01 Юни 2020понеделник02:52 ч.

Не се избивайте, момчета!

/ брой: 244

автор:Йото Пацов

visibility 1112

На откриването на лова в Ъглен, Ловешко, между две пусии се събираме при колите. Мястото е голо, всеки държи изпразнената си пушка на рамо, някои са скършили двуцевките, както и трябва да бъде. Най-младият ловец обаче, дали защото по-уморен от другите, обляга чифтето си на джипа. Друг изпуска кучето си и то започва да се дави с друг мъжкар. Спускат се да ги разтървават, но кучетата вече са на кълбо, и в заслепената си ярост бутат облегнатата на джипа пушка и тя пада с цеви в краката ни. Проверяваме я - вътре са два патрона 13/0. Какво щеше да стане с нас, ако беше гръмнала? Младежът гледа тъпо и мънка, че я е сложил на предпазител. Обяснявам, че на други места той незабавно щеше да бъде лишен от лов не само за излета, но и докрая на сезона. Последствия обаче няма, ловът продължава.
Само че на други места последствия има. Още на втората седмица от откриването на сезона за групов лов само регистрираните прострелвания са четири. Един на място, други двама берат душа, един ослепен. Синдромът на нехайството и чувството за безнаказаност, убедеността в собствената ни безопасност ни играят лоши номера. Все още не сме разбрали, че боравенето с оръжие изисква желязна дисциплина без никакви компромиси, че ловът е преди всичко организация на безопасността на ловците, и едва след това - удоволствие, което ние сме готови така лекомислено да почерним...
Затова освен другите мерки призовавам да се проведе национална кампания за забрана на ловните патрони, снарядени със сачми 13/0 и по едри, както е и според закона, който никой не спазва. Да се извършат повсеместни проверки за това дали гоначите са оборудвани със сигнални елеци и шапки, и където това не е направено и не се практикува - дружинките да се лишават от право на лов.
Наложително е всички да подкрепим такива мерки, за да гарантираме безопасността на ловните излети, за да не окървавим и този сезон така, както окървавихме предишния...
 

Почина Христо Явашев

автор:Дума

visibility 9

България е сред най-пострадалите в ЕС от КОВИД-19

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 101

Парите за пътеката за КОВИД-19 не стигат

автор:Аида Паникян

visibility 104

/ брой: 101

300 хиляди фирми може да купуват по-скъп ток

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 101

Държавата ще разширява тол системата

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 101

Малки хотелиери искат оставката на Ангелкова

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 101

Бюджетът е с излишък от 1,3 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 101

Екипажът на "Дракон" влезе в МКС

автор:Дума

visibility 42

Полицай българин е ранен в САЩ

автор:Дума

visibility 150

Безредици и хаос заляха САЩ след смъртта на афроамериканец

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 101

Русия разобличи обвинения на Вашингтон

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 101

Докога ще спекулират с търпението ни?

автор:Олга Маркова

visibility 131

/ брой: 101

О.з. ген. Кольо Милев: Не са ли твърде много силите ни за НАТО?

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 101

Македонизъм

автор:Велиана Христова

visibility 160

/ брой: 101

Датата

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ