02 Юни 2020вторник19:05 ч.

Снимка Емилия Костадинова

Набързо и без дебат приеха доклада за качествата на Иван Гешев

автор:Дума

visibility 712

Набързо, без дебати, без въпроси и без различни мнения премина изслушването на доклад за Иван Гешев в Комисията по атестирането и конкурсите към ВСС. Два дни поред комисии към Висшия съдебен съвет ще обсъждат професионалните и етичните качества на единствения кандидат за главен прокурор. Процедурата е част от целия цикъл за избор на нов главен прокурор, а днес изслушването мина почти фиктивно.

Според доклада кандидатът Гешев през годините „е постигнал високи резултати, работи добре с европейските институции, справя се с проблемите на прокуратурите, където се е трудил, и е постигнал високи резултати в борбата с корупцията“. Сред качествата му се посочва, че има визия за развитието на прокуратурата, уверено и бързо се ориентира в проблемите и има пълната подкрепа на колегите си. Оценката на КАК за високия професионализъм на Гешев дава основание да се смята, че той ще се справи като ръководител на прокуратурата в България. В доклада се казва още, че 233-ма са осъдени по постановления на зам. главния прокурор от 2006 г. до 2016 г., когато е бил в Софийската районна и Софийската градска прокуратура, и е постигнал много добри резултати по дела с висока правна стойност.

Иван Гешев благодари както на колегите си, които го критикуват, и на опонентите си. Становището на КАК показвало, че има взаимодейстие между звената на държавното обвинение, а критиките на опонентите му едва ли ще доведат до компрометирането му като кандидат.

В същото време протестите срещу Гешев продължават. Днес в 18 часа ще се съберат демонстранти в Пловдив. Протестът е организиран от гражданската инициатива „Понеделници за правосъдие“.

Гулю-гулю-гулю!

автор:Велислава Дърева

visibility 737

/ брой: 102

Един от великолепното съзвездие

автор:Трифон Митев

visibility 358

/ брой: 102

Датата

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 102

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ