29 Септември 2020вторник11:23 ч.

Не дишай!

/ брой: 10

автор:Валентин Георгиев

visibility 1297

Насред водната криза в Перник се появи още една. Градът вчера осъмна с опасно високи нива на серен диоксид във въздуха. В рядко откровено съобщение местната екоинспекция (РИОСВ) информира за 4 поредни превишения на т.нар. алармен праг и препоръча деца, възрастни хора и хора със заболявания на дихателната система да не излизат навън. Замърсител е местният ТЕЦ "Република" към "Топлофикация Перник" и му е издадено дори предписание за "незабавно намаляване" на производствените мощности до възможния минимум. Но всичко звучи като "по протокол". 

Е, няма що - преди дни авария остави големи части от Перник часове без парно. Водата е кът и всички прогнози сочат, че след 2-3 седмици чешмите на перничани ще пресъхнат съвсем. Сега им отнемат и възможността да дишат. Рушат се цели системи, градът бавно умира, екологични бомби цъкат и на много други места в страната. "Стабилността" на днешното управление става все по-цинична и човеконенавистна, а запушването на пробойни с оставки или раздаване на пари действа като упойка, но не решава проблемите. 

Всеизвестно е, че ТЕЦ-овете у нас са сред най-големите замърсители на въздуха. Всякакви предписания на Брюксел да инвестират в пречиствателни инсталации досега не дават особен резултат, затова и затварянето им е неизбежно. Докато стане факт обаче, дейността им взе да става и криминална с изгарянето на вносния боклук. Дотолкова, че миналата година България се оказа единствена в ЕС, която влезе в класация за замърсяване със серен диоксид. Властта обаче чак сега се събуди, беше сляпа и глуха години наред, а ЕК плаши със санкции. И какво от това - парите от глобите отиват в Брюксел, а дишащите отрова българи не получават нищо, освен допълнителна доза!

Сбърканите приоритети, с които се толерират олигарси като Ковачки и Доган, както и изграждането на ВЕИ-та за скъп ток доведе до унищожението на язовири и ВЕЦ-ове. А с тях тръгна и унищожението на държавата. Ако днес проблемът е Перник, утре ще стане национален.

Кметовете на малки населени места искат законови промени

автор:Дума

visibility 0

Катастрофа с две жертви на пътя Велико Тървово-Габрово

автор:Дума

visibility 20

Падна първият сняг, връх Мальовица побеля

автор:Дума

visibility 180

Властта се готви да надхвърли дефицита от 3%

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 184

Банките продължават да вдигат такси и комисиони

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 184

До 50 хил. лв. глоба при измама за качеството на алкохола

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 184

Приходите от тол системата са наполовина

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 184

Германия иска да ускори спирането на еврофондове

автор:Дума

visibility 281

Интензивни сражения за Нагорни Карабах

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 184

Китай ограничи консул на САЩ

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 184

Помпео преговаря в Атина

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 184

50-ият Конгрес на БСП избра ръководните органи на партията

автор:Дума

visibility 686

/ брой: 184

Хармонична София - мечта или реалност

автор:Деси Велева

visibility 330

/ брой: 183

Лекари и медии срещу пандемията

автор:Ева Костова

visibility 439

/ брой: 183

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ