25 Октомври 2020неделя04:31 ч.

Новата Наредба 5 притиска финансово и административно биопроизводителите

АгроДУМА

Наредба натиска биопроизводителите

/ брой: 39

автор:Дума

visibility 1649

Новата Наредба 5 за прилагане на правилата за биологично земеделие поставя под допълнителен финансов и административен натиск биопроизводителите. Около това мнение се обединиха участниците в международната конференция "Биологичното земеделие в България отново на кръстопът", организирана от МЗХГ, Българска асоциация "Биопродукти" (БАБ) и Фондация за биологично земеделие "Биоселена" в Пловдив. Един от спорните текстове задължава контролиращото лице при наличие на неразрешени вещества да отнеме сертификата за цялото стопанство, което не може да търгува с биологични продукти за минимум 6 месеца. Няма други държави в ЕС, които да прилагат такива мерки, коментира председателят на БАБ Албена Симеонова. Най-напред се прави разследване откъде е дошло замърсяването, виновен ли е операторът, предприел ли е всички мерки за предотвратяване на случайно замърсяване. Текстовете в наредбата поставят българските биопроизводители в изключително неравностойно положение спрямо всички останали в ЕС. "Искаме да произвеждаме, а не да преминаваме по принуда към конвенционално земеделие или в сивия сектор", изтъкна Симеонова.

Някои текстове, които регламентират работата на биопроизводителите, си противоречат и създават пълен абсурд, каза доц. д-р Анна Карова от фирмата за контрол на биооператорите "Кю Сертификейшън". Наредбата предвижда пробите да се взимат по време на вегетация, когато рискът от несъответствия е по-голям. При положителни проби за непозволени вещества се прилага мярка 5.4, тя препраща към чл.18, т.2, която се отнася до удължаване на преходния период, но всъщност мярката изисква стартиране на нов преходен период от датата на установяване на нарушението, а не удължаване на преходния период, което става по друга процедура, обясни доц. Карова. Чл.18, т.2 изисква ново вземане на проби, но почвени, иска се и становище от Селскостопанската академия. Контролиращите лица не са в състояние да изпълнят разпоредбите, защото те си противоречат, изтъкна доц. Карова и допълни, че се създава още по-голяма административна и финансова тежест за оператора и контролиращите лица, без това да води до ефективност. Тя предупреди, че има огромен риск от още по-голям отлив на биопроизводители. През 2017 г. броят им у нас е спаднал с 500. През 2015 г. те са били 6173, през 2016 г. - 7262, през 2017 г. - 6822, а през 2018 г. - около 6264, съобщи Михаил Карабельов от дирекция "Растениевъдство и биологично производство" в МЗХГ. От БАБ са изпратили писмо до аграрното министерство, до премиера Бойко Борисов, председателя на Комисията по земеделие в ЕК и до Европейския парламент с апел за преразглеждане на Наредба 5.

РЗИ: София е трайно в „червената зона“

автор:Дума

visibility 196

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 838

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 461

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 475

/ брой: 201

Меркел призова германците да не почиват в чужбина

автор:Дума

visibility 151

Словакия въвежда пълна карантина за три седмици

автор:Дума

visibility 213

Вечерен час в Атина и Солун

автор:Дума

visibility 218

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 759

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 1189

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 502

/ брой: 202

Датата

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ