04 Октомври 2023сряда16:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Неудобните истини на Тило Сарацин

/ брой: 269

автор:Дума

visibility 1157

Управителният съвет на Германската централна банка уволни от своя борд Тило Сарацин,  бивш министър в правителството на Берлин. Причина за това бе представянето на книгата му "Германия се самоунищожава", 300 хиляди екземпляра от която бяха продадени през лятото за шест седмици. В нея той обвинява мюсюлманите в Германия, че ползват германската социална система, но отказват да се интегрират в обществото и да научат немски език. Допитвания до общественото мнение показаха, че много германци споделят това мнение. Уволнението му обаче напомни за една особеност на днешна Гурмания. Поради исторически причини нейните граждани са много предпазливи, когато обсъждат въпроси, свързани с имигрантите. Тило Сарацин пренебрегна това неписано правило и плати съответната цена. Ето и кратки откъси от книгата му:

"Десетилетия наред не беше позволено да кажеш и дума за спада на раждаемостта, без да рискуваш заклеймяването ти като реакционен шовинист. Социалното бреме на неуправляваната миграция бе табу, а разговорът за това, че хората са различни, бе съвършено невъзможен...
...Икономически погледнато, Германия се намира в късната фаза на онази златна епоха, която започна около 1950 г. и сега бавно отива към своя край. От 20 години реалният доход на работещите не се покачва, след най-късно 10 години той ще започне да спада и вследствие на демографските деформации този тренд ще се запази.
...Броят на имигрантите мюсюлмани в Германия възлиза по мои изчисления на 6 до 7 милиона. Средната им възраст е под 30 години, докато средната възраст на немското население е 45 години. Делът на мюсюлманите на възраст под 15 години е вече 10 процента, техният дял сред новородените е значително по-висок. От 15-те милиона души в Германия са с миграционен произход, 25 до 45 процента са от мюсюлмански страни. Но в тази група са концентрирани проблемите на мигрантите, свързани с комплексите образование, трудов пазар, социални трансферни плащания и престъпност. Надеждите, че интеграцията на имигрантите мюсюлмани, която се измерва с успехите в областта на образованието, представеността на пазара на труда и при владеенето на езика ще отбележи успехи в течение на годините, не се изпълниха. Напротив, степента на интеграция и готовността за интеграция изглежда, че спадат и това се отнася с особена сила за второто и третото поколение.
...Всяка държава има правото да решава, кой може да имигрира на територията й и кой не.  Европейските ценности и съответните културни особености на народите си струва да бъдат запазени. И след 100 години датчаните трябва да могат да живеят като датчани сред датчани, а германците като германци сред германци, стига да го желаят. Аз искам моите потомци и след 50, и след 100 години все още да живеят в една Германия, в която езикът на общуване ще е немски и в която хората ще се чувстват германци, страна, която ще е запазила и развила своите културни и духовни способности, страна, улегнала сред Европа на отечествата. Сигурен съм, че и нашите източни съседи в Полша желаят и след 50, и след 100 години да са поляци, също както французите, холандците и чехите желаят съответно същото за своите народи и страни..."
...Ако обаче масовата имиграция на чужди на образованието и културата групи от Африка, от Близкия и Средния изток продължи, проблемите ще се задълбочат. Германия няма да загине с внезапен гръм и трясък. Тя ще си угасне тихо и мирно заедно с германците и с демографски обусловеното изчерпване на нейния интелектуален потенциал. Германското в Германия се разрежда и изтънява все повече и повече, интелектуалният потенциал се губи още по-бързо. Кой ще знае след 100 години "Нощна песен на странника" на Гьоте? Изучаващият Корана от съседната джамия едва ли...

България с най-голям дял на сивата икономика в ЕС

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 191

Бюджетът продънен с близо 800 млн. лв.

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 191

Искат намаляване на производството на мляко в ЕС

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 191

КЗП с още актове към фирмите за бързи кредити

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 191

Земетресение в турския окръг Хатай

автор:Дума

visibility 231

Брюксел размразява парите за Унгария

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 191

Първите дипломати на ЕС се събраха в Киев

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 191

Интелектуален фашизъм

автор:Александър Симов

visibility 227

/ брой: 191

ГЕРБ в София - управление на неизпълнените обещания

автор:Деси Велева

visibility 241

/ брой: 191

Тиражирани заблуди

visibility 203

/ брой: 191

Заедно ще направим Троян по-млада, по-умна, по-зелена община

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 191

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ