12 Април 2021понеделник06:18 ч.

"Миграции в студиото на артиста" показва Роберт Баръмов

Изложбата дава възможност да надникнем в неговата лаборатория-ателие и да се опитаме да разберем какво се случва в него в тази травматична за всички година

/ брой: 11

автор:Аксиния Джурова

visibility 503

"Миграции в студиото на артиста" - така е озаглавен проектът на Роберт Баръмов, осъществен в рамките на програмата "Творчески инициативи 2020" към Националния фонд за култура. Програма, която в продължение на години има за цел да подпомага артистични проекти в различни сфери на изкуството и културата. През необичайната 2020 г., която отмина, но не и проблемите, които ни остави и ще чертаят бъдещия свят, заплашително по-различен от стереотипа ни, поощряваните проекти не можеха да не носят отпечатъка на преживяното. И то не само защото призванието на изкуството в неговите разновидности е било да се занимава с онтологичния въпрос за живота. И не само защото се е опитвало да даде отговор на този вечен въпрос чрез дематериализиране на материалния свят, чрез откъсване от злободневното, търсейки образност в заплетения лабиринт на метафоричното, както това прави Роберт Баръмов с настоящата изложба. Тя дава възможност да надникнем в неговата лаборатория-ателие и да се опитаме да разберем какво се случва в него именно в тази травматична за всички година. 

Разглеждайки проекта, изпълнен в разноформатни рисунки, графики и живопис, лично на мен ми се струва, че паузата, която се отвори след стопиране на нашия бяг, ни вкара в матрицата на страха, парализирал обществото. Общество, което започва да свиква с тревожната днешна съдба, резултат от прозрението за ерозиране, разпадане на доскорошния модел за щастие. И не само това. Разпадане на понятието за свободата и оголването на един не по-малко важен за съществуването ни въпрос, а именно - може ли човек, който е непрекъснато наблюдаван днес да се чувства свободен? Дори и да се затвори в собствената си Кутия, усещането за намеса в личното пространство - в дома, на работното място, в ателието, не го напуска. 

Ателието - тази "светая светих" на художника - може ли да остане изолирано от обществото?

Тази своеобразна творческа Клетка на Роберт Баръмов е изпълнена с множество микросветове, плод на неговата богата фантазност, напомняща арт продуктите в стил фентъзи, в които съвременният човек търси отново тайнственото, мистичното, необяснимото, бягайки от прекомерно обяснения, разголен и показен днешен свят.

Тази негова Кутия е изпълнена, както споменава художникът, с инсекти, акари и бактерии, с които той води битката. При пълновластието на художника в ателието, при тази пауза, стопирала времето, при този шанс за всеки творец, каква визия за съществуването ни предлага Роберт Баръмов? 

Изложбата е една част от пъзела, какво се случва по време на пандемията с хората на изкуството. От това, което предлага в този арт-проект, на преден план се налагат въпросите, които вълнуват художника: Ще бъде ли бъдещият свят едно по-удобно място за обитаване? Как ще излезем от матрицата на страха? Като останем в собствената си самотна Кутия - своеобразна лудница, която не те напуска и по време на сън? От кого зависят отговорите на тези въпроси при явното обедняване на формите на гражданска дискусия? Дали ще трябва да ги търсим в неизбежния прогрес, от който обаче на моменти изплуват бъдещите роботи-чудовища? Ще има ли в този нов свят място за личния избор? Къде се загуби "свободната воля" и ролята на персоналната ни активност за промени на външното пространство, за налагане на по-добри правила в социалната сфера и останалите в живота? И въобще, изгубихме ли интереса към този тип проблеми?!

Виртуозен рисуващ, с богата метафорична образност, фантазност и експресивна осмисленост на вълнуващите го проблеми, Роберт Баръмов предлага своя личен прочит на времето и проблемите, с които почитателите на изкуството ще се срещнат в галерия "Контраст". И като опитен професионалист, наясно с вакуума в духовната и социалната сфера, Роберт Баръмов предлага своите отговори в стил фентъзи, с елементи на гротеска, не затваряйки възможните алтернативи. Така той въвлича зрителите да поемат своята отговорност, търсейки взаимно пътеки за излизане от Кутията на страха. В този случай на помощ идва изкуството, което винаги е оцелявало след изпитанията, както и човекът. Може би някои от нас ще стигнат също до този отговор?!

Галерия "Контраст" представя "Миграции в студиото на артиста" на Роберт Баръмов от 19 януари до 12 февруари. Куратор е проф. Аксиния Джурова. Вернисажът е на 19 януари от 15 до 19.30 ч. в арт салона на ул. "Цар Самуил" 49. 

Зов за помощ

автор:Дума

visibility 86

Борисов пак ще връща публиката на стадионите

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 70

Кристиан Вигенин: Измамно е усещането, че БСП е смазана

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 70

Иво Христов призова ГЕРБ да върнат мандата

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 70

Българското агнешко ще е с 20% по-скъпо

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 70

Ще компенсират перничани заради авариите с парното

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 70

Затворените ресторанти сринаха производството на алкохол

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 70

Късната пролет увеличи потреблението на ток

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 70

Примирието в Донбас масово се нарушава

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 70

ВМРО-ДПМНЕ атакува вътрешния министър

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 70

Белият дом планира високи социални разходи

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 70

"Дивайнгейт" разкри раздора между Мишел и Лайен

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 70

Без БСП рискуваме да върнем ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 124

/ брой: 70

След изборите: Всичко не е така

автор:Мирослав Попов

visibility 143

/ брой: 70

Датата

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 70

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ