25 Октомври 2020неделя04:19 ч.

Най-късата секунда

Тя е яростта да спреш мълком, защото има смисъл да се почитат загиналите за България

/ брой: 124

автор:Веселин Стоянов

visibility 1534

Не знам защо, но винаги са ме впечатлявали неща от живота, които се подреждат по странен начин, сякаш нарочно Съдбата си реди своите белязани карти.
Така и в живота български се допират по невероятен начин Първи юни и Втори юни. Денят на детето - Денят на живота, се дели от Деня на Смъртта и саможертвата в една безбожно къса секунда.
Питам се и все не успявам да си отговоря за какво ще ни стигне времето в тази секунда, какво заклинание можем да изречем, преди най-милото ни детството да стане минало, а невъзможната смърт - настояще.
Днес е още по-трудно да намеря отговор, защото вече усещам как тишината на безразличието обгръща всеки въпрос. Без да отричам, че животът трябва да се изживее и с доволно количество забавления, аз се страхувам, че нищетата и забавленията остават единствените два коловоза по прашния български път. И ако някой някъде тича с новото си баварско возило, то в канавката до него с волска кола крета измамената наша национална гордост.
Питам се кому ще домилеят наивните браилски хъшове или пък дали някой ще пожали баташките дечица, кръстени в черквата направо с ножа.
На площада, в който и да е град или паланка, на Втори юни спират за две минути все по-малко хора, едва ли и днес сирените ще спрат дори осем човека. И аз ги разбирам, усещам и се мъча да простя тихото и смътно недоволство, срама, че нямат яростта да спрат и да покажат, че може, че трябва, че има смисъл да се почитат загиналите.  Неясно е откъде идва този срам, това свиване пред богатите и нехайните, които са натъпкали своите портфейли също като барутници, и бързат занякъде.
Което е никъде...
Нашите Блажени засега остават само децата ни. Когато празнуват своя Първи юни, те още не знаят, че наближава страшната и безумно къса секунда, когато ще станат възрастни, и тогава съвестта ще бъде нещо, което само ще им тежи... Дано не го научат скоро.
 

РЗИ: София е трайно в „червената зона“

автор:Дума

visibility 196

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 838

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 461

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 475

/ брой: 201

Меркел призова германците да не почиват в чужбина

автор:Дума

visibility 151

Словакия въвежда пълна карантина за три седмици

автор:Дума

visibility 213

Вечерен час в Атина и Солун

автор:Дума

visibility 218

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 759

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 1189

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 502

/ брой: 202

Датата

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ