17 Август 2022сряда01:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от северозапад. Максималните температури ще бъдат между 29° и 34°, в София - около 29°. Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от северозапад. Максималните температури ще бъдат между 29° и 34°, в София - около 29°.

Св. цар Борис-Просветителят приема в Плиска учениците на Кирил и Методий, Димитър Гюдженов

Актуално

Не сквернете славянобългарската ни история

Кому служат опитите да се зачеркне световният принос на средновековната ни държава

/ брой: 191

visibility 2541

Крум ЛАЗАРОВ,
председател на Славянското дружество в България

"Обединени патриоти" достигнаха дъното на своето падение - като се започне от гръмките заявления преди няколко години, че никога няма да се коалират с ГЕРБ, мине се през обещанията за увеличаване на пенсиите, провалите с Агенцията за бежанците и се стигне до опита за отричане на славянобългарската ни история. Изглежда имат съветници, които методично и уверено ги водят към заветните 1,8% на следващите избори. Въпросът обаче не е в това, че поредните партии ще изчезнат в небитието. По време на югославската криза Иван Костов разреши на американски самолети да ползват територията ни и да бомбардират Сърбия. Тази личност отдавна не е на политическата сцена у нас. Но когато посещаваме Сърбия, нашите съседи ни сочат с пръст и казват: вие съдействахте на американците да ни бомбардират и да убиват невинни хора. Не Иван Костов, а ние, българите, 

ще носим това петно години наред

С намерението си да обявят 24 май за ден само на българската писменост патриотите ни въвличат в конфликт не само с Русия, а и с всички славянски страни. Те винаги са се отнасяли с уважение и добронамереност към българския народ. И ние не забравяме подвига на Владислав Варненчик, загинал в борба с османските нашественици. Малко известен е подвигът на двама чешки патриоти - Пелец и Прошек, от които може би е зависел изходът на Руско-турската освободителна война. Тогава Пелец е с униформата на поручик от Австро-унгарската армия на служба при турците. От достъпната му секретна информация узнава за предстоящо предислоциране на многобройна турска войска до Търново Сеймен (дн. Симеоновград). Става дума за войските на Сюлейман паша, които през Стара Загора и Шипка трябва да се притекат на помощ на обкръжения в Плевен Осман паша. Време за губене няма. Двамата с Прошек предприемат дръзки и решителни действия. Под тяхно ръководство българско население демонтира железопътната линия на няколко места. Посветените в народните ни дела чешки съратници на Апостола забавят настъплението на турските войски с 30 часа, което има решаващо значение за руската армия.

Винаги ще се прекланяме пред подвига и себеотрицанието на българските опълченци. Истината обаче е, че опълчението е било около 10 000 доброволци. В края на войната противостоящите руска и турска армия са съставлявали по около 500 000 души. Благодарение на тези доблестни руски, полски и други воини, но под руските бойни знамена, сега имаме свободна България. След Руско-турската освободителна война стотици чешки и словашки интелектуалци идват у нас, за да работят за духовното развитие на българите.

Има още редица примери как в трудните за народа ни моменти сме получавали морална и всякаква друга помощ от братските славянски народи. Славянската цивилизация не е импозантно-монументална и помпозна като някои други, например египетската, древнокитайската и древногръцката. Начинът на живот на славянството е различен. Той е много близък до природата и до обикновения човек. Славянската цивилизация не е развила авторитарна държава и поради това липсват и класово господство, и експлоатация. На преден план доминират човекът, човечността, човеколюбието, задружността. Тя е най-последователният и 

най-висш тип хуманистична цивилизация

позната на историята. Тези качества закономерно и естествено произтичат от условията и пътищата, по които тръгва славянската цивилизация. Това са основите, върху които тя се е развивала, както и българският народ - като част от нея. 

В миналото, а и сега, в редица страни се изтъква, че Кирил бил създал славянската писменост за великоморавците. Краткото житие на Кирил съобщава, че той е написал първите славянски книги за българските славяни. Това потвърждава и знаменитото сказание "За буквите" от Черноризец Храбър, в което се съобщава, че Кирил е създал българската и славянската писменост в 6363 година от сътворението на света, т.е. в 855 г. от н.е. - доста преди моравската мисия (862-863 г.). Съобщението на Черноризец Храбър подкрепя споменатото Кратко житие на Кирил, което известява, че около онова време Кирил е отишъл в долината на река Брегалница (приток на Вардар), влизаща в българската държава, намерил там голям брой славяни, които кръстил и за които написал "книги" ("книги" на старобългарски означава и букви!). И именно защото става известен със своята дейност сред славяните, Кирил ще да е бил натоварен по-късно с Моравската мисия. Тогава България още не е била покръстена, княз Борис въвежда християнството като официална религия в 865 г. Затова и братята Кирил и Методий вероятно не са могли да предприемат дейност в близката България и са изпратени от византийския император във Велика Моравия с нейното славянско население, смятано по онова време все още за еднородно с основното население на България.

В славистичните средища в чужбина старобългарският език обикновено се именува старославянски или старочерковнославянски. Но езикът не е старославянски. Всички езици се наричат с народностното им име - руски, немски, френски, английски! Няма език, който да е наричан по неговата функция. При това названието старочерковнославянски говори за език, който като че ли се е употребявал само за църковни нужди. Езикът на Кирил и Методий е бил жив народен език, а не изкуствен, създаден за църквата. Този език се е употребявал не само за църковни нужди, а и в държавния и културния живот.

Делото на светите братя Кирил и Методий не остава във Велика Моравия, двамата не успяват да създадат там славянска църква и култура, основана върху славянския език. Както славянската църква, така и славянското училище и славянската литература получават развитието си на българска земя. Българските владетели от онази епоха, княз Борис и цар Симеон, веднага оценяват значението на делото на Кирил и Методий и дават пълна подкрепа на техните ученици и следовници в България. Така великото дело на Първоапостолите се връща в своята родина. Ето защо бързо бива усвоено и процъфтява толкова, че епохата получава името "Златен век" на българската култура. Именно под закрилата на владетеля глаголицата се преобразува в кирилица и се изпращат книжовни мисии при други народи. "Златният век" е от изключително значение за развитието на българския народ, на славянските и на някои неславянски народи. България е люлката на писмеността и културата и от нея те преминават в необятна Русия, в Сърбия, във Влахия и Молдавия.

По време на турското робство в своята "История славянобългарска" Паисий Хилендарски изтъква, че от всички славянски народи

българите били най-славни

Първи те са имали царе и патриарси, "първо те са се кръстили и най-много земя те завладели". От българския род и език просияли и първите славянски светци. В тези думи на Паисий проличава неговото желание да убеди "отцеругателите" в неправилността на тяхното поведение и да вдъхне чувство за национална гордост у своите сънародници. В следващите страници на "История славянобългарска" Паисий проследява основните събития, свързани със създаването на българската държава и нейното утвърждаване във войни с Византия. Той пише, че макар да били много храбри, понякога българите били побеждавани от гърците и падали под робство, но се освобождавали и отново се издигали.

След освобождението ни от турско робство славянската идея се разширява и придобива нови измерения. През 1899 г. се създава Славянското дружество в България, което миналата година отбеляза 120 години. При всички повратности на времето Славянското дружество неизменно и последователно служи по най-достоен начин на целите и задачите си. То отстоява ревностно и убедително славянската същност на българския народ, неговата

принадлежност към голямото славянско семейство

бори се за сближаването на славянските народи, за тяхното по-добро опознаване, културно сътрудничество и единение. На тези идеи служеха и служат неговите ръководители от деня на учредяването му до днес. С гордост отбелязваме, че в плеядата светли личности на България като членове на дружеството се открояват имената на Алеко Константинов, Пенчо Славейков, Пейо Яворов, професорите Иван Шишманов, Марин Дринов, Васил Златарски, ген. Радко Димитриев, акад. Кирил Братанов и още редица достойни българи. През изминалите години председатели на дружеството са били някои от най-видните за времето си българи. Почетен председател е бил архимадрит Климент (В. Друмев). Председатели са били народният поет Иван Вазов, проф. Иван Гешев, проф. Ст. Бобчев, а в последните години - акад. Е. Георгиев, проф. Ст. Радев, акад. Н. Попов. Тези забележити българи, будители на нацията, винаги са отстоявали славянските корени на българите. Ние, съвременните дейци на славянската идея, се стремим да бъдем техни достойни последователи.

Нека направим равносметка от "научните" прозрения на патриотите. Един от резултатите е, че със своите изпълнения те дават още един коз в ръцете на македонистите в Северна Македония. Може да бъдем сигурни, че в Скопие в най-скоро време ще обосноват "научно", че Македония е правоприемник на славянската писменост и тя я е дала на света. 

Остава открит въпросът - на чии интереси служат нашите патриоти?

Финансовият министър не очаква бюджетен излишък

автор:Дума

visibility 296

/ брой: 158

Стойността на банкнотите в обращение се е увеличила над 12,67%

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 158

Инвестициите се свиха с 11% през 2021 г.

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 158

Политически реваншизъм и в Патентното ведомство

автор:Дума

visibility 287

/ брой: 158

Запорожката АЕЦ пред спиране

автор:Дума

visibility 727

/ брой: 157

Кисинджър: САЩ са пред война с Русия и Китай

автор:Дума

visibility 609

/ брой: 157

Сред боклука

автор:Деси Велева

visibility 269

/ брой: 158

Невиждана от 500 години суша мори Европа

автор:Дума

visibility 687

/ брой: 158

Вузовете в надпревара с модерни магистратури

автор:Деси Велева

visibility 412

/ брой: 158

В Пещера отбелязват Успение на Пресвета Богородица

автор:Дума

visibility 372

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ