22 Юни 2021вторник08:00 ч.

Наказателен мишмаш

/ брой: 53

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1463

Едва ли има нещо по-променяно у нас от Наказателния кодекс. А по всичко личи, че с пълна сила се задава нова порция от нововъведения. В момента в парламентарните комисии обикалят седем законопроекта. А май се подготвя и осма промяна, свързана с неизбежната самоотбрана. Ако човек се запознае с всички предложения, ще усети вкуса на законодателен тюрлюгювеч, примесен с популизъм. Промените засягат бизнеса, семейните взаимоотношения, горските стражари, незаконния риболов, ислямизма и какво ли още не.
Законодателната безпомощност на управляващите явно ги кара да гледат на Наказателния кодекс като на панацея, която може да реши с магическа пръчка всички обществени проблеми. Но това няма нищо общо с реалния живот. Безспорно недоволство предизвиква идеята на правителството в НК да се въведат "корупционни престъпни състави и за частния сектор". От МС предлагат да бъде въведено понятие "длъжностно престъпление" в частния сектор. Освен това, драстично се разширява смисълът на самото понятие "длъжностно лице". Оказва се, че ако промените в НК бъдат приети,  всяко забавено плащане по търговска сделка например ще се смята за престъпление. Това на практика означава, че при размерите на междуфирмената задлъжнялост у нас всеки втори българин ще се окаже престъпник.
Популистката идея тук е "борбата с корупцията" при частниците. Получава се обаче така, че, формално погледнато, ако дадете бакшиш на сервитьора, рискувате и двамата да получите осъдителна присъда.
Заличават се всички маловажни случаи на кражба, се казва в един от проектите. Това означава, че за кражба на кофичка кисело мляко може да отидеш до осем години в затвора. Това, ако не е абсурд, здраве му кажи. Предлаганите промени се набъркват и в семейните отношения. Оказва се, че ако двама съпрузи се сбият и си нанесат телесни повреди, тогава прокуратурата ще може да се намеси пряко и да ги вкара и двамата в затвора. Изобщо, юридически мишмаш.

 

Трета банка спира срочните депозити

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 117

БНБ: Задава се ускоряване на инфлацията

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 117

Пет жалби блокират газовата връзка със Сърбия

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 117

Стигаме Европа по БВП след 2040 г.

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 117

Светът е между диалога и конфронтацията

visibility 122

/ брой: 117

Победа за партията на Пашинян

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 117

ЕС засилва санкциите срещу Минск и Москва

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 117

Мадрид предлага помилване на каталунските сепаратисти

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 117

Диагноза бедност

автор:Ева Костова

visibility 123

/ брой: 117

Устремно към избори от с. Устрем

автор:Таня Глухчева

visibility 128

/ брой: 117

Прозрението на обущаря

visibility 119

/ брой: 117

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ