29 Май 2020петък04:20 ч.

Нaздраве за вълшебния стрелец!

Какво са статистиките, бройките, килограмите, сантиметрите без ловджийската лакардия, която да притурим към сухите цифри?

/ брой: 11

автор:Йото Пацов

visibility 1719

Официалните резултати от отминаващия ловен сезон все още не са известни, но ако са верни прогнозите, може да се окаже, че с прасетата например нещата са много добре и на ловна дружинка се падат по 8-9 отстреляни диви свине. За останалия дивеч картината все още чака статистическите обобщения, та да се проясни, но без съмнение всеки от нас вече си е направил личната равносметка. И ще е добре, ако освен цифри, трофеи и килограми в нея се усеща чисто житейското удовлетворение от добре свършената работа, зачетените приятели, благополучното семейство, професионалните успехи Ц всичко онова, което освен лова и заедно с него прави живота ни такъв, какъвто го заслужаваме.
Моят мургав приятел Иисус от едно ловешко село гръмнал глигана от десетина метра, като изскочил пред него, гръмнал го и втори път за по-сигурно, само че глиганът и този път не забелязал, че е застрелян, и подгонил Иисус. Нашият така се сбъркал, че захвърлил пушката и побягнал, само че толкова бил уплашен, та се не сетил да се обърне, ами бягал гърбом през драките, та те не само дрехите му смъкнали, но и кожата от гърба...
Друг приятел, дедо Зарко, гръмна два пъти по дивата свиня, ама не му беше отръки, та май само я накара да превключи на директна и да препусне нагоре по дола. И го чуваме как пръхти и тича след нея, псува и я моли: ДА спри се ма, къде си ръгнала, душа ми не остана, чакай да те гръмна, та да си поема сулука!Ф...
Близо до турската граница, в Странджа, един гостенин на местната дружинка с лъскав джип, скъпа пушка и закачлива шапка с перце и този сезон повтори сценката, която тук в различни варианти се разиграва вече години наред. Стоял на пусията, от гората изскочило прасе, той го повалил. Изскочило второ - той и него. Трето - гръмнал го. Само че вместо четвърто от гората излязъл пастира и му казал - давай да ги товарим на джипа, да ги караме да ги мерим, та да видим по колко ще ти ги хвана - не чактиса ли, че са питомни бе, човек?
Хиляди са тези истории, и май сега им идва времето, защото какво са статистиките, бройките, килограмите, сантиметрите без ловджийската лакардия, която да притури към сухите цифри къде няколко кила, къде стиска сол и шепа пипер, да направи от странджанското питомно прасе страховит тристакилограмов глиган, от миналогодишното зайче царят на всички зайци с уши като джапанки, от фазана - щраус, а от самия ловец - вълшебният стрелец!
 

И братя Бобокови са арестувани

автор:Дума

visibility 6

Станишев отново настоя за икономически щаб

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 100

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 100

Меркел: ЕС да поеме повече отговорност в света

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 134

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1065

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 368

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ