13 Април 2021вторник20:23 ч.

Прочутата карикатура "Хайдушко хоро" на Георги Чаушов

Акценти

Невидимият вирус на задкулисието

/ брой: 106

автор:Лозан Такев

visibility 1170

Задкулисието може да се изяви по много начини. Свикнали сме да го виждаме предимно в политиката, където властва и заразява от години, и ваксини не се откриват за него. Задкулисно се променят решения; задкулисно се вземат мерки; задкулисно се назначават и уволняват кадри; искат се и се дават оставки; задкулисно се управляват с познати и непознати методи и механизми структури и медии. Тук творчеството е непредсказуемо и има своеобразни измерения и непредвидими резултати.

Но задкулисието, освен с политически и граждански квоти, може да ни предлага всекидневно иновации. Задкулисието се изявява в бита ни, в обществения ред, в услугите, в здравеопазването, в образованието, в търговията - навсякъде, където човешкият ресурс има участие.

Задкулисието е причина за разногласия и съмнителни предложения, които понякога се сменят ежедневно и ежечасно. То е нелечим вирус. При него тестовете не играят, пробите показват спад на доверието, а суверенът винаги е в положението на излъгания, на победения от болестта.

Нали така беше и с несигурните мерки около извънредното положение - маски, респиратори, защитни костюми, пропусквателни пунктове, карантини, режим на пазаруване, режим на разхождане на деца и кучета. Някой задкулисно решаваше и променяше реда, състава на разни щабове и пускаше нови заразни щамове сред населението.

Напоследък все очакваме намаление на цените на топлофикационните услуги. И през цялото време идват нови и нови, все по-високи сметки. Оказва се, че сме изкарали най-суровата зима около извънредното положение...

Прочетох в социалните мрежи, че режисьорката Цветана Янакиева имала сърдечни проблеми и трябвало да подпише декларация, че ако се зарази с короната, здравното заведение не носи отговорност. А прегледът, независимо че е осигурена, трябвало да се заплати като извънреден частен случай. Явно в някакво задкулисие търговските здравни дружества решават личното ни здравеопазване!

Малко преди извънредното положение таксата в банката, от която си получавам пенсията на гишето й, беше 1 лев. После стана 2 лева. Вече е 4 лева - само за няколко седмици подскочи чувствително. Няма да изчислявам колко пъти е поскъпнала услугата. Влизаме с маски, за да не видим задкулисието, издиктувало тези промени. А иначе в крайните им отчети често четем между редовете какви са печалбите и реалните банкови успехи...

Като влезете в магазините на търговските вериги или в по-малките квартални магазинчета за стоки от първа необходимост веднага ще разберете как някой много бързо е сменил етикетите и това рязко е променило семейния ви бюджет, на който никой в държавата не пожела да помогне при пандемията. Тук задкулисието вече е явно, ненаказуемо и стабилно. А ваксина за този вирус едва ли някога някой ще измисли, нали знаете, че премахнаха дори Закона за спекулата!

И докато се занимаваме с "дребнотемието" на задкулисието, прокуратурата ни пуска забавни снимки, на чийто гръб са изписани едни имена с невероятни за окото ни милиони. Друг публикува "паметни записки" за рекламни суми, а ние коментираме как от чуждестранни отпадъци се правят също милиони левове, евро и долари. Едно министерство непрекъснато праща кадри за следствието и затвора, друго после оправдава облагодетелстваните с апартаменти и лични асансьори, признава ги за света вода ненапита, а премиерът започва да съжалява за своите прибързани грешни ходове спрямо тях. Същите тези ходове, които вече десетина години раждат и множат свидетелствата за Задкулисието. Е, някои милионери не се радват на такова височайшо благоволение, ама и богатството им, и отнемането му пак е задкулисие... От този вирус няма спасение. 

Байдън предложи на Путин среща в трета държава

автор:Дума

visibility 10

Възходът на Остап Бендер

автор:Велиана Христова

visibility 563

/ брой: 71

С обич за сънародниците ни в чужбина

visibility 271

/ брой: 71

Тотю Бакалов на 94 години!

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 71

Датата

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 71

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ