21 Септември 2020понеделник02:23 ч.

На КНСБ с любов

/ брой: 271

автор:Юрий Борисов

visibility 2504

Миналата събота бях на разходка из Витоша. Минавайки край "Сараите" на Доган, видях как десетина млади хора думкаха на тъпани, надуваха свирки и по мегафон задаваха въпроси на собственика на имотите. Очарователна репортерка на една от националните ефирни телевизии ме спря и ме попита: "Господине, тези млади хора питат Доган "Кой предложи Пеевски?" Вие как мислите?" Отговорих: "Този въпрос не ме интересува. Интересува ме кой какви данъци плаща в България". Такова удивление се изписа на лицето на момичето! Мисля, че не ми разбра отговора. Мисля, че й се сторих малко луд - цяла България пита за Пеевски, а аз й говоря за някакви глупости. Данъците са глупости.
Разказвам това, защото имам чувството, че ако бях на митинга на КНСБ и имах възможност да задам някои от моите въпроси на някой от организаторите, щях да получа в отговор същата физиономия.
Иначе исканията са много прилични. "Възстановяване на платения годишен данък на работещи с месечна заплата до 400 лв." (Между другото обещано от правителството в почти същия размер). "Увеличаване с не по-малко от 10% на заплатите в бюджетните системи", "достойно заплащане на работещите в здравната система", "още през 2014 г.  да се осигурят 370 млн. лв. недофинансиране на НЕК" и още, и още...
И тъй като КНСБ говори "от името на милионите работещи българи", т.е. и от мое име, чувствам се в правото си да ги питам. Рискувайки да вляза в ролята на Мирча Кришан, който, каквато и тема да му подадат, винаги завършва с "краставицата има 98% вода". Нямаме друг избор, освен да се превръщаме в Кришан. Просто нямаме. Докато не проверим социологически, че въпросите ни са чути. Може и да не е в този живот.
Според защитниците на наемния труд смислено ли е да се разсъждава и върху приходната, а не само върху разходната част на бюджета? Справедливо ли е в най-бедната в ЕС страна данъкът "печалба" да е 10%? Кои са механизмите, които превърнаха България в страната с най-тежки социални неравенства в ЕС (изключвам Литва)? Справедливо ли този, който получава месечно възнаграждение от 5000 лева, да плаща същия процент данък общ доход като този, който получава 500 лева? Справедливо ли е хлябът и луксозните стоки да се облагат с еднакво ДДС? От големите данъкоплатци кой какви данъци плаща, ако може поименно? Каква част от съвкупната печалба на бизнеса се реинвестира и каква част стои по банките? Каква част от печалбата се влага в образование и наука и каква в луксозно потребление? Какви точно са предложенията на синдикатите за борба срещу сивата икономика, освен криминализиране на укриването на осигурителни вноски? Какви български пари изтичат към офшорките? Кой може да накара българското общество да разсъждава, да се вълнува и да спори за българското производство, за българския износ, за качественото българско образование, за навлизането на българската наука в производството, за сивата икономика, за плащането на данъци?
Кой? Кой? Кой?
КНСБ, отговаряй! Имаш цял научен институт!
 

Половината алкохол у нас бил нелегален

автор:Дума

visibility 458

/ брой: 179

Петкова се активизира за фактурите на "Топлофикация"

автор:Дума

visibility 549

/ брой: 179

Проф. Вучева за новия заем: ГЕРБ никога не се отчитат

автор:Дума

visibility 712

/ брой: 179

Ферибот заседна в Балтийско море

автор:Дума

visibility 70

Стрелба в Минск

автор:Дума

visibility 178

Заразените с коронавирус по света надхвърлиха 31 милиона

автор:Дума

visibility 123

Над 200 000 починали от коронавирус в САЩ

автор:Дума

visibility 487

Как търпим това десет години?!

visibility 1143

/ брой: 179

Ще покаже ли ЕС сила във външната политика?

visibility 548

/ брой: 179

Датата

автор:Дума

visibility 432

/ брой: 179

Английските "щикове" и 9 септември

автор:Христо Георгиев

visibility 818

/ брой: 178

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ