27 Май 2020сряда12:21 ч.

Наглостта е вредна

/ брой: 62

автор:Мая Йовановска

visibility 850

"Държавата не може да плати наема и заплатата на всеки". Това са думи на вицепремиера по икономическата политика Томислав Дончев. Да ме извини, но подобни реплики звучат доста нагло на фона на сериозните критики, които има към мерките на властта за справяне с кризата, стигнала ни заради КОВИД-19. И най-вече заради тежкото положение, в което изпадат все повече българи. Въпреки това едва ли има някой, който наистина си прави сметки държавата да му покрие наема.

Прословутата мярка 60/40 бе приета вчера, но в крайна сметка новината е, че държавата отказа да поеме осигуровките в тази схема за подпомагане. Бизнесът вече изчисли, че работодателите всъщност ще поемат 77%, а държавата ще покрие 23 на сто. Най-фрапиращият извод обаче е, че от нея ще могат на практика да се възползват не най-закъсалите фирми. Така тя става почти безсмислена.  

Властта предлага чрез увеличаване на новите дългове до 10 млрд. лв. да се наберат средства за справяне с последиците от заразата. Важно е обаче как ще бъдат изхарчени тези пари. Вече обявиха, че ББР гарантира кредити за бизнеса. Тези, дето искат да теглят такъв заем, можели да получат до 2 млн. лв. Малките фирми не биха си и помислили за подобен кредит, без значение колко е изгоден. Освен това, каква част от парите, които ще задели държавата, ще стигнат не до работодателите, а до работниците, както е в другите страни? Вече стана ясно, че властта няма никакво намерение да дава на редовите граждани някаква компенсация заради икономическите проблеми, които им донесе КОВИД-19.

Дали мерките на държавата са били адекватни ще разберем след края на пандемията. Когато стане ясно, ако това е угодно на властта, с колко са обеднели българите, колко фирми са фалирали и колко хора са останали без работа. За да е пълна картината обаче, е редно да научим и кой е спечелил от тази криза. 

А сега наглостта е излишна. Даже е вредна.

Гърция отваря въздушните си граници

автор:Дума

visibility 95

Първа оставка в британското правителство

автор:Дума

visibility 195

На 1 юли Израел анексира палестински територии

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 98

Китай е удвоил делата срещу корупцията

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 98

МЕЛОДИЯТА

автор:Анжел Вагенщайн

visibility 265

/ брой: 98

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ