30 Май 2020събота00:12 ч.

Още преди да бъде открита, почвата край новата метростанция до Александровска болница пропадна. Верооятно за това ще бъде обвинено лошото време, което не е попречило на изпълнителите дори да засадят дръвчета

Нов модел за финансиране на болниците в периода на кризата

Лечебните заведения с ограничена дейност заради КОВИД-19 ще получат 85% от очакваните постъпления

/ брой: 66

автор:Аида Паникян

visibility 381

Управляващите решиха да променят финансирането на болниците и медиците по време на извънредното положение заради епидемията от КОВИД-19. Текстът, касаещ парите на лечебните заведения в условия на пълна забрана за извършване на профилактични и и планови дейности, е част от Закона за мерките и действията по време на извънредно положение. Причината е, че е необходимо законово основание, на чиято основа НЗОК да плати средствата. На всички лечебни заведения, независимо дали става дума за първична или специализирана дейност, лаборатории или болници, ще бъдат изплатени 85% от очакваните в неепидемична обстановка средномесечни постъпления, независимо от отчетената дейност за периода. Това договори Българският лекарски съюз с НЗОК и вече е записано в Анекса към НРД 2020-2022. Марката бе анонсирана от финансовия министър Владислав Горанов.

Доколко ще бъде ефикасна мярката все още не е ясно. Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването коментира за ДУМА, че в този период болниците не правят обичайните разходи за лекарства и консумативи, но имат непредвидени и високи разходи за лични предпазни средства, така че не "спестяват" пари. 

Лекари от извънболничната помощ припомнят, че може да нямат дейност, но наемите за кабинетите, заплатите и осигуровките на персонала, данъците и пр. не са намалени и, макар приходите да са по-малко, разходите си остават същите. 

За 2020 г. увеличението на цените на клиничните пътеки, по които работят общинските болници, е минимално - средно около 6%, коментира д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници. Според него с тези 85% не може да бъдат покрити дори възнагражденията на персонала. По думите му общинските болници вече са пред сериозни изпитания, тъй като отдавна нямат инфекциозни отделения и специалисти. Освен това повечето нямат условия за организиране на т.нар. боксова система и изолиране на болен. Д-р Тотев припомни, че голяма част от персонала в малките болници е в предпенсионна и пенсионна възраст, т.е. в рисковата група, поради което предпочитат или да излязат в отпуск, или да напуснат.

За такъв проблем алармира и Националното сдружение на общините. "Сред най-често срещаните проблеми, за които алармират местните власти, е липсата на достатъчно обучени медицински специалисти, тъй като и в момента общинските болници работят с минимума от необходимия им персонал, голяма част от който попада в рисковата група - пенсионери. В сериозен риск са болниците в Белоградчик и Гоце Делчев, където част от медицинския персонал е подал оставка. Не достигат специализирана медицинска апаратура и оборудване в по-малките болници в страната", пише в писмо на сдружението.

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 844

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 365

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 435

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1410

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 432

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ