13 Април 2021вторник14:22 ч.

Акценти

Мисия Лондон

В столицата на Великобритания бе учредено писателско дружество

/ брой: 92

автор:Никола Филипов

visibility 1051

Наскоро, общувайки в социалните мрежи, установих, че в Лондон и някои други градове на Великобритания живеят и творят двайсетина български поети и писатели. Не само Алек Попов написа тук своята "Мисия Лондон". Повече от четвърт век тук живее и твори Надя Михайлова,  дългогодишен член на Съюза на българските писатели, публикувала над десет свои книги - романи, разкази, новели, пътеписи... В романа "Луди сенки" (трилогия) тя анализира съдбата на три поколения българи, живели в България и Англия. Изпъкват и други двама творци - съпрузите Кристофър и Ана Бъкстон, които от десетилетия живеят ту в Англия, ту в Бургас. Кристофър е продължител на традициите на Мерсия Макдермот и пише романи на българска историческа тематика. В Бургас той е преподавал английски език на Петя Дубарова. Освен трите си романа Кристофър Бъкстон настойчиво превежда и издава на английски език творбите на български класици - Ботев, Яворов, Славейков, Дебелянов... Последната книга на Ани Бъкстон пък - "Европейските султанки на Османската империя", предоставя нови тълкувания на някои интриги и факти от историята на Османската империя и осветлява непознатия живот и атмосфера в султанския харем.

В Англия твори и Мартин Ралчевски, чиито романи и сборници с разкази красят витрините на повечето български книжарници. Ралчевски ще е гост на Първия фестивал на българската книга, който ще се проведе в Брюксел на 8 и 9 юни. В Лондон Юлиян Попов написа "Островът на мъглите". Тук Ивайло Терзийски, Валентин Шуменов, Ирена Сиракова, Валентин Йорданов, Росица Чакърова и някои други пишат своите стихотворения. Ивайло Терзийски наскоро издаде шеста своя стихосбирка. Негови творби са помествали и най-престижните литературни издания, награждаван е в редица национални конкурси. Пет свои стихосбирки вече е публикувал и Валентин Йорданов. Няколко книги има и Здравка Владова-Момчева, която е учителка в българското училище към посолството ни в Лондон.

Три издания претърпя и моята книга "Що е то Лондон и що прави нашенецът там", която сайтът "4ети.ме" е включил сред най-търсените и четени книги от български автори. В списъка ми има още няколко имена на живеещи в Англия български творци, с които все още не съм осъществил пряка връзка. След като споделих с члена на УС на СБП Георги Николов тази моя издирвателска дейност, у него възникна идеята да се учреди в Лондон Дружество на българските творци към Съюза на българските писатели. И така, в една от залите на Българския културен институт при гостоприемното и благосклонно отношение на директорката му Светла Дионисиева тези дни се събрахме няколко от живеещите в Англия български творци и положихме началото на това дружество. Доайенът Надя Михайлова ни запозна с основните цели и задачи на съюза. Ивайло Терзийски предложи периодично, примерно всяка година в Месеца на българската култура и славянската писменост, да се организират в залите на Българския културен институт рецитали и четения от новите творби на авторите. Предложено бе и издаване на годишен алманах или антология с нови творби на живеещите в Англия български поети и писатели. 

Разбира се, изискванията за членство в този съюз, чийто почетен председател е бил Иван Вазов, са такива, че въпреки издадените свои книги не всички от изброените тук имена ще бъдат приети за членове. Защото днес всеки платежоспособен графоман е в състояние да отпечата не една и две, а десетки свои книги. И не само да ги отпечата, но и да ги популяризира. Отдавна сме свидетели на развитието на чалга в българската литература. Както се изразява един университетски преподавател по литература, авторите днес могат да се класифицират в две неприпокриващи се категории - популярни автори и стойностни автори.

За членство в Съюза на българските писатели се изискват и две препоръки от действителни негови членове. Поради което предоставени от авторите книги ще бъдат проучени от специалисти, които ще се произнесат по въпроса.

Радев свиква Народното събрание на 15 април

автор:Дума

visibility 116

COVID-19: Продължава спадът на настанените в болница

автор:Дума

visibility 111

Най-висока смъртност у нас от един век

автор:Дума

visibility 416

/ брой: 71

Над 40% срив в приходите на хотелиерите

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 71

Бизнесът очаква 15,5% спад на инвестициите в промишлеността

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 71

Авиацията поиска от парите за концесията на летището

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 71

"Български пощи" алармират за нова измама

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 71

Искат оставката на Шарл Мишел заради "Дивангейт"

автор:Дума

visibility 88

Израел с диверсия в ирански ядрен обект

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 71

Сърбия разтревожена от база на Косово

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 71

Възходът на Остап Бендер

автор:Велиана Христова

visibility 337

/ брой: 71

С обич за сънародниците ни в чужбина

visibility 175

/ брой: 71

Тотю Бакалов на 94 години!

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 71

Датата

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 71

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ