29 Март 2020неделя00:08 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Палитра

Млад варненски автор обрисува лицето на града през архитектурата

/ брой: 54

автор:Дума

visibility 281

За своята първа самостоятелна изложба младият художник Георги Кенаров е приготвил серии от графични и живописни произведения в жанровете на пейзажа, фигуралната и абстрактната композиция, създадени между 2010 и 2019 г. 

Творбите, изпълнени в графичната техника монотипия, датират от най-ранния творчески период на художника. Те са абстрактни композиции, в които формата е освободена от своята конкретност, от препратки към натурата. Произведенията притежават иконография, налагаща ситуирането им в полето, където не присъства образ от феноменалния свят, казва Доротея Павлова, кураторка. 

Серията градски пейзажи (от Куба и Америка от първите десетилетия на ХХ в. и от съвременна Варна) е в литографска техника. Образът е конструиран чрез прецизна рисунка със средствата на линията и щриха в съчетание с визуални цитати от фотографски изображения. Класическият графичен образ взима прототип от фотографския художествен опит. Градът е топос на човешкото битие, място на история и култура. В пейзажите, изпълнени в акварелната техника - мокро в мокро, композицията се изгражда като преливания на колоритна градация на един цвят и графичен елемент, структуриращ пространството. Топосите са от местности край Варна, където морето среща небето на хоризонта, а следите от човешката намеса са изведени в конструктивни картинни елементи, допълва Павлова.

Творбите са изложени до 11 април в зала ателие "Георги Велчев" на ГХГ във Варна, ул. "Радко Димитриев" 8.

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ