инфлация, от която "потребителската ни кошница" ще олекне яко. Няма да ядем нито хляб, нито пасти. На всичкото отгоре ще вкарват инфлацията в нещо, което само по себе си води до инфлация. Естествено преди това избързаха да натикат доходите ни във фризера чак до 2013 г.
Между гениалността и лудостта има само една крачка. Впрочем точно толкова има и между пастите и гилотината.

Природният газ по-евтин, парното - не

автор:Мая Йовановска

visibility 116

/ брой: 102

КЗП проверява програмата за безлихвени кредити

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 102

Под 10% от хотелите и ресторантите в Банско работят

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 102

Природният газ поевтинява с 9 %

автор:Дума

visibility 117

Над 4000 са арестувани в САЩ

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

Гърция ще дострои оградата по границата с Турция

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 102

Кремъл очаква подробности за поканата за Г-7

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 102

Гулю-гулю-гулю!

автор:Велислава Дърева

visibility 141

/ брой: 102

Един от великолепното съзвездие

автор:Трифон Митев

visibility 98

/ брой: 102

Датата

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ