14 Август 2022неделя10:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Западна България облачността ще е значителна, след обяд купесто-дъждовна. На много места там ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Има условия и за градушки. В източните райони ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 26° и 31°, в София - около 25°. Днес над Западна България облачността ще е значителна, след обяд купесто-дъждовна. На много места там ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Има условия и за градушки. В източните райони ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 26° и 31°, в София - около 25°.

Неписаният закон за притеглянето

Идва ли ред за съкращаване на тактическото ядрено оръжие

/ брой: 43

автор:Тодор Андреев

visibility 3369

На 5 февруари в Мюнхен руският външен министър Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън размениха ратификационните документи на Договора за ограничаване на стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ или СНВ), с което фактически поставиха началото на неговата реализация. Останаха много въпроси, които чакат отговор. Сенатори изразиха разочарование, че съглашението не ограничава нестратегическите, известни още като тактически, ядрени боеприпаси на Русия. Справедливо е безпокойството им, че броят на стратегическите бойни глави пада до такова ниво, че САЩ вече не могат да игнорират предимството на Русия в областта на тактическото ядрено оръжие. От друга страна, Държавната дума обяви, че е време нестратегическото тактическо американско ядрено оръжие от пространството на Евро-Атлантика да бъде пренесено там, където му е мястото - на територията на САЩ.
Очевидно в ход е дебатът за съдбата на нестратегическото ядрено оръжие. Представителят на министерството на отбраната на САЩ Едуард Уорнър заяви, че Вашингтон е готов да обсъди с Москва перспективите за съкращаване на всички ядрени оръжия, включително и тактическите. А Лавров е категоричен, че разговорът несъмнено ще продължи и първата крачка трябва да станат преговорите за забрана на разполагането на тактическо ядрено оръжие върху територия на трети страни. Ако стратегията бъде продължена, на първо време най-вероятно ще се наложи да се изяснят редица отбягвани до този момент проблеми, свързани с определяне количеството и задачите на тактическото ядрено оръжие за всяка от страните.
Никой официално не е съобщил състава на нестратегическото си ядрено оръжие. Според неофициални оценки САЩ разполагат с около 500 единици. Тук влизат 100 крилати ракети "Томахоук" за многоцелеви атомни подводници. Още 190 бойни глави за крилати ракети се съхраняват в складове. Има и 400 авиобомби тип В-61, от които около 200 са разположени в шест склада на американските ВВС в пет страни на НАТО (Белгия, Италия, Холандия, Турция, Германия). Тези бомби са предназначени за окачване на американските изтребители Ф-16, а също така на белгийски и британски авиационни носители и германско-италиански ударни тактически самолети. Според новата доктрина на САЩ всички ядрени крилати ракети ще бъдат ликвидирани, но авиобомбите В-61 ще преминат програма за продължаване срока на службата. Те се разглеждат в контекста на ядрените гаранции на съюзниците и бъдещото им разполагане в Европа ще е предмет на консултации. Липсва достатъчно достоверна информация за ядрените заряди на централно съхраняване на територията на САЩ.
За разлика от стратегическите ядрени оръжия руските нестратегически ядрени средства са скрити зад още по-плътна завеса. Смята се, че Русия има над 2000 единици ядрено оръжие със средна далекобойност и тактическо предназначение. Тук са 500 тактически ядрени авиационни ракети и бомби за 120 бомбардировачи със среден радиус на действие тип Ту-22М и за 400 фронтови бомбардировачи Су-24. 300 авиационни ракети, над 500 противокорабни, дълбочинни бомби и торпеда, включително 400 крилати ракети. Около 100 ядрени бойни глави са предназначени за ракетите-прехващачи и още 630 за зенитните ракети С-300. Смята се, че Китай има 100-200 боезаряда, Израел - 60-200, Франция - 60, Пакистан - 60, Индия - 50, КНДР - 6-10. Това са балистични и крилати ракети със средна  и малка далекобойност и авиобомби.
Стратегическото ядрено оръжие е предназначено за война чрез удари по големи градове, военни бази и други стратегически обекти. За разлика от него тактическите боеприпаси са разработени за употреба на бойното поле. Като отчитат възможната скорост за доставяне до границата си на складираните в Европа около 200 американски ядрени бомби, руските експерти ги оценяват като оръжие със стратегическо предназначение. САЩ разглеждат това оръжие като средство за допълнително военно предимство над Русия, тъй като с предното си базиране по досегаемост то е равнозначно на опасността от стратегическите оръжия. Някои го разглеждат и като политическа "юзда" за НАТО. Новата US ядрена доктрина не засяга въпроса с извеждането на американското ядрено оръжие от Европа. Условието този въпрос да се реши със съгласието на всички членове на НАТО, позволява на Вашингтон да отлага неопределено време реализирането му.
Върху стратегическия баланс все повече ще нараства влиянието на високоточните обикновени средства, които могат да поразяват важни цели и обекти без употребата на ядрено оръжие. Особено значение ще имат американските средства за "Бърз глобален удар". Обхваната от пояс нестабилни и недружелюбни страни, наситени с оръжия за масово поразяване и ракетна технология, и от страни-търсачи на ядрено оръжие, разположени в близост до южните и далекоизточни граници, Русия може да бъде въвлечена в локални конфликти, включително и в Европа. Тази особеност на геостратегическото й положение определя голямото значение на тактическото ядрено оръжие за отбраната й. С нестратегически характер то не може непосредствено да заплашва територията на Америка. Русия не е САЩ, които имат само двама съседи - Канада и Мексико, отделени от другите страни от два океана. Тактическото оръжие на Москва може да изпълнява стратегически задачи.
"Определяме тактическото ядрено оръжие като фактор за възпиране на огромното количество въоръжения в страните на Европа", заяви началникът на руския Генерален щаб Николай Макаров. Новата руска доктрина предвижда корекция на условията за употреба на ядреното оръжие, според които в една малка война най-вероятно няма да се използват стратегически сили, а ще бъдат предпочетени тактически ядрени системи. Коренните промени в геостратегическата ситуация подсилват вниманието към тактическото и оперативно-тактическото ядрено оръжие. А то е изключително опасно за човечеството от военна и политическа гледна точка. То може да се използва в локалните конфликти, докато стратегическото - поради своята мощ, остава инструмент за възпиране. Със съкращаването на стратегическите арсенали тактическото ядрено оръжие придобива все по-голямо значение. Ниският праг на неговата употреба е изкушение да бъде използвано в регионалните войни. Русия и страните от НАТО не изключват възможността от "тактически" ядрен удар в отговор на терористичната употреба на обикновени, химически или бактериологични оръжия.
Съществува вероятност войната с ядрено оръжие да бъде "прескочена" от безконтактната война с високоточни оръжия. Пълното превъоръжаване на  руската армия и флота с модерни конвенционални високоточни оръжия се очаква да завърши през 2020-2025 г. Възможно е след този период Москва да ревизира статута на ядреното оръжие като военно средство за употреба. Но също така е възможно да се появят нови, миниатюрни ядрени боеприпаси, които не заплашват човечеството с апокалипсис и могат да направят оръжието приемливо за употреба. На ниво париране на регионалните опасности на Москва й е необходимо да възпира антируските тенденции по целия геополитически континентален периметър на РФ, тоест по основния спектър: НАТО, Турция, потенциално агресивния "ислямски блок", Япония и при развитие на негативните моменти във взаимоотношенията с Китай. Да не забрявяме, че напрежение в този параметър може да се създава от неконструктивната политика на САЩ. Ето защо е коректно да се възприеме не понятието "нестратегическо ядрено оръжие на РФ" а "Руско ядрено оръжие за регионално възпиране".
Русия и САЩ ще могат да започнат преговорите едва след изпълнение на новия договор по СНО, заяви Сергей Лавров. Опитът на НАТО да формулира основните принципи на съкращаването на тактическото ядрено оръжие в Европа само чрез договореност Русия да изтегли запасите си от границите със страните - членки на НАТО, без да се сочат насрещни задължения, руски експерти оцениха като неубедителни. Тактическото ядрено оръжие използва носители с двойно предназначение като средни бомбардировачи, зенитни ракети, кораби, подводници, всевъзможни оръдия. Едва ли е възможно съществено съкращаване на тактическото ядрено оръжие по методиката на стартегическите настъпателни средства.
Не може да се очаква отделно споразумение по тактическото ядрено оръжие, тъй като паритетът в тази област е крайно неизгоден за Русия. А САЩ едва ли ще се съгласят на вариант, който не се основава на принципа на паритета. Така двете велики ядрени сили се изправят пред задънена улица. Въпреки това би могло да се намери отговор. По принцип няма разлика между стратегическите и тактическите ядрени заряди. Някои типове тактически бойни заряди дори превъзходжат определени стратегически бойни заряди и могат да бъдат монтирани на стратегически носители. Ако Русия и САЩ преодолеят това изкуствено разделяне и имат предвид целия ядрен арсенал, биха могли да намерят решение за споразумение.
Въпросите, свързани с бъдещето на тактическото ядрено оръжие, са особено важни за България. Русия предупреди, че US базите на наша територия застрашават националната й сигурност. А Москва има намерение да защитава тази сигурност изключително с ядреното си оръжие. Може само да предположим каква би била подготовката на руския Генерален щаб, ако изненадващо САЩ разположат ядрено оръжие на наша територия. Логиката на паритета ще наложи САЩ да се погрижат за сигурността на изнесените напред бази, включително и чрез създаване на ядрен чадър. Ако някой се съмнява в тази перспектива, нека помисли къде Вашингтон ще разположи складове за ядрените боеприпаси, които извежда от базата "Рамщайн" в Германия. Няма да ги върне на собствена територия, те имат строго определено предназначение, предвидено в националната стратегия на САЩ. Най-секретната институция на НАТО - групата за ядрено планиране, заявава, че засега алиансът няма намерение да променя своята стратегическа концепция за фундаменталния политически смисъл на ядреното оръжие: запазването на мира и предотвратяване на насилието.
В глобален мащаб подобна формулировка може би е уместна. Но в случая става дума за американското ядрено оръжие в Европа. Или още по-точно, за колективно "прикриваното" решение на Пентагона да запази ядрените складове на САЩ на континента. Да не пропускаме, че решенията на НАТО важат с пълна сила и за България. Позоваването на "фундаменталния политически смисъл" не убеждава европейската общественост". "САЩ виждат в своите атомни бомби в Европа застраховка, ако в Русия отново се развият драматични промени, и за сплашване на държавите, които имат намерение да употребят химическо и бактериологично оръжие. Освен това те искат да запазят козовете си при нови преговори с Москва", коментира "Шпигел". Съществува и един неписан закон, че ядреното оръжие в света взаимно се притегля. Това го изисква грижата за гарантиране на сигурността с предпазване от внезапна изненада. В този смисъл американците, настанали се и на наша територия, няма как да не уравновесят руското тактическо ядрено оръжие отвъд Черно море с всички произтичащи от това последствия.

Държавата дава 800 млн. лв. на "Булгаргаз"

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 156

Смениха шефа на АПИ

автор:Дума

visibility 449

/ брой: 156

НАП: Строители крият 480 млн. лв. данъци годишно

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 156

Трети сме по износ на ток в Европа

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 156

Осуетени атаки срещу Запорожката АЕЦ

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 156

Българите съживяват търговията в Одрин

автор:Дума

visibility 422

/ брой: 156

Германия застрашена от нивото на Рейн

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 156

Украински заплахи

автор:Юри Михалков

visibility 159

/ брой: 156

Зануляване

автор:Марин Милашки

visibility 435

/ брой: 156

Ами ако Москва напълно спре доставките на газ?

автор:Дума

visibility 493

/ брой: 156

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ