15 Август 2020събота13:52 ч.

МВФ: COVID-19 глътна 4,9% от световния БВП

автор:Дума

visibility 388

Глобалната пандемия на коронавирус предизвика икономическа „криза като никоя друга“, като сви световния БВП с 4,9 процента през тази година и изтри 12 милиарда долара за две години, съобщи МВФ в сряда.

Спирането на бизнеса в световен мащаб унищожи стотици милиони работни места, а големите икономики в Европа са изправени пред двуцифрен срив, предаде АФП

Перспективите за възстановяване след пандемията - подобно на самите прогнози - са потопени във „всеобхватна несигурност“ предвид непредсказуемия път на вируса, заяви МВФ в актуализираната си световна икономическа прогноза.

"Пандемията COVID-19 имаше по-отрицателно въздействие върху активността през първата половина на 2020 г., отколкото се очакваше, и възстановяването се очаква да бъде по-постепенно, отколкото беше прогнозирано преди", предупредиха от фонда.

Докато предприятията се отварят в много страни и в Китай се наблюдава по-голям спад в активността от очакваното, втора вълна от вирусни инфекции заплашва прогнозата, се казва в доклада.

Очаква се световният БВП да се възстанови с едва 5.4% през 2021 г. и само ако всичко върви добре, предупреди МВФ.

Главният икономист на МВФ Гита Гопинат каза, че според настоящите прогнози кризата ще унищожи 12 трилиона долара за две години и предупреди, че „ не сме излезли от трудното положение”.

Съществената съвместна подкрепа от фискалната и паричната политика трябва да продължи засега“, заяви Гопинат в публикация в блога.

Спадът е особено вреден за страните и домакинствата с ниски доходи и заплашва да застраши напредъка, постигнат в намаляването на крайната бедност, заяви в доклада си кризисният кредитор от Вашингтон.

Фондът направи драстични ревизии надолу на повечето прогнози за април, направени в първите дни на пандемията, а икономистите от МВФ се опасяват, че коронавирусът ще остави трайни белези върху заетостта, бизнеса и търговията.

Щетите са зашеметяващи и по-широко разпространени от всеки спад през последните десетилетия. Рецесията в много големи икономики ще бъде повече от удвоена, отколкото след световната финансова криза през 2009 г., която се случи, когато основни развиващи се икономики като Китай, Индия и Бразилия процъфтяваха.

Китай ще излезе ръст от един процент тази година, което е единствената положителна цифра в дългия списък от ключови икономики, които МВФ проследява.

САЩ ще се свият с осем процента, а Германия с малко по-малко, докато Франция, Италия, Испания и Великобритания ще претърпят двуцифрени контракции. Япония ще се справи малко по-добре със спад от едва 5,8 процента, според прогнозите.

МВФ посочи данните на Международната организация по труда, според които над 300 милиона работни места са били изгубени през второто тримесечие на годината.

МВФ също предупреди за опасностите, породени от влошаването на отношенията между и в рамките на страните, използвайки примера за отношенията Китай-САЩ.

На фона на несигурността има вероятност рецесията да бъде по-малко тежка от прогнозата, се казва в доклада.

"Негативните рискове обаче остават значителни", предупреждава МВФ.

Домашните ремонти ще намаляват данъците

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 155

Лаптопите най-търсени в кризата

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 155

Българите карат най-старите коли в Европа

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 155

59 на сто от хората правят застраховки по задължение

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 155

Израел възобновява полетите до България

автор:Дума

visibility 195

Франция изпраща военни в Крит

автор:Дума

visibility 417

/ брой: 155

Помпео с антикитайска обиколка в Европа

автор:Дума

visibility 391

/ брой: 155

Ама кой щял да дойде, като се махне Борисов

visibility 1009

/ брой: 155

Протестите са на народа

visibility 720

/ брой: 155

Ива Уорън: Футболът е не само страст, но и работа

автор:Мони Георгиев

visibility 228

/ брой: 155

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ