08 Август 2020събота09:29 ч.

МЗ прехвърля на болниците "горещия картоф" - търговете за онколекарства

Одобрението на протоколите на пациентите ще става от комисии в съответните лечебни заведения

/ брой: 286

автор:Дума

visibility 511

От следващата година медикаментите за редки заболявания, съпътстващата хормонална терапия при някои онкологични заболявания и поддържане на пациентите след трансплантация ще се поемат от НЗОК. Това се посочва в съобщение на здравното министерство. Сега тези лекарства се осигуряват от МЗ. От 1 януари те ще преминат към медикаментите за домашно лечение, които поема здравната каса.
За да получат медикаментите, пациентите ще трябва да отидат в съответните лечебни заведения, където са получавали терапията си досега. За да няма прекъсвания в лечението при промяната, са осигурени резерви с тези медикаменти до 1 февруари, уверяват от министерството.
През 2011 г. ще има промяна и в начина, по който ще се финансират лекарствата за онкологични заболявания и диализа. Досега те се набавяха чрез тръжна процедура от МЗ. През следващата година обаче търговете за закупуването на медикаментите ще се правят от лечебните заведения, в които те се отпускат. При диализата това са 62 лечебни заведения, а при онкологичните медикаменти - 21.    Сега тези медикаменти се разпределят чрез одобряването на протоколи от централната комисия към МЗ. Процесът обаче отнема около 3 месеца, което забавя лечението на болните. Отделно се губи време при доставянето на медикаментите до лечебните заведения, отбелязват от министерството.
Занапред одобрението на протоколите за лечение ще се извършва на място от комисиите към съответните болници, като това означава, че пациентите ще получават медикаментите си, без да чакат. МЗ ще извършва само последващ контрол на одобрената терапия. Това ще става по критерии, изготвени от научните медицински дружества.
Новите правила ще заработят от 1 март. Дотогава медикаментите ще се осигуряват от МЗ по досегашния ред. Междувременно болниците трябва да проведат тръжните процедури. За целта клиниките ще получат целeво финансиране от МЗ за лекарства. Средствата за осигуряване на медикаментите ще се разпределят на базата на лекуваните пациенти през изминалите години и на заявките на лечебните заведения за 2011 г. Общият бюджет за медикаменти за онкозаболявания е около 110 млн. лв.

195 са новите случаи на коронавирус

автор:Дума

visibility 53

Четири общини бедстват заради пожари

автор:Дума

visibility 184

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 200

/ брой: 150

Самолет сe разцепи на две при кацане в Индия

автор:Дума

visibility 199

В Русия патентоваха препарат срещу COVID-19

автор:Дума

visibility 320

В САЩ критикуват Белия дом заради Китай

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 150

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 563

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 1036

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 413

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ