20 Февруари 2020четвъртък19:53 ч.

На КНСБ с любов

/ брой: 271

автор:Юрий Борисов

visibility 2394

Миналата събота бях на разходка из Витоша. Минавайки край "Сараите" на Доган, видях как десетина млади хора думкаха на тъпани, надуваха свирки и по мегафон задаваха въпроси на собственика на имотите. Очарователна репортерка на една от националните ефирни телевизии ме спря и ме попита: "Господине, тези млади хора питат Доган "Кой предложи Пеевски?" Вие как мислите?" Отговорих: "Този въпрос не ме интересува. Интересува ме кой какви данъци плаща в България". Такова удивление се изписа на лицето на момичето! Мисля, че не ми разбра отговора. Мисля, че й се сторих малко луд - цяла България пита за Пеевски, а аз й говоря за някакви глупости. Данъците са глупости.
Разказвам това, защото имам чувството, че ако бях на митинга на КНСБ и имах възможност да задам някои от моите въпроси на някой от организаторите, щях да получа в отговор същата физиономия.
Иначе исканията са много прилични. "Възстановяване на платения годишен данък на работещи с месечна заплата до 400 лв." (Между другото обещано от правителството в почти същия размер). "Увеличаване с не по-малко от 10% на заплатите в бюджетните системи", "достойно заплащане на работещите в здравната система", "още през 2014 г.  да се осигурят 370 млн. лв. недофинансиране на НЕК" и още, и още...
И тъй като КНСБ говори "от името на милионите работещи българи", т.е. и от мое име, чувствам се в правото си да ги питам. Рискувайки да вляза в ролята на Мирча Кришан, който, каквато и тема да му подадат, винаги завършва с "краставицата има 98% вода". Нямаме друг избор, освен да се превръщаме в Кришан. Просто нямаме. Докато не проверим социологически, че въпросите ни са чути. Може и да не е в този живот.
Според защитниците на наемния труд смислено ли е да се разсъждава и върху приходната, а не само върху разходната част на бюджета? Справедливо ли е в най-бедната в ЕС страна данъкът "печалба" да е 10%? Кои са механизмите, които превърнаха България в страната с най-тежки социални неравенства в ЕС (изключвам Литва)? Справедливо ли този, който получава месечно възнаграждение от 5000 лева, да плаща същия процент данък общ доход като този, който получава 500 лева? Справедливо ли е хлябът и луксозните стоки да се облагат с еднакво ДДС? От големите данъкоплатци кой какви данъци плаща, ако може поименно? Каква част от съвкупната печалба на бизнеса се реинвестира и каква част стои по банките? Каква част от печалбата се влага в образование и наука и каква в луксозно потребление? Какви точно са предложенията на синдикатите за борба срещу сивата икономика, освен криминализиране на укриването на осигурителни вноски? Какви български пари изтичат към офшорките? Кой може да накара българското общество да разсъждава, да се вълнува и да спори за българското производство, за българския износ, за качественото българско образование, за навлизането на българската наука в производството, за сивата икономика, за плащането на данъци?
Кой? Кой? Кой?
КНСБ, отговаряй! Имаш цял научен институт!
 

Румен Радев: Управляващите да се замислят

автор:Павлета Давидова

visibility 42

/ брой: 36

БАС в София: Спрете Луковмарш!

автор:Велиана Христова

visibility 43

/ брой: 36

Фандъкова забавила с година решението за винетките

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 36

Властта отложи влизането в чакалнята за еврото

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 36

Харчим 3 пъти повече за почивка в чужбина

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 36

ГЕРБ променя нелегално данъци и акцизи

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 36

Германски неонацист уби деветима мигранти

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 36

Евролидерите обсъждат бюджета на ЕС

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 36

Дипломатическа активност заради Сирия

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 36

Кратки новини

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 36

Тъпанари*

автор:Ина Михайлова

visibility 35

/ брой: 36

Сагата с винетките

автор:Ростислава Иванова

visibility 34

/ брой: 36

Организираният хаос в поземлената реформа

visibility 37

/ брой: 36

Костенските ножари

автор:Михо Червенков

visibility 35

/ брой: 36

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ