29 Май 2020петък22:59 ч.

Новата Наредба 5 притиска финансово и административно биопроизводителите

АгроДУМА

Наредба натиска биопроизводителите

/ брой: 39

автор:Дума

visibility 1363

Новата Наредба 5 за прилагане на правилата за биологично земеделие поставя под допълнителен финансов и административен натиск биопроизводителите. Около това мнение се обединиха участниците в международната конференция "Биологичното земеделие в България отново на кръстопът", организирана от МЗХГ, Българска асоциация "Биопродукти" (БАБ) и Фондация за биологично земеделие "Биоселена" в Пловдив. Един от спорните текстове задължава контролиращото лице при наличие на неразрешени вещества да отнеме сертификата за цялото стопанство, което не може да търгува с биологични продукти за минимум 6 месеца. Няма други държави в ЕС, които да прилагат такива мерки, коментира председателят на БАБ Албена Симеонова. Най-напред се прави разследване откъде е дошло замърсяването, виновен ли е операторът, предприел ли е всички мерки за предотвратяване на случайно замърсяване. Текстовете в наредбата поставят българските биопроизводители в изключително неравностойно положение спрямо всички останали в ЕС. "Искаме да произвеждаме, а не да преминаваме по принуда към конвенционално земеделие или в сивия сектор", изтъкна Симеонова.

Някои текстове, които регламентират работата на биопроизводителите, си противоречат и създават пълен абсурд, каза доц. д-р Анна Карова от фирмата за контрол на биооператорите "Кю Сертификейшън". Наредбата предвижда пробите да се взимат по време на вегетация, когато рискът от несъответствия е по-голям. При положителни проби за непозволени вещества се прилага мярка 5.4, тя препраща към чл.18, т.2, която се отнася до удължаване на преходния период, но всъщност мярката изисква стартиране на нов преходен период от датата на установяване на нарушението, а не удължаване на преходния период, което става по друга процедура, обясни доц. Карова. Чл.18, т.2 изисква ново вземане на проби, но почвени, иска се и становище от Селскостопанската академия. Контролиращите лица не са в състояние да изпълнят разпоредбите, защото те си противоречат, изтъкна доц. Карова и допълни, че се създава още по-голяма административна и финансова тежест за оператора и контролиращите лица, без това да води до ефективност. Тя предупреди, че има огромен риск от още по-голям отлив на биопроизводители. През 2017 г. броят им у нас е спаднал с 500. През 2015 г. те са били 6173, през 2016 г. - 7262, през 2017 г. - 6822, а през 2018 г. - около 6264, съобщи Михаил Карабельов от дирекция "Растениевъдство и биологично производство" в МЗХГ. От БАБ са изпратили писмо до аграрното министерство, до премиера Бойко Борисов, председателя на Комисията по земеделие в ЕК и до Европейския парламент с апел за преразглеждане на Наредба 5.

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 810

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 343

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 100

Гърция се отваря за чужди туристи от 15 юни

автор:Дума

visibility 114

Меркел: ЕС да поеме повече отговорност в света

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 100

Конгресът гласува за санкции срещу Китай

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 416

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1388

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 426

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ