01 Юни 2020понеделник02:06 ч.

Най-късата секунда

Тя е яростта да спреш мълком, защото има смисъл да се почитат загиналите за България

/ брой: 124

автор:Веселин Стоянов

visibility 1333

Не знам защо, но винаги са ме впечатлявали неща от живота, които се подреждат по странен начин, сякаш нарочно Съдбата си реди своите белязани карти.
Така и в живота български се допират по невероятен начин Първи юни и Втори юни. Денят на детето - Денят на живота, се дели от Деня на Смъртта и саможертвата в една безбожно къса секунда.
Питам се и все не успявам да си отговоря за какво ще ни стигне времето в тази секунда, какво заклинание можем да изречем, преди най-милото ни детството да стане минало, а невъзможната смърт - настояще.
Днес е още по-трудно да намеря отговор, защото вече усещам как тишината на безразличието обгръща всеки въпрос. Без да отричам, че животът трябва да се изживее и с доволно количество забавления, аз се страхувам, че нищетата и забавленията остават единствените два коловоза по прашния български път. И ако някой някъде тича с новото си баварско возило, то в канавката до него с волска кола крета измамената наша национална гордост.
Питам се кому ще домилеят наивните браилски хъшове или пък дали някой ще пожали баташките дечица, кръстени в черквата направо с ножа.
На площада, в който и да е град или паланка, на Втори юни спират за две минути все по-малко хора, едва ли и днес сирените ще спрат дори осем човека. И аз ги разбирам, усещам и се мъча да простя тихото и смътно недоволство, срама, че нямат яростта да спрат и да покажат, че може, че трябва, че има смисъл да се почитат загиналите.  Неясно е откъде идва този срам, това свиване пред богатите и нехайните, които са натъпкали своите портфейли също като барутници, и бързат занякъде.
Което е никъде...
Нашите Блажени засега остават само децата ни. Когато празнуват своя Първи юни, те още не знаят, че наближава страшната и безумно къса секунда, когато ще станат възрастни, и тогава съвестта ще бъде нещо, което само ще им тежи... Дано не го научат скоро.
 

Почина Христо Явашев

автор:Дума

visibility 9

България е сред най-пострадалите в ЕС от КОВИД-19

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 101

Парите за пътеката за КОВИД-19 не стигат

автор:Аида Паникян

visibility 104

/ брой: 101

300 хиляди фирми може да купуват по-скъп ток

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 101

Държавата ще разширява тол системата

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 101

Малки хотелиери искат оставката на Ангелкова

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 101

Бюджетът е с излишък от 1,3 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 101

Екипажът на "Дракон" влезе в МКС

автор:Дума

visibility 42

Полицай българин е ранен в САЩ

автор:Дума

visibility 150

Безредици и хаос заляха САЩ след смъртта на афроамериканец

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 101

Русия разобличи обвинения на Вашингтон

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 101

Докога ще спекулират с търпението ни?

автор:Олга Маркова

visibility 131

/ брой: 101

О.з. ген. Кольо Милев: Не са ли твърде много силите ни за НАТО?

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 101

Македонизъм

автор:Велиана Христова

visibility 160

/ брой: 101

Датата

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ