20 Ноември 2019сряда19:42 ч.

Напред и нагоре

Режисьорът Петко Горанов създаде филм за 80-ата годишнина от рождението на акад. Димитър Мишев

/ брой: 126

автор:Вили Гаврилова

visibility 2023

На 28 май се навършиха 80 години от рождението на академик Димитър Мишев. Приятна изненада за неговите колеги, приятели и за любознателните българи изобщо стана един нов документален филм на режисьора Петко Горанов (оператор Юлиян Първанов), чиято премиера се състоя в деня на годишнината в Големия салон на БАН. "Напред и нагоре" събужда спомените за едно наистина голямо научно дело, усещанията, размислите, които живеят в ума и душата на колегите, на дъщерята Цвети, на космонавта Георги Иванов, на журналисти - сега, 10 години, след като ни напусна човекът, когото приживе нарекохме космическия академик.
Целта на авторите е била да ни спрат в забързания ни ден и да ни кажат, че има непреходни неща и хора, на които дължим развитието на обществото ни. Филмът започва с думите на големия публицист Стефан Продев: "Спомените, които ни правят големи, трябва да бъдат винаги пред очите ни". А завършва с посланието на акад. Мишев: "Мечтая за времето, когато на науката и на тези, които се занимават с нея, ще бъде отделяно необходимото внимание".
Мисля си дали сега поне в техническите университети у нас студентите знаят кой е Димитър Мишев. Човекът, създавал основите на теорията и апаратурите за цветната телевизия в България; вградил ума и труда си в космическите изследвания у нас - от времето на първия изкуствен спътник на Земята, през превръщането на България в 18-та космическа държава и създаването на почти всички български космически апаратури, чак до научните програми за двата полета на наши космонавти (на 7 юни закръгляме 25 години от полета на Александър Александров). Ученият, който създаде у нас дистанционните изследвания на Земята от Космоса и стана 10-ият изследовател в света, удостоен с наградата на Международната астронавтична федерация за принос в космическите изследвания. Академикът, който изобрети спектрометъра за дистанционни изследвания "Спектър" с 256 канала във време, когато американските аналози бяха едва със 158 канала. Изследователят, който създаде видeосистема за руския сателит "Фобос", направила единствените сполучливи снимки на загадъчния спътник на Марс, впечатлила целия свят върху корицата на водещото научно списание "Нейчър". Лауреатът, първи носител през 2002 г. на наградата на МОН за цялостен принос в науката. Професорът, възпитал стотици студенти и последователи в науката. Ерудитът, чиито познания за българщината надвиваха тези на българистите. Цигуларят, който знаеше за световната класика повече от музикантите. Моралният коректив за мнозина, който никога не каза "аз създадох", винаги казваше "ние".
Преди 10 години колегите му от Лабораторията за слънчево-земни въздействия при БАН, която той създаде, я назоваха на негово име. После при разните структурни промени в академията лабораторията се вля в Института за космически изследвания, а името на акад. Димитър Мишев... изчезна. Това сме ние днес - хора без памет. Само фондация "Еврика" неизменно връчва наградата "Димитър Мишев" на млади таланти. Дано повече българи видят филма на Петко Горанов. Имали сме много върхове в науката, но колцина са толкова живи и днес чрез следовниците си. "Напред и нагоре" е филм спомен, но и филм настояще...

Социални работници излизат на стачка

автор:Дума

visibility 22

/ брой: 224

БСП настоява за безплатни лекарства на децата

автор:Юлия Кулинска

visibility 27

/ брой: 224

Предлагат работодателят да плаща до 15 дни болнични на година

автор:Дума

visibility 23

/ брой: 224

Уволняват шефа на ВиК в Перник

автор:Дума

visibility 27

/ брой: 224

До 4 пъти по-скъпа "Гражданска отговорност" за нарушителите

автор:Дума

visibility 27

/ брой: 224

Ще затварят за 3 г. бензиностанции с нарушения

автор:Дума

visibility 20

/ брой: 224

Длъжници няма да могат да напускат България с над 30 хил. лв.

автор:Дума

visibility 20

/ брой: 224

Инвестициите намаляват с 91,7 млн. евро през септември

автор:Дума

visibility 22

/ брой: 224

Предизборен дуел на Джонсън и Корбин

автор:Дума

visibility 26

/ брой: 224

Путин е недоволен от ръста на доходите

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 224

Признаването на Косово струвало... $2 милиона

автор:Дума

visibility 20

/ брой: 224

Над 120 журналисти в турските затвори

автор:Дума

visibility 22

/ брой: 224

Въздаяние за предателството винаги идва

автор:Христо Георгиев

visibility 34

/ брой: 224

Тунелът

автор:Йонко Бонов

visibility 24

/ брой: 224

Фактите vs. Властта

visibility 27

/ брой: 224

Йордан МЛАДЕНОВ: Ще управлявам прозрачно, с ясни правила

автор:Юлия Кулинска

visibility 21

/ брой: 224

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ