30 Май 2020събота19:31 ч.

Народни хора и ръченици с Петко Радев

Прочутият кларнетист записа с приятели втори диск от поредицата "Завръщане към началото"

/ брой: 174

автор:Дума

visibility 2538

Петко Радев - кларнет, Иван Кирев - акордеон, Петко Дачев - акордеон, Иван Михов - цигулка, Иван Хаджийски - тромпет, Иван Шибилев - акордеон, Емил Колев - акордеон, Йордан Йотов - акордеон, оркестър с диригенти Петко Радев, Иван Кирев, Христо Тодоров, Емил Колев, Коста Колев са записали музиката в новия албум от поредицата "Завръщане към началото" - "Български народни танци - Петко Радев и приятели", който музикална къща "Гега ню" пусна на пазара, научи ДУМА от Калина Маринова. Сватбарско хоро, Мариченска ръченица, Копаница, Черноконевско хоро, Гердемско хоро, Брезнишко хоро, Дълго хоро, Зетьовска ръченица, Садовска ръченица, Белореченско хоро, хоро "Грънчарка", Сватбарска ръченица, Свободенска ръченица, Ямболско хоро, Милевска ръченица са включени в диска.
В българската музикална култура кларнетистът Петко Радев заема особено място. От една страна, той е сред най-изявените класически музиканти - свирил е в оркестъра на БНР, Софийската филхармония и оркестъра на Миланската скала. Изявява се като солист с впечатляващ репертоар. Негови записи, реализирани с пианистката Мария Принц, са издавани от "Гега ню". Професор е в Музикалната академия в София.
От друга страна обаче, е сред легендите в българската народната музика. Брилянтен изпълнител, той умело съчетава виртуозната си техника с блестящи импровизации върху образци от българската народна музика. Създава оркестър за народна музика, с който участва в записите на редица певици и певци - Стайка Гьокова, Недялка Керанова, Йовчо Караиванов, Груйчо Дочев и много други. Близо 20 години сътрудници на Петко Радев са и най-големите инструменталисти - Петко Дачев, Коста Колев, Емил Колев, Иван Кирев, Йордан Йотов, Иван Хаджийски. Записите от това време отдавна са се превърнали в класика в българската народна музика, а изпълнителите от следващите поколения (някои от тях са негови ученици от Музикалната академия) се отнасят с респект и уважение към музиканта, създал нов стил в жанра и проправил техния професионален път.
Програмата Петко Радев и приятели  представя най-близките партньори на изпълнителя. Тя е продължение на изданието Петко Радев и Петко Дачев. Двата диска, обединени в поредицата "Завръщане към началото", са ярка илюстрация на таланта и майсторството му, на умението на музиканта да обединява и да развива постиженията на по-възрастните си колеги. Уникалният стил на Петко Радев и днес продължава да радва ценителите на българската народна музика.

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 1065

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 445

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 567

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 239

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1637

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 453

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ