07 Август 2020петък04:03 ч.

Младежката безработица - проблем на Евросъюза

Брюксел се опитва да търси решения в рамките на съхраняване на статуквото, което всъщност създава проблемите

/ брой: 11

автор:Радко Ханджиев

visibility 1201

Безработицата в страните членки на Евросъюза взема застрашителни размери. През 2012 г. е достигнала 22%. Може да се говори, следователно, за изключително тревожна социална, човешка драма. Защото колкото по-дълго човек е безработен, толкова по-трудно след това би могъл да си намери работа. Последиците се отразяват върху целия му житейски път.
Особено алармираща е безработицата сред  младите хора -

вече надхвърля 28%

Рязко намалява броят на предлаганите работни места, чувствително се влошават условията на труд в съществуващите. Повечето от завършващите образованието си практически не могат да намерят подходяща за квалификацията си работа, а ниско квалифицираните направо са изключени от пазара. Това излага младите хора на безперспективност, тласка ги по пътя на престъпността, наркотиците и проституцията.
Най-засегната е южната част на Европа. В Испания и Гърция безработицата сред младежта гони 50%. За България се сочи цифрата 30.3%. За Унгария е 27%, като в отделни области на страната е над 35%. Това заяви Гай Райдър, генерален директор на Международната организация по труда (МОТ) на конференцията на тема "Предизвикателствата на интеграцията на пазара на труда на младите хора", състояла се миналия петък в унгарската столица. Като основни докладчици участваха еврокомисарят по заетостта, социалните въпроси и социалното включване Ласло Андор, който е унгарец, министърът по заетостта д-р Шандор Цомба, представители на работодателските организации, синдикатите, гражданските сдружения.
Обстоятелството, че конференцията се проведе в заседателната зала на Министерството на външните работи, не е случайно. Унгарското правителство е сериозно загрижено от ръста на безработицата в страната и публично демонстрира усилията, които полага за преодоляването й. Тенденцията започна през 2009 г., но се засили скокообразно след като ФИДЕС дойде на власт през 2010 г. А едно от предизборните, но неизпълнено, обещание на управляващите бе създаването на нови работни места. Именно нарастващата безработица, ведно с нарастващото данъчно бреме, корупцията, порочните практики на утилитарно законодателство, установяване на контрол върху съдебната власт и медиите предизвиква

широко обществено недоволство

и масови протести. Както писа ДУМА, на 23 октомври м.г., в деня на честване годишнината от Унгарската революция (1956 г.), обединените граждански сдружения организираха на моста Ержебет в центъра на Будапеща мощен антиправителствен митинг с участието на близо 90 000 протестиращи.
До парламентарните избори остава малко повече от година и правителството се опитва да тушира социалните последици от кризата и лошото управление. Разработват се планове, заимства се от добрите практика на страни членки с най-малък ръст на безработица като Нидерланция, Германия, Финландия, съседна Австрия.
Точно такава бе и целта на конференцията. На първо място, бе посочена необходимостта от програми за повишаване образователното равнище на младите хора. На второ място - създаването на дейности в сферата на материалното производство, които да генерират заплати, национален доход, пазари. На трето място - търсене на нови пазарни ниши. През последните месеци унгарската туристическа индустрия засили вниманието си към руските туристи и сътрудничеството с Русия в тази област. Освен това правителството се опитва да въведе регламент за задължително предоставяне на работно място в срок от 4 месеца след завършване на образованието. В рамките на социалното партньорство пък се планира въвеждането на стимули за работодатели, които привилегировано създават работни места за млади жени с деца. Съвместно със синдикатите и работодателите се организират школи за преквалификация. Младите предприемачи, както и работодателите, които наемат младежи, се освобождават от такси през първите две години по програма "Първа работа". Насърчава се мобилността, като от октомври м.г. на млади хора, които започват работа в друго населено място, се поемат част от квартирните им разходи.
Конференцията посочи, че

бюджетните разходи

за младите хора трябва да се разглеждат като инвестиция най-вече в страните, в които са наложени т.нар. остерити мерки. На вниманието на работодателите бяха представени изследвания на МОТ, според които инвестициите в създаването на младежки работни места водят до намаляване на производствените разходи.
Тези изводи се отнасят в немалка степен за България, където властта - в разрез с препоръките на МОТ и водещи световни икономисти - орязва разходите за образование, преквалификация, социални дейности, обявява се против строителството на АЕЦ "Белене", тоест, против създаване на 10 000 нови работни места, против добруването на десетки хиляди български семейства.
На конференцията бяха отчетени програмите, целящи дългосрочно устойчиво развитие в сферата на младежката заетост, разработени от Европейската комисия съвместно с МОТ, за реализирането на които са били изразходвани досега 10,4 милиарда евро. Но, както посочи еврокомисарят Ласло Андор, проблемът присъстваше осезателно през 2012 г. и сигурно няма да изчезне и през 2013 г., и през следващите години. Нещо повече, налице е опасност през следващото десетилетие да се сблъскаме с едно враждебно, изгубено поколение... Нищо не се спомена обаче за Бразилия, Индия, Китай и други доскоро смятани за развиващи се страни, където безработицата рязко намалява, че в Евросъюза тенденцията на нарастването на безработицата и драстичното обедняване на все по-големи слоеве от населението съпътства драстичния ръст и съсредоточаване на все по-голямо богатство във все по-малък кръг олигарси, че самата система на Евросъюза поражда кризи, противоречия и социални катаклизми... Иначе казано, че ЕК се опитва да търси решения в рамките на съхраняване на статуквото, което всъщност създава проблемите... Все за сметка на европейския данъкоплатец!
 

Фарсът с оставката трая само един ден

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 150

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 150

В САЩ критикуват Белия дом заради Китай

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 150

"Брекзит" кара британците да се изнасят в Европа

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 150

Франция увеличава помощта за възрастни и инвалиди

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 150

Мощен взрив помете ливанската столица

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 149

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 113

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 728

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ