04 Декември 2020петък00:46 ч.

Снимка "Дарик"

Нинова: Бюджет 2021 ипотекира бъдещето ни

Той трябва да реши четири проблема: доходи, здравеопазване, икономика и борба с корупцията, заяви лидерът на БСП

/ брой: 203

автор:Дума

visibility 866

"Бюджетът, който предлагат управляващите, ипотекира бъдещето ни. По мнение на специалистите той ще вкара страната в дългова спирала, ще увеличи дефицита и дълга и ще наруши финансовата стабилност. "Блумбърг" даде прогноза, че ако това продължава така, оттук нататък на година ще ни трябват между 3,5-7 млрд., за да продължим. Това е изключително опасно." Това коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова пред "Дарик". По думите й бюджетът е социален, има много разходи. Важно е обаче за какво се правят тези разходи, подчерта тя.

"Най-тежките въпроси за България са ниските доходи, бедността, неравенството, здравеопазването, икономиката, борбата с корупцията. Бюджетът за догодина не дава отговор на нито един от тях. Той е ориентиран само към изборите догодина", коментира Нинова."50 лева на всички пенсионери, но до март догодина, забележете. Защо до март? Защото март са изборите. Дотогава по 50 лева, за да им купят гласовете. Детските надбавки, ако имаш трайно намерение да помогнеш на младите семейства, защо увеличаваш детските надбавки за една година? Защото догодина има избори - парламентарни и президентски. Истинското решение, например, за пенсионерите е преизчисляване на всички пенсии. Борисов ще остави 5 милиарда дефицит тази година, 5 догодина, а 1,2 млрд. лв. струва преизчисляването на пенсиите. Управляващите нямат приоритет трайно да се справят с бедността", коментира още Нинова и припомни, че актуализация на пенсиите на пенсионерите не е имало от 12 години.

По думите на лидера на БСП бюджетът не предвижда нищо за работещите хора, а има и огромна група работещи бедни. Нищо ново и за подпомагане на бизнеса, освен 60/40 и кредити. "Инвестициите по официални данни на БНБ са се сринали с 63 процента, износът също е катастрофално надолу. Няма нито една мярка в тази връзка в бюджета на управляващите. Погледът върху икономиката изобщо го няма в този бюджет, а това е генератор на средства. Няма никакви мерки в бюджета за борба с корупцията", изтъкна още лидерът на БСП.

Проектът на бюджет за догодина е изцяло политизиран, коментира за БГНЕС Любомир Дацов, бивш зам.-министър на финансите. Той допълва, че бюджетът предизвиква в него недоумение за няколко неща. Вътре, под лозунга за борба с кризата, е наблъскано всичко, но много малко от това, което всъщност трябва. "В бюджета се предлага някой да харчи едни огромни пари от нашите данъци, както и да се направят дългове, които да плащаме в бъдеще, за неща, които или са спорни, или противоречат на здравата логика", смята Дацов. Според него дори може да се говори за нарушения на Закона за публичните финанси, в който е предвидено, че нивото на разходите в бюджета не може да надвишава 40% от БВП.

"Правителството се опитва да създаде "стокхолмски синдром" у гражданите с изливането на пари на калпак, така че да внуши, че ако на власт дойдат други, няма да има такива пари, смята бившият вицепремиер Ивайло Калфин.

"Изводите за новия бюджет бяха направени прибързано. В него има изразени приоритети, основно насочени към мерки за преодоляване на последствията от кризата. Аз го наричам антипандемичен бюджет, тъй като в него са заложени над 3 млрд. лева за мерки за борба срещу коронавируса. Търсили сме баланс на Ковид  мерките и необходимостта от реформи в отделните системи", коментира пред БНР министърът на финансите Кирил Ананиев. Той поясни, че са предвидени 1,6 млрд. лева за подкрепа на домакинствата, 576 млн. лева за бизнеса, 748 млн. лева за органите на държавното управление, натоварени с дейностите по овладяване на пандемията и последствията, 76 млн. лева за национално съфинансиране на мерки, свързани с Ковид. Според Ананиев няма популизъм и предизборни обещания.

ГЕРБ гласуваха срещу безплатни ваксини

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 232

Радев не мисли да отлага парламентарния вот

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 232

Властта компенсира бизнеса с едва до 20% от оборота

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 232

С 40 строители на щат "Автомагистрали" прави "Хемус"

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 232

Отхвърлиха президентското вето за промените в Закона за ДДС

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 232

Българинът ще похарчи по Коледа 25% от доходите си

автор:Дума

visibility 188

Ваксината на Moderna дава имунитет поне за три месеца

автор:Дума

visibility 22

Еврокомисар ни подкрепи в спора със СР Македония

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 232

Италия забранява литургиите по Рождество

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 232

НАТО подсилва черноморския си фланг

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 232

Христо Цеков: Животът е съдбовна загадка

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 122

/ брой: 232

Човекът Кръстопът

visibility 114

/ брой: 232

Датата

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 232

Заслужава ли паметник в София президентът Уилсън?

автор:Христо Георгиев

visibility 697

/ брой: 231

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ