25 Октомври 2020неделя13:13 ч.

Образование

Най-новият университет - МВУИЕЛ

Фирми в Пловдив са на път да създадат поредното частно висше училище у нас - този път с индийски "франчайз"

/ брой: 1

автор:Велиана Христова

visibility 1946

В мрежата е пуснат горещ призив към обществеността на Пловдив да подкрепи откриването на нов частен университет в града: Международно Висше Училище по Информатика и Електронно Лидерство "Махатма Ганди" (МВУИЕЛ) - така е изписано, с главна буква на всяко съществително, напук на правилата на българския език. Ако човек се задълбочи обаче, открива прекрасно изработен проект за новото висше училище, още по-прекрасна презентация и най-прекрасна обосновка защо трябва у нас да бъде създадена 52-ра университетска структура и трета поред в Пловдив с обучение по ИТ технологии. Подробно са разписани и безкрайната нужда от информатици и компютърни специалисти в България (40 000 не достигали); и икономическата развитост на Пловдивския регион, предоставящ широко поле за реализация на специалисти от бранша; и отдавнашните връзки на бъдещите учредители с висши училища и фирми в Индия; и вече закупеният от Индия "франчайз за над 2500 курса по ИТ специалности"; и наличието на достатъчна местна фирмена материална база; и неколцина индийски преподаватели, които щели да обучават студентите, и... какво ли не още. Единственото, което липсва, е отговорът, който винаги се премълчава при откриването на нов частен вуз: кои и колко ще са преподавателите от българска страна на основен трудов договор в него, а 

няма да прииждат от държавните университети 

Идеята е на "ТЕХ парк Оптела" АД и на нейния частен професионален колеж "Омега". Фирмата, както си му е редът, е бивше държавно предприятие за лазерни технологии, приватизирано, променяно и преприватизирано. Колежът е двегодишен след средно образование, утвърден е от МОН в регистъра на професионалните частни училища. Ще рече човек, че след роенето на частни вузове с държавни преподаватели, след създаването на университет със собственик офшорка, сега имаме ново за България явление - фирми създават висше училище, при това в областта на много бързо развиващите се информационни технологии: информатика, софтуерно инженерство,  киберсигурност и е-лидерство. Плюс вече утвърдили се международни контакти, както е разписано в проекта. Звучи модерно и привлекателно. 

Няма да оспорвам идеята и качеството на една такава нова структура, тясно свързана с практиката. Нито ще споря много ли са или малко вузовете в България. Намерението обаче предизвиква доста конкретни въпроси. От поне година насам министър Красимир Вълчев обосновава позицията да не се разкриват нови вузове на фона на демографски топящите се потенциални студенти (за пет години студентите са намалели с 45 000) и понижаващото се качество на обучението. Намеренията са в друга посока и вече са потвърдени с внесения в НС проект за промени в Закона за висшето образование (ЗВО) -  висшите училища постепенно да се освободят от неспецифични за тях професионални направления и специалности, създадени с приходящи от другаде преподаватели за привличане на повече студенти, т.е. за по-високи субсидии. Това ще стане, като държавата ще им определя прием само в онези направления, където качеството на обучението е високо. Преценява се главно по данните от Рейтинговата система на висшите училища и ежегодното оценяване на научната им дейност от страна на МОН. В проекта за новото българо-индийско висше училище с цитираната сложна абревиатура четем, че то е необходимо, понеже традиционните вузове, които обучават в направлението Информатика и компютърни науки, не успяват да догонят бързо развиващите се в света информационни технологии. 

Според системата на рейтингите, това направление съществува в 13 "традиционни" висши училища у нас. Бъдещите основатели на новия частен вуз се хвалят, че 

проектът им вече бил получил одобрение

от ресорната Постоянна комисия на агенцията по акредитация (НАОА), както и от местното ръководство на областта, от много фирми и преподаватели. Не е много ясно какво одобрение е дала въпросната постоянна комисия, при положение, че според сайта на новото висше училище (вече има и такъв, при това подробен), в него степен "бакалавър" например ще се придобива за три години, а по закон се изискват поне четири. Обучението за магистър пък щяло да е 1 или 2 години! В архива НАОА не може да се провери какво съдържат внесените там документи за откриване на нов вуз, понеже такива данни, които преди бяха достъпни, агенцията от известно време вече не огласява публично. Затова стигаме до болния въпрос - ще има ли там преподаватели на щат, или основният екип по традиция ще се състои от "прелитащи" от държавните висши училища или пенсионирани преподаватели? Според последните данни на НСИ, преподавателите, справящи се с обучението в по няколко вуза в страната, вече са над 8300...

Малка подробност - директор на колежа "Омега", който ще е съучредител на новото висше училище "Махатма Ганди", е доц. Георги Лафчиев, който иначе е пенсионер, но Пловдивският университет "Паисий Хилендарско" го праща като гост-преподавател в техническия колеж в Смолян, а пък в пловдивския филиал на ТУ-София той участва в научни журита. МОН явно не е реагирало на тези неща, вписвайки колежа като частно професионално училище. Няма да реагира и когато същата практика на "Фигаро тук, Фигаро там" се пренесе в замисленото българо-индийско висше училище за "иновативни образователни услуги". Няколко факта, които са в пълен разрез с обявените от министър Вълчев намерения, пораждат силни съмнения, че те ще останат само на хартия в закона. Първо, с промените в ЗВО, предложени от МОН, държавата се отказва от каквато и да било регулация на частните висши училища - те могат да приемат колкото си искат и каквито си искат студенти, в каквито им хрумне професионални направления. Дори в споменатия колеж "Омега" например сред специалностите, освен електроника и компютърна техника, има хотелиерство (специалност с доста ниска реализация на завършилите), както и администрация и управление, в която според МОН отдавна има пресищане на трудовия пазар заради випускниците на 27 висши училища, обучаващи в това направление. 

Второ - с промените в ЗВО се разрешава до 10% от учебните часове за бакалаври и до 20% за магистри да 

се поемат от "изявени специалисти от практиката",

към които не се поставят никакви изисквания. Така че няма да помогне дори идеята един преподавател да се вписва при акредитацията само на едно висше училище. "Луфтът" ще бъде компенсиран с идващи от фирмите специалисти.

И още една подробност. Колежът "Омега" обявява на своите възпитаници, че след завършването могат да се запишат като студенти във... Варненския свободен университет. Не примерно в Пловдивския университет или във филиала в Пловдив на Техническия университет-София. С Варна "най-модерният колеж в България" имал договор за това. В рейтинговата система има данни за 10 от 13-те вуза, в които се преподава информатика и компютърни науки. Сред тях Варненският свободен университет (ВСУ) е с най-ниската програмна акредитация (8.13) и над 30% от преподавателите в направлението са приходящи от другаде. А по резултати ВСУ дели деветото предпоследно място с Югозападния университет с бал 47 от 100 точки. Пловдивският университет примерно в същото направление е класиран пети с бал 55 точки (пръв е Софийският университет със 73 т.). От завършилите това направление във ВСУ 47% не се реализират на работа за висшисти на пазара на труда. Ако създателите на "Махатма Ганди" наистина ще развиват икономиката и ИТ сектора в региона, защо завършилите техния колеж "Омега" ще ходят да продължат уменията си в ИТ технологиите не в по-качествените вузове в Пловдив или в София, а чак във Варна? Не е без значение и това, че в държавните СУ и ТУ-София годишните такси за обучение по информатика са двойно по-ниски от тези, които новият частен вуз вече е обявил. Апропо, завършилите хотелиерство или администрация и мениджмънт в "Омега" също отиват да продължат образованието си в морския град, според договора с ВСУ. 

Подготовката за създаването на новата структура очевидно е в пълен ход. Собствениците явно са убедени, че нищо не може да осуети откриването на вуза, щом чак сайт са разработили и дори таксите са обявили. Че и даже акредитацията му е подготвена! Затова възниква питане: дали на парламента в скоро време няма да му наложат да открие поредния, простете, Пернишки университет?

МВУИЕЛ вече има подробен сайт, дори таксите за студенти са обявени:

 


За сведение:
ГОДИШНИТЕ такси за обучение по информатика за бакалаври в СУ са 800 лв., в ТУ-София и филиала му в Пловдив - 700 лв.

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 918

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 532

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 379

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 516

/ брой: 201

Безредици в Рим

автор:Дума

visibility 61

Чехия регистрира 1000 смъртни случая за две седмици

автор:Дума

visibility 104

Бунтове и грабежи в Нигерия

автор:Дума

visibility 136

Туск: Борисов е в беда. Допусна грешки, но е демократ

автор:Дума

visibility 81

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 855

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 1348

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 556

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ