22 Септември 2020вторник13:32 ч.

Ново време

/ брой: 147

автор:Дума

visibility 172

Излезе от печат новата книжка (№7-8, юли-август 2020) на сп. "Ново време". Публикациите в броя са организирани под мотото "За България - демократична, правова и социална". Негова основна тема е защитата на труда и правата на трудовите хора, грубо орязвани в условията на българския капитализъм. 

Избухналите междувременно протести, които продължават в цялата страна, идват да покажат, че "онова, което всъщност ни липсва, е именно нова лява политика като радикалния фактор, който да отхвърли сега властващия приоритет на парите, на пазарното начало - в политиката, в медиите, във всяка брънка на обществото, и да го замести с приоритета на човека, на хуманното начало", отбелязва в редакционната бележка главният редактор Георги Пирински.

"Поглед отвъд летните протести (2020)" хвърля социологът Юрий Асланов. Позицията на БСП по политическата криза и пътя за разрешаването й чрез предсрочни избори е защитена от председателката на партията Корнелия Нинова и в Апел на 74 членове на Националния съвет.

За "Десницата, левицата и алтернативите пред нашето общо бъдеще" разсъждава икономистът Боян Дуранкев. Автори по темата за труда и неравенствата са също Ева Костова и Николай Драганов. Продължава дискусията по необходимостта от прогресивна данъчна реформа в България, аргументирана в този брой от проф. Иван Ангелов и Колектив за обществени интервенции в лицето на Огнян Касабов, Ивайло Атанасов и Ваня Григорова.  

Сред авторите в броя са също Денчо Георгиев ("Как Европейският съюз да стане истински солидарен"), Ерик Бланк ("Защо левицата продължава да губи... и как можем да победим"), Иво Инджов ("Българската журналистика между медийната демокрация и медийния капитализъм"), Мартин Димитров ("Ленин и бъдещето"), Борис Боев  ("Как Третото българско царство обяви война на Англия и САЩ"), Анко Иванов ("Още веднъж по горещата тема за безследно изчезналите след Девети септември 1944"). Към изборите за VII Велико Народно събрание ни връщат спомените на Янаки Стоилов.

Кой беше Юлиус Фучик и защо написа "Хора, обичах ви, бдете!", припомня Къдринка Къдринова. С интервю, автобиография и стихове от Миряна Башева отдаваме почит на без време отишлата си поетеса.

Търсете сп. "Ново време" в книжарница "Нисим" на бул. "Васил Левски" 59 и в "Български книжици" (градинката "Кристал"). Съдържанието е достъпно и онлайн на адрес www.novovreme.com.

Половината алкохол у нас бил нелегален

автор:Дума

visibility 622

/ брой: 179

Петкова се активизира за фактурите на "Топлофикация"

автор:Дума

visibility 697

/ брой: 179

Проф. Вучева за новия заем: ГЕРБ никога не се отчитат

автор:Дума

visibility 873

/ брой: 179

Квартали от Мадрид са под пълна карантина

автор:Дума

visibility 263

Ферибот заседна в Балтийско море

автор:Дума

visibility 373

Стрелба в Минск

автор:Дума

visibility 470

Как търпим това десет години?!

visibility 1457

/ брой: 179

Ще покаже ли ЕС сила във външната политика?

visibility 702

/ брой: 179

Датата

автор:Дума

visibility 559

/ брой: 179

Английските "щикове" и 9 септември

автор:Христо Георгиев

visibility 898

/ брой: 178

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ