25 Юни 2021петък01:21 ч.

Здраве

Нелекуваната хронична венозна болест може да е животозастрашаваща

/ брой: 105

автор:Дума

visibility 1670

Хроничната венозна болест (ХВБ), част от която са и разширените вени, засяга голяма част от населението не само в България, а и в света. Според световно мащабно проучване над 50% от хората страдат от заболяването в някакъв стадий, обяснява проф. д-р Марио Станкев, главен експерт по съдова хирургия и член на УС на Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология. Заради хормоналния дисбаланс и физиологичните промени, които настъпват по време на бременност, жените са по-често засегнати. Проф. Станкев е категоричен, че хората трябва да познават първите симптоми, за да потърсят своевременна специализирана медицинска помощ. При първия стадий на заболяването хората обикновено в края на деня чувстват краката си тежки, уморени, изпитват болка, дискомфорт, нощни крампи, но въпреки това подценяват тези симптоми. Когато се появят отоците на крайниците и промени по кожата, се смята, че болестта е в напреднал стадий и ако не се лекува, съществува риск от усложнения като тромбофлебити и възпаления на крайниците, венозни язви. "Нелекуваната хронична венозна болест може да доведе до белодробен тромб или откъсване на съсирек и миграция в белия дроб - белодробен инфаркт", предупреждава проф. Станкев.

За съжаление заболяването често остава недиагностицирано и нелекувано, което води до сериозни последици.

Добре е хората над 40 г. да правят консултации със съдов хирург профилактично, дори да нямат установено заболяване на венозната система, препоръчва проф. д-р Веселин Петров, ръководител на Клиниката по съдова хирургия в МБАЛ "Св. Марина" във Варна и председател на дружеството по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология. Той препоръчва пациентите с разширени вени да спазват двигателен режим - да не седят или лежат дълго, а да задвижват тялото, за да се активизира т.нар. мускулна помпа на крайниците. Обяснението е, че за разлика от артериите, венозните стени нямат собствени мускулни влакна, а еднопосочното движение на кръвта в тях се дължи на венозните клапи и на съкращението на околните мускули. Затова, когато човек ходи, мускулите се съкращават и подпомагат придвижването на кръвта по вените. Когато венозните клапи се увредят, част от изпомпаната кръв се връща в долните крайници, развива се венозна хипертония и се стига до разширяване на вените.

"Вземи краката си в ръце"

е насловът на кампанията за безплатни прегледи, организирана от дружеството. Тя ще се проведе между 29 юни и 10 юли по график в София, Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Стара Загора, Плевен, Враца, Велико Търново, Сливен, Ямбол, Хасково, Свиленград, Асеновград, Пазарджик и Самоков. Записванията ще стават на електронната страница www.venite.bg.

Задава се рязко поскъпване на парното

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 120

Комитова откри още нарушения на магистрала "Хемус"

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 120

Премахват обществените телефони

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 120

Меркел предложи среща ЕС-Русия

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 120

Размирици с нелегални мигранти в Литва

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 120

Церемония в Мемориала на убитите евреи в Берлин

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 120

Главата на Ламята

автор:Ина Михайлова

visibility 257

/ брой: 120

София отива на изборите с призив за промяна

автор:Деси Велева

visibility 158

/ брой: 120

Новата Стара Европа

автор:Юри Михалков

visibility 129

/ брой: 120

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ