05 Декември 2023вторник11:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

АЗИЯ

Напред към... каменната ера

Докато ние мечтаем за срещи с извънземни цивилизации, в Бруней наказват хомосексуализма чрез убийство с камъни

/ брой: 68

автор:Галина Младенова

visibility 1957

Тези дни малката азиатска държава Бруней стресна света с промените, които направи в Наказателния си кодекс. От 3 април в султаната в съответствие със законите на шариата се засилват наказанията за редица действия, смятани в страната за престъпления. Така например уличените в еднополов секс, съпружеска изневяра или изнасилване ги заплашва смъртно наказание. Хомосексуалистите и прелюбодейците ще бъдат убивани с камъни. Тежка ще е участта и на крадците, за които ще важат "Крумовите закони" - ще им ампутират китките на ръцете или стъпалата на краката. Между другото, освен изброените по-горе наказания, предвижда се да се наказват с удари с камшик абортите или употребата на алкохол.

  Жестоките наказания предизвикаха рязка критика не само на правозащитните организации като "Амнести интернешънъл", но дори и на ООН. Още повече, че някои от тези потенциални правонарушения изобщо не бива да се разглеждат като престъпления, в това число и сексът по взаимно съгласие между двама възрастни от един пол.

Смъртното наказание всъщност не е забранено от международното право, нещо повече - международният пакт по гражданските и политическите права разрешава използването му за най-тежките престъпления. Прекалено много правителства все още продължават да смятат, че ще успеят да решат тежките социални и политически проблеми, като екзекутират няколко или дори стотици затворници. Много хора на Земята все още не осъзнават, че смъртното наказание не прави обществото по-защитено, а само го правят още по-жестоко.

Истината е, че смъртното наказание не е правосъдие, 

а е провал на правосъдието

През различни периоди на историята на човечеството смъртното наказание се е прилагало почти навсякъде. През последните десетилетия обаче повечето страни отмениха този вид наказание.

Хартата на основните права на Европейския съюз забранява използването на смъртно наказание в държавите от съюза. В нашата страна то е премахнато от 10 декември 1998 година. Днес обаче 60% от световното население все още живее в държави, в които се изпълнява смъртно наказание, и това включва четирите страни с най-голямо население (Китай, Индия, САЩ и Индонезия). 53-те страни с действащо смъртно наказание са:

Афганистан, Индия, Нигерия, САЩ, Иран, Япония, Тайван, Кувейт, Зимбабве, Либия, Тайланд, Гвиана, Уганда, Бангладеш, Ирак, Индонезия, Ботсвана, ОАЕ, Бахамски острови, Куба, Беларус (единствената страна в Европа), Йемен, Саудитска Арабия, Виетнам, Сирия, Египет, Южен Судан, Демократична република Конго, Етиопия, Китай, Судан, Коморски острови, Сомалия, Барбадос, Малайзия, Чад, Пакистан, Оман, Сингапур, Сейнт Китс и Невис, Сейнт Лусия, Бахрейн, Северна Корея, Екваториална Гвинея, Сейнт Винсънт и Гренадини, Палестински територии, Тринидад и Тобаго, Лесото, Антигуа и Барбуда, Белиз, Доминика, Ямайка, Йордания.

Престъпленията, за които наказват със смърт, в повечето случаи са стандартни - убийства, изнасилвания, престъпления срещу деца или срещу държавата. Има обаче провинения, които в ХХI век изглеждат, меко казано, странно. Например атеизмът се наказва със смъртно наказание в 13 страни. В Тайван пък се обсъжда да се прилага екзекуция за пияни шофьори, предизвикали фатален инцидент.

Стряскащото в случая с Бруней са не само престъпленията, за които е предвидено най-тежкото наказание, но и начинът за изпълнението му. Да говорим днес за убийство с камъни или ампутиране на ръце и крака изглежда варварско. Бруней обаче не е единствената страна със средновековни закони. 

На планетата ни има немалко места, където начините за прилагане на смъртното наказание и престъпленията, които се наказват така, се различават от общоприетите и изглеждат нецивилизовано жестоки. Днес съществуват достатъчно екзотични смъртни наказания в Саудитска Арабия, Иран и други арабски страни. Така например на виновните за кражба и убийство мъже им отсичат главата с меч. А уличените в изневяра жени също ги убиват с камъни. Ако жертвата успее да оцелее, е забранено наказанието да се повтаря. 

Разпъването на кръст все още е официално смъртно наказание в Судан 

Интересни закони съществуват в Хонконг. В тази страна жена, на която й е изневерил съпругът, може да го накаже, но с едно условие - трябва да го извърши с голи ръце, без оръжие. Колкото до любовницата, измамената съпруга може да я убие с каквото си иска.

По-голямата част от екзекуциите - 84% - се извършват в малка група държави: Иран, Саудитска Арабия, Ирак и Пакистан, при това на Иран се падат половината.

На фона на разразилите се критики Бруней се опита да защити правото си да въведе новите тежки наказания, заявявайки, че законът на шариата "има за цел да образова, уважава и защитава законните права на всички лица".

Наблюдателите на свой ред видяха в това решение опит на султаната да реши налегналите го тежки икономически проблеми. Бруней е една от най-богатите и осигурени държави в света. Благодарение на големите петролни и газови залежи страната заема едно от първите места в Азия по жизнено равнище, отстъпвайки само на Сингапур.

Режимът обаче все повече разчита на религиозна легитимност, призовавайки към консервативна ислямска идеология. Отслабващата икономика в Бруней, както и опасенията за ерозия на подкрепата, подчертават това все по-голямо уповаване на религията. Бруней навлезе в рецесия през последните години, след като цените на петрола паднаха и запасите от суров петрол намаляха.

Държавен глава на Бруней, чието население е 430 000 души, е султанът. Той е и религиозен лидер на тази мюсюлманска страна. Правителството се състои предимно от негови близки роднини. В Бруней действа двойна съдебна система: гражданските съдилища работят наравно с религиозните. Юрисдикцията на последните обаче се ограничаваше само до решаването на семейни спорове.

67-годишният султан на Бруней Хасанал Болкиах е смятан за един от най-заможните мъже в света. Болкиах е на власт от 1967 г. (още докато Бруней е протекторат на Великобритания, страната е независима от 1984 г.). Богатството му се оценява на 20 милиарда долара. Странното при него е, че с напредването на възрастта 

религиозното му мислене става все по-консервативно 

Наблюдатели подозират, че причина за това е растящата му загриженост за бъдещето на неговата страна - както в светски, така и в духовен план. Благодарение на залежите си от петрол и газ, султанатът Бруней е смятан за една от най-заможните държави в света. След само 25 години обаче петролните кладенци може да са вече пресъхнали, а след около 40 години ще бъдат изчерпани и залежите от природен газ. Затова "грижовният" монарх обмисля стратегия за икономическа диверсификация. Плашат го и "опасните чужди влияния", които нахлуват в страната му през интернет, защото били вредни за народа по собствените му думи. Неслучайно той определя своята ислямска монархия като "защитна стена срещу глобализацията".

Все още има надежда, че Бруней няма да приложи новите си "Крумови закони". Правозащитниците успокояват, че тежестта на доказване на вината е висока, преди някой да бъде осъден на смърт чрез убиване с камъни.  Обвиняемият трябва или да признае престъплението, или да има поне четирима души, които трябва да свидетелстват. 

Самият факт обаче, че такъв закон е приет, ни връща в каменната ера.

БСП разширява съюза на леви, центристки и патриотични формации

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 235

МОН гласи нов изпит в гимназията

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 235

Културните дейци излизат на протест утре

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 235

94 % от жилищата в София са надценени

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 235

Правят електронни досиета на автомобилите

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 235

Започват проверки за опасна коледна украса

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 235

Финансовите престъпления с троен ръст у нас

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 235

Нидерландия недоволна от Северна Македония

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 235

Израел откри ракети сред помощи за Газа

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 235

Крайнодесни се зарекоха да реформират ЕС

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 235

Венецуела иска богата територия от Гвиана

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 235

На гребена на вълната

автор:Таня Глухчева

visibility 79

/ брой: 235

С изпити срещу незнанието

автор:Деси Велева

visibility 76

/ брой: 235

Ефективност нулева

автор:Евгени Гаврилов

visibility 81

/ брой: 235

Истинското е неоценимо с пари

visibility 86

/ брой: 235

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ