28 Септември 2020понеделник08:57 ч.

сн. Емилия Костадинова

Москов поема БСП, Нинова - в кампания

Да затворим страницата на публичното противопоставяне, призова председателят на левицата

/ брой: 148

автор:Юлия Кулинска

visibility 706

Зам.-председателят на БСП и кмет на Гоце Делчев Владимир Москов ще замества председателя на БСП Корнелия Нинова по време на предизборната кампания за пряк избор. Това съобщи самата тя след заседание на Изпълнителното бюро. Нинова обяви, че се включва в надпреварата за лидер, подала е документите са и от 12 август излиза в отпуск.  

Съгласно устава на партията в случаите на предсрочно прекратяване на правомощията на председателя неговите функции се изпълняват от зам.-председател, определен с решение на НС, поясни Нинова. По думите й в момента няма такава хипотеза, защото няма предсрочно прекратяване на правомощията, а изтекъл вече мандат. Нинова цитира и правилата за избор на председател, според които кандидатите, когато са настоящи председатели на НС, на областен, градски, общински райони на партията, за времето на предизборната кампания предоставят правомощията си на зам.-председател на съответния орган". Нинова уточни, че това означава, че решение за предоставяне на правомощия трябва да вземе тя, а не НС на БСП.

Отчетно-изборната кампания е към своя край. От 300 конференции остават да се проведат 8. Досега има 52 души, номинирани за председател на БСП. Досега заявка за участие са направили Галина Василева и Ирина Михайлова от Перник, Красимир Янков, Валери Жаблянов и Георги Тодоров от Бургас. На 6 август изтича срокът за подаване на документи за кандидатиране и бройката може да нарасне. 

Нинова се обърна към другарите си, които са критикували през последните 4 години и нея персонално, и политиката на БСП, да затворят страницата на публичното противопоставяне. "Публичните обвинения вредяха на образа на партията. Най-добрият начин това да се случи предстои на 12-ти, когато е прекият избор", подчерта Нинова. Уважавам различното мнение на т.н. "вътрешна опозиция" за пътя на БСП и за начин на правене на политика и нека да решим споровете си по единствения демократичен начин - прекия избор, предлага тя. Нинова покани Георги Гергов, Сергей Станишев, Атанас Мерджанов, Михаил Миков, Георги Пирински, които имат номинации за председател, да излязат с алтернативна програма, да се явят пред партията и - каквото социалистите решат. Тя е категорична, че и Кирил Добрев има време да подаде документи за участие. Нинова не го приема за алтернатива, защото през последните години заедно са провеждали политиката в БСП. Ако обаче в последния момент Добрев е разбрал, че има алтернативно виждане за ръководството на партията, добре дошъл в състезанието на 12 септември. 

"Към всички кандидати се обръщам с пожелание за съдържателна и красива кампания. На социалистите - за пръв път имаме право всеки социалист да гласува пряко за председател на партията. Нека покажем, че сме зрели за този най-демократичен начин на избор, да покажем висока активност, чист избор и свободно мнение при избора на председател на БСП", призова Нинова.

Условната присъда на бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров според Нинова доказва двойния аршин в правораздаването. "На Румен Овчаров е прочетена присъда, макар и само на първа инстанция, за нещо, което се е случило преди повече от 10-11 години, и за това, че като министър не е упражнил контрол върху търговско дружество, което не е събрало наеми, които се оказва по-късно, че са събрани. И то без това да е задължение на министъра", коментира Нинова. Тя попита защо никой не повдига въпроса за търсене за наказателна отговорност на Владислав Горанов, че не е упражнил контрол върху Комисията по хазарта, заради което държавата е претърпяла щети от 700 милиона. "Това навежда на мисълта, че в процеса срещу Румен Овчаров има репресивни елементи. Вярвам, че истината и справедливостта ще възтържествуват на следващите инстанции", обясни Нинова. 

БСП тръгва на избори

автор:Павлета Давидова

visibility 143

/ брой: 183

Протестът, ден 81: Дата за четвърто Велико народно въстание

автор:Дума

visibility 245

Социалните мрежи изригнаха срещу Караянчева

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 183

С референдум ще бъде приета нова програма

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 183

Газът с още 10% по-скъп от октомври

автор:Дума

visibility 152

/ брой: 183

Бизнесът не ползва мерките на правителството

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 183

Туристическите забележителности влизат в регистър

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 183

Паркиралите в нарушение в София ще получават зелен стикер

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 183

Боеве между Армения и Азербайджан

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 183

Тихановска е срещу санкции против Минск

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 183

Регионални конфликти окървавиха Африка

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 183

Седем цивилни убити при атентат в Сирия

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 183

Хармонична София - мечта или реалност

автор:Деси Велева

visibility 134

/ брой: 183

Лекари и медии срещу пандемията

автор:Ева Костова

visibility 209

/ брой: 183

От БСП зависи как страната ще излезе от тежката криза

автор:Дума

visibility 200

/ брой: 183

Датата

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 183

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ