24 Юли 2021събота04:41 ч.

Нищо лично - просто бизнес...

Има ли етническо напрежение в Косово?

/ брой: 25

    Преди броени дни няколко хиляди граждани и представители на опозицията се събраха на протест в Прищина с искане за оставката на министъра за разселените лица и общностите в Косово, сърбина Александър Ябланович, от редиците на коалицията "Сръбска листа". Повод за протеста беше непремереното изявление на Ябланович, който си позволи да нарече "диваци" хората, които се бяха събрали в навечерието на Рождество Христово по стар стил, както се празнува в Сърбия, пред вратите на църквата в Джаковица, за да възпрепятстват влизането в нея на разселени сърби. Събралите се албанци основно бяха от Движението "Самоопределение" с лидер Албин Курти и майки на изчезнали албанци от Косово.
    Между другото става ясно, че причината за недоволството се корени не толкова в пристигането на сърбите, а е главно икономическа. Хората са недоволни от неприемането на Закона за национализацията на оловно-цинковите мини в Трепча, които според предложението трябва да станат собственост на косовското правителство.
    Въпреки че министър Ябланович се е извинил публично, впоследствие протестите ескалираха пред сградата на правителството в Прищина, която бе замеряна с камъни, а допълнително страстите се нажежиха от пристигналите на място Албин Курти, Рамуш Харадинай и доскорошният председател на косовския парламент Якуб Красничи. В крайна сметка се стигна до сериозни сблъсъци между протестиращите и косовската полиция, при които бяха ранени 19 полицаи и арестувани 22-ма протестиращи, а за да разгони насъбралите се, полицията употреби и сълзотворен газ. В безредиците бяха ранени и двама журналисти.
    Мини Трепча са едни от най-големите оловно-цинкови и полиметални рудници в Европа заедно с голяма флотационна фабрика за обогатяване на добития концентрат. Те се намират в близост до Косовска Митровица и по-голямата част от инфраструктурата и залежите им са върху територията на т.нар. Съвет на сръбските общини в Косово. Те са населени с етнически сърби и до момента формално не искат да признаят върховенството на Прищина. По времето на Бивша Югославия комплексът е осигурявал работа на почти 23 000 души. Фабриките за производство на олово и цинк са съответно в Звечан и Косовска Митровица, т.е. също на територията на т.нар. Северно Косово. Практически понастоящем Трепча функционира като две самостоятелни дружества - "Трепча север", която включва в себе си няколко добивни рудника и споменатите фабрики в Звечан и Косовска Митровица, и "Трепча юг", която се контролира от Прищина и има основно добивни функции. И двете дружества функционират с минимален производствен капацитет, а технологията и машините са твърде остарели. Идеята за национализацията на рудниците "Трепча" е свързана главно с обвързването на правителството на Косово с определени задължения за цялостното възстановяване на производството и сериозни преговори с кредиторите на мините и комбината - основно сръбски и гръцки фирми. Отпуснатите кредити реално отдавна не са обслужвани и по този начин кредиторите могат да приватизират въз основа на вземанията си отделни части от комбината, които съответно са и по-икономически изгодни. За да не се стигне до такова развитие на събитията, единственото спасение е в одържавяването на "Трепча" с поемането на определени ангажименти от страна на Прищина. Към момента обаче приемането на закона за национализацията на закъсалата фирма се бави. Като основна пречка се споменава съпротивата на сръбското малцинство в Косово и неговите представители в изпълнителната власт, какъвто е случаят и с Александър Ябланович. Сърбите твърдят, че мините и прилежащата инфраструктура са собственост на сръбската държава и ако се стигне до национализация, Прищина следва да изплати определени компенсации на Белград.
    Всъщност проблемът е чисто икономически с борба на бизнес интереси на високо ниво, а не етнически заради една изпусната реплика от непредпазлив сръбски политик. Както се казва - "Нищо лично - просто бизнес"...

снимка БГНЕС

Освободено е ръководството на БЕХ

автор:Дума

visibility 184

Очакват 2% годишна инфлация

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 140

Купуваме по-скъпи телевизори на изплащане

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 140

Италия въвежда зелени пропуски за ваксинирани

автор:Дума

visibility 240

Заев пожела на Албания успех по пътя към Евросъюза

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 140

Варшава: Русия победи в спора за "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 405

/ брой: 140

Нови бежански вълни в Северна Африка

автор:Дума

visibility 1659

/ брой: 140

Последна въздишка

автор:Ина Михайлова

visibility 1331

/ брой: 140

Злодеите разстрелват поетите заради песните им

visibility 505

/ брой: 140

Федерализиране или разделяне на Украйна?

автор:Чавдар Добрев

visibility 228

/ брой: 140

Арогантност

автор:Деси Велева

visibility 328

/ брой: 140

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ