31 Май 2020неделя17:04 ч.

Мнозинството българи не одобрява еврото

52% от хората виждат хаос в антикризисните мерки на правителството

/ брой: 49

автор:Павлета Давидова

visibility 1348

По-голямата част от българското население няма вяра в еврото като валута и предпочита нашенския лев. 45% от анкетираните са против европейската валута, а подкрепата за нея е едва 34 на сто. За сметка на това левът се радва на изключителна подкрепа от българите, които считали, че и банковата ни система е относително стабилна.
Това сочат данните на фондация "Отворено общество", които бяха представени официално вчера. Експертите са провели представително проучване "Динамика на общественото мнение в условията на икономическа криза" сред 1200 пълнолетни българи от 21 януари до 7 февруари тази година.
Обществото категорично смята, че правителството трябва да предприеме специални антикризисни мерки, но остава разделено в отношението си към конкретните действия на управляващите, отчитат от фондацията. 52% от анкетираните са на мнение, че правителството действа хаотично и няма ясна визия за начина, по който да се справи със ситуацията. Едва 24 на сто  смятат, че хората на Бойко Борисов действат организирано и целенасочено.
По-голямата част от запитаните определят икономическата ситуация в страната като лоша, но с тенденция към подобряване, заяви изпълнителният директор на "Отворено общество" Георги Стойчев. "Всеки втори българин категорично е заявил, че е засегнат от кризата по един или друг начин. Това говори, че кризата все още не е приключила", коментира Стойчев. 58 на сто от анкетираните определят положението в страната като "непоносимо" и смятат, че икономическата ситуация се е влошила през изминалата година.
Хората, които са отговорили, че в момента положението в страната е непоносимо, са главно хора на активна възраст - между 31 и 60 години. Основните засегнати лица са тези с по-ниско образование, с по-ниски доходи и сред етническите малцинства.
От "Отворено общество" отчитат, че кризата засяга хората най-вече по отношение на намаляването на доходите им и съкращаване от работа. Георги Стойчев напомни, че преди 2 г. работодателите търсеха по-кратковременни решения като изпращаха работниците си в принудителен отпуск. "Може да се направи изводът, че две години след началото на кризата се пристъпва към по-трайни решения от страна на бизнеса - вече се съкращават работни места", отбеляза шефът на фондацията.
Социолозите заявиха, че хората, които очакват подобряване на ситуацията през следващите 12 месеца, се е увеличил от 9% на 28%, но отбелязаха, че оптимистите идват основно от привържениците на ГЕРБ и "Атака".

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 1305

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 520

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 100

Буря повреди Тадж Махал

автор:Дума

visibility 1

Гърция ще допуска чужденци от всички страни

автор:Дума

visibility 87

Принц Йоаким е заразен с коронавирус

автор:Дума

visibility 104

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 691

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1857

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ