29 Септември 2022четвъртък09:01 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес облачността над страната ще е променлива, на изолирани места в планинските райони ще превали дъжд. Ще продължи да духа слаб до умерен вятър от югозапад. Ще е топло за края на септември с минимални температури между 10° и 15°, максимални - между 24° и 29°. В София - минимална температура около 11°, максимална: 23°-24°. Днес облачността над страната ще е променлива, на изолирани места в планинските райони ще превали дъжд. Ще продължи да духа слаб до умерен вятър от югозапад. Ще е топло за края на септември с минимални температури между 10° и 15°, максимални - между 24° и 29°. В София - минимална температура около 11°, максимална: 23°-24°.

Черно на бяло

Народното ни събрание: И непълнолетни да се екзекутират

Допълненията в ЗЗД, закона "Смърт", депутатите приемат на юнашко доверие, без да ги зърнат дори

/ брой: 141

автор:Христо Георгиев

visibility 3675

Изборите за 25-то Обикновено народно събрание се провеждат в различните части на страната на 4 дати - на 24 декември 1939 г., на 14, 21 и 28 януари 1940 г. Събранието се открива на 24 февруари. Избрани са общо 160 депутати, от които само 17 са на опозицията. БКП има десет депутати, които много бързо след това са касирани. Победителите в изборите са "безпартийни". Те приемат с акламации  всички фатални за родината ни решения на Цар Борис Трети, на кабинета Богдан Филов и на правителствата след него. Ето някои от тях: Закон за защита на нацията; влизане на България в Тристранния пакт; обявяване на война на Англия и САЩ; промени през 1941 и 1943 г. в Закона за защита на държавата (приет още през 1924 г. в разрез с Конституцията), според които се налага смъртно наказание и на непълнолетни. Да не говорим, че и паднали в ръцете им невръстни деца на дейци от съпротивата най-често се екзекутират на място - например на шосето край Ястребино... Или двегодишният Николчо Чампоев в Русе. И избирането на регентския съвет поради смъртта на царя е в нарушение на конституцията. Според новите членове на ЗЗД 16д и 16з от 12 септември 1941 г., за слушане на вражеско радио - не по-малко от 10 години строг тъмничен затвор. Ако пък говориш по такова радио - смъртно наказание. А сега се "хванете здраво за масата" - това е без прецедент не само в българския, но и навярно в световния парламентаризъм, защото през 1943 г. депутатите гласуват единодушно едно след друго на две четения допълнения и изменения в закона "Смърт", без да им се прочетат дори. Вместо това ги запознават с мотивите на вносителя - министъра на правосъдието, доктора по наказателно право Константин Партов, който е осъден на смърт от Народния съд. С присъда № 243 на Върховния съд от 26 август 1996 г. и той е реабилитиран.

Допълненията към ЗЗД са откровено фашистки. И нека тези, които твърдят, че в България е нямало фашизъм и цар Борис Трети не ни е бил фюрер, да ни отговорят какви са депутатите  и министрите, които приемат и прилагат такива закони, ако не фашисти?  Тук не се спираме на жизненоважни предложения, които не са били приети пак почти единодушно - като това, да речем, България да промени политическия си курс, след като и Италия напуска Тристранния пакт. Дори когато тримата велики - Рузвелт, Чърчил и Сталин, предупреждават българските управници в началото на 1944 г., че времето им изтича и ако не променят политиката си и не се обърнат срещу Германия, разплатата ще е сурова. Депутатите не се замислят над това и след бомбардировките над София. А още в началото на войната правителството отказва да обяви столицата ни за открит град, в който да не се разполагат военни части. Напротив, в него се настаняват стотици немски щабове и поделения. Дори не искат да чуят депутатите и за изтегляне на  окупационния ни корпус от Сърбия, който, по всеобщото мнение, няма никаква работа там.

Мандатът на Народното събрание изтича в началото на 1944 г., но той е антиконституционно удължен от самите депутати, тъй като не могло в такава обстановка да се провеждат избори. А после обвиняват  Отечествения фронт, че го разпуснал с декрет след 9 септември, когато това е трябвало да се случи още в началото на годината.

Не следва дори елементарно смекчаване на жестоките мерки, напротив. Репресиите срещу Съпротивата стигат до крайности, при това само няколко месеца преди септември 1944 г. Преди точно 75 години. Възмездието не закъснява - Народният съд, създаден по решение и действащ под надзора на  съюзниците победители във войната, осъжда 67 депутати на смърт, а 23 на доживотен затвор. Дали  заслужават това наказание тези, които с неконституционни закони и решения обричат на смърт хиляди хора, включително и непълнолетни - нека всеки сам отсъди.

Днес ви предлагаме със съкращения протоколи от заседание на Народното събрание, на което е приет почти единодушно Законът за жандармерията. Само няколко депутати "англофили" са против. Те настояват България да изтегли окупационния си корпус от Сърбия и да направи поне лек завой във външната и вътрешната си политика. И друг документ ви предлагаме, от който е видно с каква жестокост и творческа педантичност се претворяват в дела решенията на Народното събрание за борба със съпротивата и на какви потресаващи престъпления са били способни новоизлюпените български есесовци. С този документ се нарежда и 16-годишни деца да бъдат екзекутирани.

И неродените в утробите на майките им проплакват...

Изказваме благодарност на проф. Иван Панчев за съдействието му в издирването на материалите.

Из стенограма от дебатите в 25-о НС по допълненията към ЗЗД, 6.09.1941 г.

НИКОЛА МУШАНОВ:  

Как можете вие да отидете при българския избирател и да му кажете, че ние сме се събрали тук да наказваме със смърт хора, които  казват истината по управлението на страната? Коя съвест и кое понятие за чест могат да продиктуват на едно Народно събрание да каже: народе, ти трябва да мълчиш за всички онези пакости, които смяташ, че идат от управлението на твоята страна. Ти, българино, който се смяташ, че милееш за държавата си, че си длъжен като гражданин да посочиш на всичките престъпление и на всичките неуредици в страната, ти ще бъдеш наказан със смърт, защото разпространяваш верни слухове. Г-да народни представители! Питам ви като хора: имало ли е някога в законодателството по-жестоко постановление от това?...  Никога не съм виждал по-страшен закон.

Народно събрание, архив, стенограми от пленарни заседания  

Из стенограма от извънредната сесия на 25-о НС, 1943 г. 

Председателствуващият: "Преминаваме към точка 5 от дневния ред - първо четене на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита на държавата. Които са съгласни да бъдат прочетени само мотивите към законопроекта, моля да си вдигнат ръката. Мнозинство. Събранието приема. Секретарят Стефан Каракашев: (чете)

М о т и в и

Към законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита на държавата

…Констатирано е, че организации, посочени в чл.1 от Закона за защита на държавата, за постигане на своите цели използуват като дейци при извършване на престъпления по този закон лица, не навършили 21-годишна възраст, разчитайки на тяхната намалена наказуемост.

Срещу тези опити е предвидeн §9 от законопроекта, който дава право на съда - в особено важни случаи, да не заменя наказанието по реда на чл.58 от нак. закон и чл.54 от военнонаказателния закон. 

По тия съображения Ви моля г-да народни представители, ако одобрите, да приемете и гласувате предложения законопроект.

гр. София, юли 1943 г.

Министър на правосъдието д-р К. Партов

"Въоръжената съпротива срещу фашизма в България", Орлин Василев, Изд. на работническата партия и Нариздат, 1946 г.

Из стенограмата на 25-то НС от петата редовна сесия - 28 октомври 1943-25 март 1944

26.І.44

Тази сутрин заседанието на Народното събрание почна към 8.30 часа и завърши малко след 11.30. То мина, както и вчерашното, под знака на страха и бързината, но днес поне се намираха охотници да говорят по двата важни закона  - за продължаване срока на пълномощията на събранието и за жандармерията….

Дебати станаха главно по закона за продължаване пълномощията, гдето говориха Петко Стайнов, Никола Мушанов, Александър Цанков и Христо Статев, след което този закон бе приет на първо, а по спешност, и на второ четене. Станаха кратки дебати, в които явно личеше  атаката на групата Пешев, и по закона за жандармерията, след което и този закон бе приет на две четения окончателно…

Снощи след заседанието на пленума, от 5 до към 8 часа се състоя едно заседание на болшинството. В това заседание Министър-председателят е направил изложение по външното положение във връзка с подадената от Петко Стайнов интерпелация, в която последният иска завой във външната ни политика вследствие настъпилите събития. Министър-председателят е разкритикувал идеите на тази интерпелация… Министър Дочев е направил изложение по вътрешното положение във връзка със закона за жандармерията и с въпроса за организацията на обществена сила, на която ще се крепи правителството… 

Петко Стайнов по въпроса за продължаване на мандата се изказа, че законът е антиконституционен, понеже конституцията не предвижда такова продължаване… Сравни този закон със закона за избора на регентите…

Никола Мушанов одобри закона за жандармерията, но изказа опасение от смешението на военните и граждански власти в нейната организация… Спря се на въпроса за нашия окупационен корпус в Сърбия и намери, че е по-добре да го изтеглим оттам…

Александър Цанков напълно одобри и двата законопроекта и се спря повече на външната ни политика, на която даде една много красноречива защита срещу Петко Стайнова и Мушанова… разкритикува Стайнова и Мушанова в искането им да изпразним сръбските земи, намирайки, че нашата войска оттам пази границите на Велика България.

ПРЕДСЕДАТЕЛСТВУВАЩ Д-Р ПЕТЪР КЬОСЕИВАНОВ:

Ще пристъпим към гласуване. Които господа народни представители приемат на първо четене законопроекта за държавната жандармерия, моля да вдигнат ръка. Мнозинство...

МИНИСТЪР ДОЧО ХРИСТОВ:

Моля по спешност законопроектът да се гласува и на второ четене… 

ПРЕДСЕДАТЕЛСТВУВАЩ Д-Р ПЕТЪР КЬОСЕИВАНОВ: Г-н министърът на вътрешните работи предлага законопроектът да се гласува по спешност и на второ четене. Които приемат това предложение, моля да вдигнат ръка. Мнозинство, приема се.

Има думата г-н министърът на вътрешните работи и народното здраве.

МИНИСТЪР ДОЧО ХРИСТОВ:

Г-да народни представители! 

Няма време за много обяснения. Аз съм длъжен да заявя, че всички опасения за недоразумения и търкания, които щели да се явят между отделните власти при приложението на този закон, са неоснователни. Които от вас са прочели по-внимателно законопроекта, са видели, че изключителното командване на тази джандармерия е в ръцете на министъра на вътрешните работи... Следователно като прочетете внимателно какво е предназначението  на държавната полиция... ще разберете тенденцията министърът на вътрешните работи да командва тази джандармерия.

НИКОЛА МУШАНОВ:

…Г-да народни представители!... Положението на Източния фронт става заплашително. Когато ние се разделихме преди два месеци, руските войски бяха далече от Днепър. Днес те са в Бесарабия, заплашват Прут и може би тия дни ще бъдат на румънска територия… Югоизточна Европа може би става една от доста невралгичните вече точки и който знае събитията как бързо се развиват, що ще има ние да чуем и да видим в много близки дни. Тия външни събития не са далече от нас, те ни засягат от близо… Представят ни се два законопроекта важни. Единият е за джандармерията, който цели да се вземат мерки, за да може да се възстанови редът, е да се предотврати страната от всички ония нередовности и престъпления, които напоследък зачестиха в нея... Мога да кажа за този законопроект само, че ме е страх от това смешение, което става на властите, граждански и военни…

ПЕТКО СТАЙНОВ:

...Аз бих желал да не остане една формула само, но и да бъде действителна, нашата войска да ограничи своите задачи за осъществяването само на народните идеали и независимостта на държавата срещу всички посегателства. Ето защо всичко онова, което идва да наруши тези основни положения на нашата войска и да й дава други задачи, считам, г-да, че я поставя в едно неблагоприятно положение и може един ден да стигнем дотам, че да я отчуждим от българския народ. Така напр., аз намирам, че е погрешно, не е погрешно, вредно е, дето се поставят на войската полицейски задачи. Вие знаете, че напоследък в гонението на нелегалните елементи се употребява извънредно много войската... Но тук се явили някакви си шумари, там се явили нелегални елементи, или на друго място имало ятаци и срещу тях да пращате войска, това е да деморализирате българската войска… Г-да, един войник комуто сте възложили вие да пали къщите на ятаци, се деморализира. Това е недостойно! Ако ятаците трябва да бъдат наказани, да бъдат наказани  по начини, които са предвидени в законите, които се прилагат от полицията, от полицейските органи и ще си носи отговорността полицията. Но г-да, да натоварвате военните, офицерите и войниците с такива задачи, които създават брожение всред населението, да възлагате на войската политически работи и да потъпквате населението, както казах, създава едно брожение... Подкрепям г-н Мушанов, което е по-раншно мое мнение, че нашите войски които изпълняват полицейски роли в Сърбия, да се изтеглят от тая чужда нам земя, за която нямаме никакви национални аспирации.

ТАСКО СТОИЛКОВ: 

- Това ли е препоръката на лондонската квачка Влада Карастоянова? 

ДАА,  фонд 173к оп. 6, а.е. 2616 д

Пловдивско окол. управление

№ ІІІ-4518

гр. Пловдив, 4.Х.943 г.

До г.г. кметовете и завед[ующите] полиц[ейските] участъци

в  О К О Л И Я Т А

От наредба №№ ІІІ-2156 и 2840 от т.г. се дадоха необходимите указания по приложение на 28 постановление на Министерския съвет, взето в заседанието му от 13.ІV с.г. с протокол № 55 относно налагането възбрана върху имуществата на лицата, извършили деяние предвидено и наказуемо в чл.13 от Закона за защита на държавата. 

От докладите, които се представят в управлението, се установява, че в състава на четите има и непълнолетни лица, на чието име няма записани никакви имоти, върху които да би могло да се наложи възбрана.

Като се има предвид, обаче, обстоятелството, че съгласно Закона за лицата законен представител на малолетните и непълнолетни лица е бащата, а съгласно разпоредбите на чл.58 от Закона за задълженията и договорите, бащата, а в негово отсъствие майката, т.е. родителите отговарят за вредите, причинени от техните непълнолетни деца, следва да се налага възбрана за имотите на такива непълнолетни деца.

В последното изменение на Закона за защита на държавата към чл.24 се прибави нова алинея, разпоредбите на която допущат за престъпления по Закона за защита на държавата, съдът да може в особено важни случаи да не заменява наказанията по реда на чл.58 от наказателния закон и чл.54 от военно-наказателния наредба-закон. Следователно, когато едно непълнолетно лице между 16 и 21 год. извърши деяние, предвидено и наказуемо по чл.13 от Закона за защита на държавата, то може да отговаря и понася напълно санкциите на същия закон, като пълновъзрастните лица, т.е. спрямо такива непълнолетни лица се прилага и смъртно наказание, и всички други санкции, предвидени в чл. 13.

 От всичко изложено се резумира, че такива непълнолетни лица, извършили деяния, предвидени и наказуеми по чл.13 от ЗЗД, ще отговарят, както и техните родители, за всички нанесени от тях или четата вреди и загуби. 

Ето защо, като се има предвид гореизложеното,

НАРЕЖДАМ: 

Във всички случаи, когато се установява за едно лице, което е непълнолетно, че е извършило деяние, предвидено и наказуемо по чл.13 от ЗЗД, се налага възбрана върху всички имоти негова собственост, като се поставя по реда, предвиден и указан в предписания №№ ІІ-2450  и 2840 от т.г.

ОКОЛИЙСКИ УПРАВИТЕЛ: (п) П. Бояджиев

ОКОЛИЙСКИ ПОЛИЦЕЙСКИ НАЧАЛНИК: (подпис не се чете)

ДАА - Пловдив, фонд 57к, оп. 1, а.е. 37

Газът в Европа отново премина 200 евро за мегаватчас

автор:Дума

visibility 328

Петролът поевтиня с над 1 долар

автор:Дума

visibility 284

Росен Христов се размечта за излишъци от газ

автор:Дума

visibility 269

/ брой: 188

Построили сме само 50% от нужните ни магистрали

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 188

Нараства напрежението между Турция и Гърция

автор:Дума

visibility 269

/ брой: 188

Лейбъристите със 17% пред консерваторите

автор:Дума

visibility 228

/ брой: 188

Разкриха схема с руски паспорти в Уругвай

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 188

Опасно лошо време в Гърция заради циклона Богдан

автор:Дума

visibility 346

Пак газят закона

автор:Велизар Енчев

visibility 312

/ брой: 188

Поредна партенка

автор:Евгени Гаврилов

visibility 243

/ брой: 188

Шизофренно

автор:Марин Милашки

visibility 224

/ брой: 188

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ